Skip to main content

«Τοπικά συμφέροντα καταδικάζουν τη Ζώνη Καινοτομίας»

Ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος Ιορδάνης Αρζιμάνογλου καταγγέλλει ανικανότητα και ατολμία υπουργών, αλλά και πόλεμο συμφερόντων από ιδιώτες που έφεραν την εταιρεία προ αδιεξόδου

Του Φώτη Λώλα

lolas@voria.gr

Άκρως αποκαλυπτικός για τους λόγους τους οποίους η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (AZK) έχει περιέλθει στην δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, εμφανίστηκε ο Ιορδάνης Αρζιμάνογλου. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε λόγο για τοπικά συμφέροντα και πολιτική ατολμία που έχουν οδηγήσει το εγχείρημα ουσιαστικά προ αδιεξόδου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την παραίτησή του, ο κ. Αρζιμάνογλου τόνισε πως πλέον η ΑΖΚ απασχολεί μόλις τρεις εργαζομένους και αν δεν γίνει άμεσα μια θεαματική κίνηση, το εγχείρημα είναι καταδικασμένο. «Το παράθυρο της ευκαιρίας μπορεί να μην έχει κλείσει οριστικά, αλλά τελειώνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος εμμέσως πλην σαφώς έδειξε τις τρεις θερμοκοιτίδες της πόλης, «αλλά και κάποιους ιδιώτες», ως συνυπεύθυνους για την κατάσταση της ΑΖΚ. Όπως τόνισε, οι θερμοκοιτίδες θα μπορούσαν να επωφεληθούν, αφού είναι φυσικοί εταίροι της Ζώνης, ενώ υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράει αντιπολίτευση.

Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό με το οποίο συνεργάστηκε, έκανε λόγο για ατολμία, παρεμβάσεις και απαξίωση. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ήταν ανίκανοι όσοι έπρεπε να εγκρίνουν τις προτάσεις και σε αυτό, υπογράμμισε, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι σύμβουλοι-κομήτες των υπουργών που δεν ήταν καταρτισμένοι. Μερίδιο ευθύνης απέδωσε και στους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς. 

Κατά τον ίδιο, τρία είναι πλέον τα πιθανά σενάρια για την ΑΖΚ:  α) Η εταιρεία να βάλει λουκέτο β) Ορθολογικές συγχωνεύσεις με άλλους παρεμφερούς αντικειμένου οργανισμούς όπως η Invest in Greece. γ) Μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (60.000 ευρώ)

Ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα με την καθυστέρηση που παρατηρείται χάνει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της, τόνισε ότι ναι μεν οι γειτονικές χώρες έχουν χαμηλότερη φορολογία, ωστόσο η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα το μεγάλο pool ερευνητών και εμπειρογνωμόνων το οποίο μένει αναξιοποίητο.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι οι ανταγωνιστές αλλά τα υπουργεία. Η ΑΖΚ ήταν και είναι ευκαιρία ανάπτυξης στην ΝΑ Ευρώπη. Σε μια εποχή ισχνών αγελάδων είναι mega project, αλλά αποτελεί μονόδρομο. Λείπει η εμπορική αξιοποίηση του Research and Development», υπογράμμισε σχετικά και τόνισε ότι το εγχείρημα δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα των πολιτικών, αφού δεν εκτιμήθηκαν ποτέ οι δυνατότητές του.

Όσον αφορά την παραίτησή του ο κ. Αρζιμάνογλου, ανέφερε μια σειρά λόγων: α) Ανικανότητα να εγκριθούν οι προτάσεις β) Καμία εξέλιξη στις προτάσεις για τη χρήση γης γ) Απόσυρση του σχεδίου νόμου των κινήτρων της Ζώνης δ) εμπλοκή των πολιτικών στο management ε) Η έλλειψη προσωπικού στ) πλήρης απαξίωση.

Τέλος, απαντώντας σε  ερώτηση για το ύψος των αποδοχών του υπογράμμισε ότι ενώ είχε ακόμη 1,5 χρόνο συμβόλαιο εν μέσω κρίσης, επέλεξε να το αφήσει, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα στελέχη που θέλει. Τόνισε, δε, πως τον τιμά ότι έμεινε στη θέση του παρά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και δήλωσε περήφανος που η εταιρεία ολοκλήρωσε το στόχο της -αν και καθυστερημένα- με την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου από την κυβέρνηση.