Skip to main content

Τορπίλη Ερντογάν στις διερευνητικές - Βγάζει το Όρουτς Ρέις προς το Καστελόριζο

Τουρκική πρόκληση με νέα NAVTEX που αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελόριζου.

Στην Ανατολική Μεσόγειο βγαίνει, ξανά, από σήμερα και ως τις 22 Οκτωβρίου και πάλι το Όρουτς Ρέις καθώς η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, τορπιλίζοντας τη συμφωνία για τη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών στο δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ το βράδυ της Κυριακής, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex βγήκε 23:50 και είναι 7,5 μίλια απο το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή, σε μία ακόμη προκλητική κίνηση της Τουρκίας, λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών. Η κίνηση καταγράφεται, ακόμα, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα, με σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Το Oruc Reis θα συνοδεύουν τα πλοία Ataman και Cengiz Han. Η φιλοκυβερνητική Sabah αναφέρει πως το Oruc Reis θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας τις έρευνες στην περιοχή.