Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει πως η Ελλάδα εμποδίζει την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας.

Προσπάθειες αφομοίωσης και καταπίεσης της μειονότητας στη Δυτική Θράκη καταλογίζει στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι με αφορμή το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Κατηγορεί επίσης την Ε.Ε. ότι παραμένει απλός θεατής της «συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος». Τονίζει τέλος ότι θα θέσει το ζήτημα σε γνώση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα έκλεισε τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική (σ.σ. μουσουλμανική) μειονότητα στη Δυτική Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και τον μικρότερο αριθμό μαθητών, μέσω «προσωρινής αναστολής», χωρίς διαβούλευση με τη μειονότητα.

Το πρόσφατο κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων μειονοτήτων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Με αυτήν την τελευταία απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας, που ήταν 231 έως 25 χρόνια πριν, μειώθηκε σε 115.

Αυτή η πρακτική από την Ελλάδα αποτελεί μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης και καταπίεσης προς τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ήταν απλώς θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.

Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, εμποδίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα σχολεία που έκλεισε.

Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων και των εγκαταστάσεων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και θα θέσει αυτό το ζήτημα υπόψη των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρωτοβουλίες μας προς τις ελληνικές αρχές που στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ