Skip to main content

Τουρκικό plan Β για το Κυπριακό «βλέπει» ο Χριστόφιας

Την εκτίμησή του ότι η Τουρκία έχει plan B στο Κυπριακό, που αποβλέπει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την εκτίμησή του ότι η Τουρκία έχει plan B στο Κυπριακό, που αποβλέπει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της Άγκυρας για την προώθησή του.

Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μίλησε στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο κοντά στη Λευκωσία με την ευκαιρία του Πάσχα, τόνισε ότι υπερασπίζεται αρχές, και πως στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο, τον οποίο έχει κυριεύσει η αλαζονεία και που κατασκευάζει νέα ιδεολογήματα για το ρόλο της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο, τα οποία πείθουν λόγω των πολλών σκοπιμοτήτων, προσπαθώντας να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για κωλυσιεργία στις συνομιλίες, με στόχο την εφαρμογή σχεδίου Βήτα για αναγνώριση δεύτερου κράτους», ανέφερε.

«Δεν θα τους περάσει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής δολιότητας χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και υπογράμμισε πως για να γίνει κατορθωτή η λύση του Κυπριακού πρέπει να υπάρξει αλλαγή της τουρκικής γραμμής, από τη στρατηγική του επεκτατισμού, προς μια ρεαλιστική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε, για άλλη μια φορά, η ταύτιση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς για λύση του Κυπριακού, γεγονός που θα αποτελέσει υπηρεσία προς την Ελλάδα, γιατί θα ανοίξουν οι ορίζοντες επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Εξάλλου, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς και στρατιώτες στο στρατόπεδο, που φιλοξενεί δύναμη αρμάτων, είπε ότι η επίσκεψή του έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί «κάποτε τα άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν για να κτυπηθεί η δημοκρατία και το Προεδρικό Μέγαρο από τους χουντικούς και τους εοκαβητατζήδες».

Επίσης, ανέφερε ότι Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει ώστε οι Εθνοφρουροί να έχουν τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο, με στόχο την αντιμετώπιση του επεκτατισμού και του κυνισμού της Άγκυρας, και ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά είναι αποτρεπτική δύναμη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, εάν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, υπηρετώντας την πατρίδα και το λαό.

Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε πως όταν αναφέρεται στο λαό της Κύπρου, εννοεί και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε, είναι και αυτοί θύματα της Άγκυρας, υποφέρουν και εξεγείρονται.

Αντέκρουσε, δε, τις κατηγορίες της Τουρκίας για κωλυσιεργία και βόλεμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, τονίζοντας ότι «για μας η πατρίδα είναι το ακριβότερο των πάντων, δεν έχει τιμή και δεν αγοράζεται».

Πρόσθεσε ότι η ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς βοηθά και τον διαπραγματευτή της ελληνικής κυπριακής πλευράς για να υπερασπίζεται αρχές. «Παλεύουμε για την Ανάσταση και δίνουμε μάχη στο διεθνές πεδίο, μέσα από τις συνομιλίες, για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό», κατέληξε.