Skip to main content

Τουρισμός - Β. Ελλάδα: Κενές 2 στις 10 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία το 2023

Περιζήτητες οι καμαριέρες - Το 7,5% των ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας έκανε αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες για το 2024

Κενές έμειναν το 2023  δύο στις δέκα θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, με τις καμαριέρες να αποτελούν την πλέον περιζήτητη ειδικότητα.

Ωστόσο και παρά τις ελλείψεις που προβληματίζουν τους ξενοδόχους ειδικά την θερινή περίοδο, όταν δηλαδή καταγράφεται η μερίδα του λέοντος στην έλευση των τουριστών,  εντούτοις μόλις το 7,5% των ξενοδόχων στη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζει πρόθεση για την πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες την περίοδο 2024-2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό  είναι σχεδόν αντίστοιχο (7,3%) στην Αττική ενώ στα νησιά του Ιουνίου σχεδόν διπλασιάζεται, ήτοι 14,4%.

Αναφορικά, δε, με τα ξενοδοχεία σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Θεσσαλία, κανένα από τις εν λόγω περιφέρειες δεν προχώρησε σε αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες για την επόμενη χρονιά.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Η απασχόληση στα ξενοδοχεία το 2023».

Πανελλαδικά οι ελλείψεις προσωπικού το 2023 άγγιξαν τις 53.229 θέσεις, την ώρα που οι απαιτούμενες θέσεις βάσει των οργανογραμμάτων ήταν 265.782 και καλύφθηκαν οι 215.553. Οι ελλείψεις αντιστοιχούν στο 20% των θέσεων εργασίας. Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό των ελλείψεων ήταν στο 23% ενώ το 2021 στο 22%. Όπως προκύπτει, η εικόνα των κενών θέσεων την τελευταία τριετία παραμένει σχεδόν σταθερή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της χώρας το ξενοδοχειακό δυναμικό αριθμεί 10.087 μονάδες ενώ στη Βόρεια Ελλάδα φθάνουν τις 1.651, εκ των οποίων τα 1.148 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα 381 ενώ στη Δυτική Μακεδονία εντοπίζεται ο μικρότερος αριθμός αυτών, ήτοι 122.

Στη Κεντρική Μακεδονία, η πλειονότητα των ξενοδοχείων (503) εντοπίζεται στη Χαλκιδική και ακολουθούν η Πιερία με 344 και η Θεσσαλονίκη με 149.

Σύμφωνα με την έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλείψεων προσωπικού στη  Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, ήτοι 24% ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάζουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία με 14%. Η εικόνα αυτή είναι αντίστοιχη πανελλαδικά.

Σημειώνεται πως το ποσοστό των ελλείψεων στη Βόρεια Ελλάδα το 2023 ήταν στο 20,6% ενώ το 2022 και το 2021 το ποσοστό ήταν και αντίστοιχα στο 23%.

Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες

Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ είναι αυτής της καμαριέρας καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 12% του συνόλου των ελλείψεων. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης.

Ελλείψεις ωστόσο παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη σημαντικών για την οργάνωση, τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων ξενοδοχείων. Οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή, Front Office Manager, Λογιστή και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου, Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) και του Sommelier παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά έλλειψης ανά ειδικότητα. Γενικά στα εξειδικευμένα στελέχη το ποσοστό ελλείψεων ανά ειδικότητα είναι υψηλό, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων στελεχών μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 75,5 % των ξενοδοχείων που προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων από τρίτες χώρες την περίοδο 2024 - 2025 δηλώνει πως επιθυμεί να προσλάβει καμαριέρα, το 47,5% λαντζέρη, το 34,5% κηπουρό, το 32,1% καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, το 31,5% σερβιτόρο β´, ειδικότητες δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση.