Skip to main content

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Μαύρη Θάλασσα το αεροπλανοφόρο «Αναντολού»

Χαιρετισμός Ερντογάν από τα ανάκτορα, ενώ στον απόπλου βρέθηκε ο Χουλουσί Ακάρ

Με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα απέπλευσε, σήμερα το πρωί, από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης το νεότευκτο «μίνι-αεροπλανοφόρο» της Τουρκίας «Αναντολού».

Το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων πολλαπλών ρολων «Αναντολού», το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς και προσνήωσης σε αυτό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εντάχθηκε στο τουρκικό Ναυτικό στις 10 Απριλίου και στη συνέχεια είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπου το επισκέπτονταν πολίτες.

Κατά τη διέλευση του πλοίου από τον Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν στο γραφείο του στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε χαιρέτισε από την ακτή το πλήρωμα, ενώ περιστοιχιζόταν από παιδιά, τα οποία τον είχαν επισκεφθεί με αφορμή τη σημερινή «Εορτή του Πιαδιού» που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Παρόντες επάνω στο πλοίο κατά τον απόπολου, που συνοδεύτηκε από 21 κανονιοβολισμούς, ήταν ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και οι αρχηγοί των τριών όπλων, δηλ, του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων πολλαπλών ρόλων «Αναντολού» έχει μήκος 232 μέτρων και εκτόπισμα 27.500 τόνων. Διαθέτει δεξαμένη που μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, ενώ μπορούν να επιχειρούν από αυτό 10 ελικόπτερα και 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διαθέτει γκαράζ για τη μεταφορά 46 τεθωρακισμένων και 33 ελαφρών οχημάτων. Στο πλοίο υπηρετούν πάνω από 1.200 άτομα ναυτικό προσωπικό.

Πηγή: ertnews