Skip to main content

Τουρκία: Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ψηφιδωτό με επιγραφή στα αρχαία ελληνικά

Στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίστηκαν και φέτος, νέα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στη βίλα, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αποκαλυπτήρια στην περιοχή Ιντζέσου στην Καισαρεία στη διάρκεια ανασκαφών. Στο κέντρο της Τουρκίας σε μία βίλα με 33 δωμάτια βρέθηκε κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου και μέσα στον χώρο εντοπίστηκαν παράλληλα τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίστηκαν και φέτος, νέα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στη βίλα, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Image

Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Καισαρείας δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια. «Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα» τόνισε.

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» τόνισε ο διευθυντής Πολιτισμού.

Image

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε. Οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

Image

Τα ψηφιδωτά ήρθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010. Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές, κάποια νομικά ζητήματα ανάγκασαν την αναστολή των αρχαιολογικών εργασιών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 10 δωμάτια με περίπου 300 τ.μ. συνεχόμενων ψηφιδωτών δαπέδων που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ανασκαφές αυτής της χρονιάς οδήγησαν στον διπλασιασμό της επιφάνειας του μωσαϊκού που πλέον φτάνει περίπου τα 600 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο συγκεκριμένο μέρος.

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι το κτίριο ανεγέρθηκε υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.