Skip to main content

Τουρκία: Τριγμοί στις αγορές από τα προεκλογικά «δωράκια» Ερντογάν

Η ανακοίνωση για αύξηση των κατώτατου μισθού είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά σε λίρα και ομόλογα

Το προεκλογικό «δωράκι» Ερντογάν για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%, έγινε δεκτό με ανησυχία από τις τουρκικές αγορές, καθώς αναβιώνει τον πληθωριστικό εφιάλτη. Τα τουρκικά ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά και η λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις 17.002 λίρες (578 δολάρια), σε ένα επίπεδο το οποίο σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. και τη Morgan Stanley θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

Ο κατώτατος μισθός είναι ο βασικός μισθός άνω του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας και χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για άλλες μισθολογικές συμφωνίες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η συγκεκριμένη απόφαση παρακολουθείται στενά από οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και επενδυτές, οι οποίοι αγωνιούν για το κατά πόσον οι αρχές θα τηρήσουν τις ορθόδοξες πολιτικές που υιοθετήθηκαν μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Αυτή η στροφή προς την ορθοδοξία -ιδιαίτερα οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για να περιοριστεί ο πληθωρισμός- έχει επαναφέρει ξένους επενδυτές στην Τουρκία.

Ωστόσο, η λίρα υποχωρεί και την Πέμπτη πλησίασε τις 30 ανά δολάριο. Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας εκτινάχθηκε κατά 120 μονάδες βάσης και το κόστος δανεισμού 10 ετών αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, σε πλήρη αντίθεση με τα ράλι στο τέλος του έτους στις περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές.

«Υπάρχει η δυνατότητα για πολύ ισχυρές αποδόσεις από τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία το 2024, εφόσον τηρούν αξιόπιστη οικονομική πολιτική», υποστήριξε ο Daniel Wood, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη William Blair International και πρόσθεσε ότι οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου θεωρούνται καταλύτης για την τήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Έχοντας πενταπλασιάσει το κύριο επιτόκιο της Τουρκίας από τον Ιούνιο στο 42,5%, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει φέτος στο 65%, πριν κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο. Η επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν διευκρίνισε ότι στην κατάρτιση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα έλαβε υπόψη πιθανές αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ερκάν, τα τουρκικά ομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν κερδοφόρα επένδυση για το 2024, εκτιμούν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων. Ωστόσο, παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί για μια προεκλογική μετατόπιση από τον Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκδιώξει αρκετούς διευθυντές κεντρικών τραπεζών για τις προσπάθειές τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος τη στηρίζει πλήρως αυτή τη φορά.

Το τουρκικό νόμισμα ολοκληρώνει τη χρονιά ως το νόμισμα αναδυόμενης αγοράς, με τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις που παρακολουθεί το Bloomberg, μετά το πέσο της Αργεντινής. Οι πιο πρόσφατες απώλειές της φέρνουν τη διολίσθηση έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους σε περίπου 36,5%.

Πηγή: ot.gr