Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο - Στα 4 ευρώ τιμή διάθεσης

Το διεθνές βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά εννέα φορές και το ελληνικό κατά τέσσερις φορές

Υπερκάλυψη κατά οκτώ φορές πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς στο placement που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο να διαμορφώνονται στο ανώτατο όριο των 1,35 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το διεθνές βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά εννέα φορές και το ελληνικό κατά τέσσερις φορές. Τονίζεται δε, ότι το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε ήδη από τα πρώτα έξι λεπτά από την εκκίνηση της συναλλαγής τη Δευτέρα, χάρη στο ισχυρότατο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την ομάδα του ΤΧΣ για την προετοιμασία και επιτυχημένη εκτέλεση της συναλλαγής αυτής».

Την ικανοποίησή του από την επιτυχία του placement εκφράζει και ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης, αναφέροντας ότι «σήμερα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που μας αφήνει με ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης».

Προσθέτει δε ,ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Ξηρουχάκης δήλωσε επίσης: «Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου - και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα. Ένα εξίσου μεγάλο "μπράβο και ένα ευχαριστώ από καρδιάς" αξίζει και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην έως τώρα εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και ολόκληρης της στρατηγικής αποεπένδυσης.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή έκβαση του στόχου της αποεπένδυσης του Ταμείου, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος».

Πηγή: capital.gr