Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από 5,7 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις δανείων το 2021

Οι εκταμιεύσεις δανείων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021 θα κλείσουν πάνω από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η Ελένη Βρεττού.

Πάνω από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ θα κλείσουν οι εκταμιεύσεις δανείων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν ήδη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΕΠΙΧ η Πειραιώς διέθεσε 625 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η κ. Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, μιλώντας ενώπιον δεκάδων επιχειρηματιών από την ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που πραγματοποιήθηκε για τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Όπως εκτίμησε η κ. Βρεττού η επίπτωση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη, κάτι που –όπως είπε- οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης που υιοθέτησαν τα επιτελεία των Τραπεζών και του κράτους, αναζητώντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους αντιμετώπισης της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό –σύμφωνα με την ίδια- από την Τράπεζα Πειραιώς παρασχέθηκαν moratoria σε 1.300 πελάτες συνολικού υπολοίπου χρηματοδοτήσεων 1,2 δισ. ευρώ, τόσο στον κλάδο Φιλοξενίας και εστίασης (HORECA) μέχρι 31/12/21 , όσο για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, αρχικά μέχρι 31/12/20 και μετά μέχρι 31/3/21 σύμφωνα, πλέον, με συστημική οδηγία της ΕΚΤ. Επίσης επιδοτήθηκαν οι τόκοι δανείων 1.800 πιστούχων συνολικού ποσού τόκων 60 εκατ. ευρώ (από 1/4/20 έως και 31/8/20).

Η κ. Βρεττού σημείωσε ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι επιχειρήσεις – πελάτες της να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να επενδύουν, να ευημερούν και να εξελίσσονται. Η ίδια κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία, την βιοτεχνία, τα logistics, τις κατασκευές, τις υποδομές. Παράλληλα ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και προωθεί την κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Environmental Sustainability Governance  (ESG), μίας ευρωπαϊκής λογικής χρηματοδότησης με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Στην παρέμβασή του ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση δεν είναι συγκυριακή και προέβλεψε ότι το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια μπορεί να μεγεθύνεται μεσοσταθμικά κατά 3,5% κατ’ έτος. Επίσης, υποστήριξε ότι την περίοδο 2021 – 2027 στη χώρα μας υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 260 δισ. ευρώ, αλλά και ότι μέχρι το 2030 σωρευτικά θα υπάρξει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσθετο εισόδημα 80 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος Βιώσιμης Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Δημήτρης Βερελής παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα μέχρι στιγμής δεδομένα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και προέβλεψε ότι από τις αρχές του 2022 οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Χασάπης αναφέρθηκε στην αξία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και επικεντρώθηκε στο στόχο του ΣΕΒΕ οι εξαγωγές να αποτελούν το 2025 το 25% του ΑΕΠ της χώρας, από 18,5% που είναι σήμερα.