Skip to main content

Τριαντόπουλος: Προχωρά το σχέδιο στήριξης της Μαγνησίας μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση μετά από αίτημα του δήμου Βόλου

Η υλοποίηση του σχήματος της κάλυψης των απλών επισκευαστικών εργασιών και των ζημιών στην οικοσκευή στις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά του καλοκαιριού και τις επακόλουθες επιπτώσεις αυτής συνεχίζεται από τον δήμο Βόλου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, μετά το αίτημα του δήμου Βόλου, στις 30 Νοεμβρίου 2023, για νέα έκτακτη χρηματοδότηση και, σε συνέχεια, συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως προς τα στοιχεία του αιτήματος, εκδόθηκε, στις 20 Δεκεμβρίου 2023, η Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θοδωρή Λιβάνιου, για την επιχορήγηση δήμων της χώρας για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος (ΑΔΑ ΨΕΩΛ46ΜΤΛ6-ΓΥ2). Έτσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση η νέα επιχορήγηση προς τον δήμο Βόλου ανέρχεται στις 320.000 ευρώ, σε συνέχεια της αρχικής Υπουργικής Απόφασης ύψους 200.000 ευρώ (ΑΔΑ ΨΠΒΖ46ΜΤΛ6-ΥΦ9), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται πως, αρχικά, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβαν, από την πρώτη στιγμή, την πραγματοποίηση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, διευκολύνοντας τη διαδικασία, καθώς – σύμφωνα με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος – την καταγραφή για τις ζημιές στην οικοσκευή και για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες θα έπρεπε να την αναλάβουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου Βόλου. Ωστόσο, στο πλαίσιο της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει το Υπουργείο με το Δήμο, τη διαδικασία των αυτοψιών και της καταγραφής των ζημιών, ανέλαβαν τα στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ, πραγματοποιώντας 471 αυτοψίες και παραδίδοντας τα πορίσματά τους στο Δήμο Βόλου – ενώ αθροιστικά για το νομό Μαγνησίας οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στις 518. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν την αίτησή τους για την ενίσχυση αναφορικά με την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στο Δήμο Βόλου, όπου – με τροποποίηση της σχετικής Απόφασης – δόθηκε επέκταση στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλλουν την αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Παράλληλα, όλη την περίοδο, μέχρι και να υποβληθεί το αίτημα του Δήμου Βόλου για τη νέα έκτακτη χρηματοδότηση, η συνεργασία και η επικοινωνία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν τακτική, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία – όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις – και να λάβουν οι δικαιούχοι πολίτες την εν λόγω ενίσχυση. Μέχρι τώρα, λοιπόν, η ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών μέσω του Δήμου Βόλου έχει χορηγηθεί σε 87 δικαιούχους και ανέρχεται, συνολικά, σε 176.490 ευρώ. Έτσι, την επόμενη περίοδο η εν λόγω ενίσχυση θα χορηγηθεί και στους εναπομείναντες δικαιούχους, όπως έχουν προσδιοριστεί από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατανέμοντας επιπλέον πόρους συνολικού ύψους 343.510 ευρώ – σε συνέχεια και της πρόσφατης έκτακτης χρηματοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι δίπλα στους πολίτες της Μαγνησίας, του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού και τις επακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις αυτής, ενεργοποιώντας τη ΓΔΑΕΦΚ για να συνδράμει στο έργο του Δήμου Βόλου, παρέχοντας την πρώτη αρωγή μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr και χορηγώντας προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Όσον αφορά την ενίσχυση για την κάλυψη των απλών επισκευαστικών εργασιών και των ζημιών στην οικοσκευή στις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, ήδη έχουν πιστωθεί 520.000 ευρώ για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους δικαιούχους πολίτες της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά και τις επακόλουθες συνέπειες αυτής. Έτσι, μετά την αρχική χορήγηση 176.490 ευρώ, και σε συνέχεια συνεργασίας με το Δήμο Βόλου, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του σχήματος, την επόμενη περίοδο θα χορηγηθεί και στους υπόλοιπους δικαιούχους η ενίσχυση από το Δήμο, όπως είχε προκύψει και από προηγούμενη επικοινωνία και συνεργασία που είχαμε με το Δήμαρχο Βόλου. Άλλωστε, μέχρι τώρα η συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή είναι πολύ καλή, γόνιμη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως έχει ήδη χορηγηθεί πρώτη αρωγή έναντι της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες και έναντι της στεγαστικής συνδρομής συνολικού ύψους 633.000 προς 147 δικαιούχους και προκαταβολή έναντι της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνολικού ύψους 1.338.000 ευρώ προς 160 δικαιούχους. Συνεπώς, η δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου στήριξης της Μαγνησίας μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού, συνυπολογίζοντας επίσης τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ, έχει ανέλθει μέχρι τώρα στα 3,7 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, συνεχίζεται».