Skip to main content

Τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό εξετάζει ο ΟΗΕ

Το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Χριστόφια και Έρογλου, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα απασχολήσει την ομάδα Κυπριακού στην γραμματεία των Ηνω
Το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Χριστόφια και Έρογλου, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα απασχολήσει την ομάδα Κυπριακού στην γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν τη συνάντηση, εάν ανάψουν πράσινο φως όλοι οι εμπλεκόμενοι, με στόχο να εκδοθεί ανακοινωθέν που θα καθορίζει το πλαίσιο των επόμενων βημάτων, αλλά και να καταγράφει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο ΟΗΕ με βασικούς παίκτες τον αναπληρωτή γγ Λυν Πάσκο και τον ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο με βάση εναλλακτικά σενάρια που ήδη έχουν ενώπιον τους.
Τα σενάρια αυτά, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι:

• Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων θα δοκιμασθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Δεν αναμένεται ότι το τοπίο θα διαφοροποιηθεί και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

• Στην έκθεσή του γ.γ., που θα υποβληθεί τον Νοέμβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μπαν Κι Μουν δε θα αποδώσει ευθύνες σε καμία από τις δυο πλευρές για τη μη πρόοδο.

Κι αυτό γιατί δε θα θεωρείται ο Νοέμβριος το τέλος του δρόμου.
Θα προχωρήσει, ωστόσο, να προτείνει αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας.
Είτε με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης είτε με διεύρυνση των διαπραγματεύσεων.

• Εάν θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη αυτό χρονικά τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2011. Για τις ενστάσεις που εγείρονται, τόσο διαδικαστικά όσο και επί της ουσίας, εξετάζονται διάφορες φόρμουλες. Για τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης θα υιοθετηθεί η λογική της «εποικοδομητικής ασάφειας», ώστε να καλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους. Για την ατζέντα, τα Ηνωμένα Έθνη θα επικαλεστούν το αδιέξοδο των συζητήσεων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι θα προταθεί μια νέα διαδικασία.

• Ο Διεθνής Οργανισμός έχει διαμορφώσει και σχέδιο Β΄, σε περίπτωση που αποτύχουν τα σενάρια που εξετάζει σε αυτήν τη φάση. Δεν πρόκειται να τα δημοσιοποιήσει ή να τα συζητήσει με τους εμπλεκόμενους.