Skip to main content

Τριμερής συνάντηση για Aldi

Στο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας επί της οδού Μοναστηρίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί τριμερής συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης της Aldi, του προεδρείου του
«Φως» σε πιθανές κρυφές πτυχές που σχετίζονται με την απόφαση της γερμανικής Aldi να τα μαζέψει και να φύγει από τη χώρα μας, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, θα επιχειρήσουν να «ρίξουν» οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική λιανεμπορική αλυσίδα, σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν τις πραγματικές προθέσεις των Γερμανών, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι από εδώ κι εμπρός, ιδιαίτερα με το προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στις 11 σήμερα το πρωί, στο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας επί της οδού Μοναστηρίου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης της Aldi, του προεδρείου του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση καθώς και στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας, που θα έχει ενεργό ρόλο στη συζήτηση. Κατά τις ίδιες πηγές επικουρικά, στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων, θα προστρέξει το μέλος του Δ.Σ., του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, καθώς και δύο διοικητικά στελέχη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκει το σωματείο της Aldi.

Ποιος είναι ο στόχος των συνδικαλιστών. Πρώτη προτεραιότητά τους, σύμφωνα με όσα άφησαν να εννοηθούν στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα τέλη Ιουλίου, είναι να διασφαλιστεί το σύνολο των περίπου 700 θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η λιανεμπορική αλυσίδα στην ελληνική επικράτεια, σε αυτά τα περίπου 2,5 χρόνια παρουσίας της. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πειστεί η Aldi να βάλει μέσα στη διαπραγμάτευση (με τους δυνάμει αγοραστές μέρους ή του συνόλου του δικτύου που υφίσταται ανά την Ελλάδα), εκτός από τα πάγια και τον εξοπλισμό και το προσωπικό της. Επί του πρακτέου, δηλαδή, οι συνδικαλιστές επιθυμούν να επαναληφθεί η περίπτωση της επίσης γερμανικής Plus, όταν κατά την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά η αλυσίδα είχε μεταβιβάσει το δίκτυό της στην ΑΒ Βασιλόπουλος και μαζί όλο το μέχρι τότε προσωπικό της. «Αν δεν πάμε ενωμένοι, το παιχνίδι είναι χαμένο, όσον αφορά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας», είχε σημειώσει στη συνάντηση του Ιουλίου το μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμπούκης –που θα μετάσχει και στη σημερινή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας- απευθυνόμενους προς τους εργαζόμενους της Aldi, προσθέτοντας πως είναι κρίσιμο να μην υπογράψει κανείς τους απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση.

Προβληματισμός

Στις τάξεις των εργαζομένων στη γερμανική πολυεθνική πάντως, έχει προκληθεί έντονος προβληματισμός από το γεγονός ότι μολονότι η Aldi έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα έως και τις 10 Δεκεμβρίου, σε εσωτερική ενημέρωση προσωπικού κατέστη σαφές πως το τμήμα αγορών θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος Αυγούστου και πως το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και εξυπηρετηθεί όλες οι υποχρεώσεις της στη χώρα μας.

«Ποιος μας εγγυάται ότι θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν για τις 10 Δεκεμβρίου και δεν θα μας απολύσουν νωρίτερα;» ήταν η εύλογη απορία που διατυπώθηκε από εργαζόμενο στην λιανεμπορική επιχείρηση. Πέραν αυτού, όμως, φόβοι εκφράζονται και για την τύχη ορισμένων απομακρυσμένων σημείων πώλησης που έχει αναπτύξει η Aldi στην ελληνική επικράτεια, από τα συνολικά 38 καταστήματα που διατηρεί σήμερα. Η αγωνία των εργαζομένων είναι ότι αυτά τα σούπερ μάρκετ, λόγω του υψηλού κόστους τροφοδοσίας που έχουν, σε σχέση με το logistic center της Θεσσαλονίκης, ίσως αποφασιστεί να πωληθούν αυτόνομα ή να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα, αφήνοντας το προσωπικό στο «δρόμο».

Συνομιλίες

Με βάση την πληροφόρηση που επικαλούνται οι συνδικαλιστές, εξάλλου, προς το παρόν η Aldi φέρεται να συζητά με την Carrefour και τη Delhaize (στην Ελλάδα έχει την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος), ενώ λέγεται πως έχει δεχθεί και τουλάχιστον 3-4 μεμονωμένες προσφορές για τους αποθηκευτικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, κυρίως από ελληνικές λιανεμπορικές αλυσίδες. Συνολικά η μέχρι τώρα επένδυση των Γερμανών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους, εκτιμάται σε 650 εκ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει, πραγματικά, αν μέχρι στιγμής έχει πωληθεί κάτι από το δίκτυο της αλυσίδας ή πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις» επισημαίνει ο κ. Τσαμπούκης, ο οποίος θεωρεί πως σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά τον ίδιος, εξάλλου, ο στόχος περί διατήρησης του συνόλου των θέσεων εργασίας, που έχουν θέσει οι συνδικαλιστές δεν είναι εύκολος, διότι «η μεν Aldi θα θέλει να πωλήσει αν είναι δυνατό όλο το δίκτυο και τις αποθήκες σε έναν ενδιαφερόμενο, άρα θα μπορούσε να κάνει παραχώρηση στο θέμα του προσωπικού, ο δε πιθανός αγοραστής το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να φορτωθεί και τους εργαζόμενους». Εκτίμησε, ακόμη, ότι η Aldi έχει προϋπολογίσει το ποσό των αποζημιώσεων, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα ξεπεράσουν τα δύο μηνιάτικα ανά εργαζόμενο, δεδομένου ότι η παρουσία της στη χώρας μας είναι βραχυχρόνια. «Με δύο μισθούς κανείς δεν σώνεται, για αυτό είναι μείζον να παλέψουμε να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό θα μεταβιβαστεί μαζί με τα πάγια στον νέο αγοραστή», είπε ο συνδικαλιστής.