Skip to main content

Κορωνοϊός: Τρεις κινήσεις που δείχνουν... restart στην οικονομία

Οι προετοιμασίες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ένα μεγάλο project αποκρατικοποιήσεων και μια εντυπωσιακή κατεδάφιση αυθαιρέτων στο Ελληνικό.

Ενδεχομένως κι εν μέσω της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού να επιχειρηθεί η εντυπωσιακή πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτων στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τα όποια νομικά κωλύματα υπήρχαν φαίνεται να έχουν ξεπερασθεί και η Lamda Development που ηγείται της κοινοπραξίας μπήκε στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν. Είναι πιθανόν η κυβέρνηση, κατ αυτόν τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, να θελήσει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ζημία της πανδημίας. Γι αυτό και οι μπουλντόζες τελικά μπορεί και να πιάσουν δουλειά τον Μάιο, που από πολλές απόψεις θα είναι κρίσιμος μήνας, τελικά, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή.

Εννοείται, πάντως, ότι αυτή δεν θα είναι η μοναδική κίνηση που θα σηματοδοτήσει την καμπή προς τα πάνω. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ αθόρυβα κι εν πολλοίς μέσα στην κρίση, προχωρά στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου για να προετοιμάσει το project της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών. Όλα θα ξεκινήσουν, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και θα είναι επίσης μια μεγάλη κίνηση που θα αλλάξει τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Τέλος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ελλάδας θα επιχειρηθεί κατά πάσα πιθανότητα η κύρια μόχλευση των κεφαλαίων που θα χορηγηθούν από το δημόσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την επόμενη μέρα της κρίσης. Κι όπως μαθαίνουμε τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω ειδικού fund που ετοιμάζεται, θα φτάσουν τελικώς στα 4 δισ. ευρώ.