Skip to main content

Τρισέ:«Συναίνεση στην οικονομική πολιτική»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζει την ανάγκη Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ να ακολουθήσουν τις συμβουλές του ΔΝΤ για τις απαιτούμενες αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
Την πεποίθησή του πως οι ΗΠΑ,Ευρώπη και Κίνα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αλλαγές στην οικονομική τους πολιτική εξέφρασε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τύπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ .

Συγκεκριμένα ο κ. Τρισέ διερωτάται το κατά πόσο Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, είναι έτοιμες να αλλάξουν στο μέλλον τη μακροοικονομική τους πολιτική -ακολουθώντας τη συμβουλή του ΔΝΤ και κάτω από πιέσεις των ομολόγων τους, για το κοινό συμφέρον και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός χρηματοοικονομικού συστήματος χωρίς τρωτά σημεία, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για το πνεύμα συναίνεσης μεταξύ των χωρών-μελών του G20, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, σε συνέντευξή του στον Βρετανικό τύπο καλεί τους ηγέτες του G20 να αναλάβουν υπεύθυνη δράση απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

Κατά τον κ. Ζέλικ η σύνοδος κορυφής στο Πίτσμπουργκ θα πρέπει να επικεντρωθεί και σε θέματα που αφορούν την προώθηση μίας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης με χρηματοοικονομική σταθερότητα, συσχέτιση ανάπτυξης με κλιματολογικές αλλαγές και όχι απλώς την εφαρμογή της ατζέντας της προηγούμενης συνόδου, στο Λονδίνο.

Ακόμα ο Χάιμε Καρουάνα, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως δεν υπάρχουν τα περιθώρια για τον κόσμο να επαναπαυθεί στο ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει ανακάμψει. Συγκεκριμένα ο κ. Καρουάνα θεωρεί πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή τη βελτιωμένη εικόνα.