Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
x

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΧΑΡΗ ΣΤΟ «CASH BUFFER» Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Λίγο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει το δημόσιο από τις αγορές μέσα στο 2019, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος και υπογράμμισε ότι χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας η κυβέρνηση έχει την ευχαίρεια να περιμένει να βγει στις αγορές με ευνοϊκές συνθήκες.

«Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές» είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News247. Συνέστησε δε «λίγη προσοχή» στην αντιπολίτευση, που κατά τη γνώμη του ποντάρει ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει στις αγορές.

Όπως εξήγησε με ένα ποσό από το μαξιλάρι ασφαλείας μπορούμε να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ, είτε της ΕΚΤ, είτε και των δύο, που είναι ακριβότερο.

Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία ανεξάρτητη και ο κ. Στουρνάρας έχει τις δικές του απόψεις. Αν και όπως είπε αυτό είναι «διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση», δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές, τονίζοντας πως πιστεύει ότι «θα έπρεπε να μένει λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη».

Όσον αφορά στα capital controls επανέλαβε ότι θα αίρονται σταδιακά, αφού οι καταθέσεις επιστρέφουν και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Νομίζω ότι στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί» εκτίμησε.

Στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλά, με έντονο ενδιαφέρον στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα. «Δεν μπορούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα να μας κατηγορούν ότι δεν φέρνουμε επενδύσεις» σημείωσε. Ερωτηθείς ειδικότερα για την επένδυση σο Ελληνικό, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά «πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες». Αυτό, εξήγησε, εξαρτάται από την άδεια για το καζίνο και από τον διαγωνισμό που θα γίνει.

Σχολιάζοντας τέλος την επιστροφή των θεσμών, σημείωσε πως η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι σωστή. Όπως είπε θα υπάρξει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο παροχής «13ης σύνταξης». «Ποιος το λέει αυτό;» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι κάνει εξαγγελίες χωρίς να λέει από πού θα έρθουν τα λεφτά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ