Skip to main content

Τσακλόγλου: Χρειάζεται αναπροσανατολισμός προς την τεχνική εκπαίδευση

«Η συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μοιάζει με τρικυμία σε ποτήρι», είπε ο υφυπουργός Εργασίας

Την ανάγκη αναπροσανατολισμού προς την τεχνική εκπαίδευση επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγολου μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit. Ο κ. Τσακλόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ανισορροπίες στην αγορά εργασίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση καθώς και στις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου η μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως συχνά όταν οι εργοδότες παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους εννοούν ότι «δεν βρίσκουν εργαζόμενους να δουλέψουν με τους μισθούς που προσφέρουν».

Επεσήμανε ότι η ζήτηση αφορά κυρίως θέσεις εργασίας στην εστίαση, προσθέτοντας ωστόσο πως το μέλλον είναι στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. «Δεν θέλουμε μόνο προγραμματιστές υψηλής εξειδίκευσης αλλά και πιο χαμηλής εξειδίκευσης», ανέφερε. Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως «η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου δεν είναι ζήτημα 2-3 ετών, αλλά δεκαετίας».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Τσακλόγλου είπε πως δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι το 2030, ενώ χαρακτήρισε «τρικυμία σε ποτήρι τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Μείωση κατά 43% της ανεργίας στην τετραετία

Αναφερόμενος ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην ανεργία τόνισε πως από 17,6% μειώθηκε σε μια τετραετία στο 10% (πτώση 43%) και πλέον η χώρα μας δεν κατέχει την πρώτη αλλά τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία. Όπως είπε μέσα σε τέσσερα χρόνια 150.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά, όταν την προηγούμενη πενταετία ο αριθμός των ατόμων που αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά ήταν 50.000. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΥΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργάνωσε 22 Ημέρες Καριέρας μέσω των οποίων χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν εργασία.

Την ανάγκη για μια μεγάλη εθνική συμφωνία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε «να δούμε το παρόν και το μέλλον και να αναλάβουμε δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην γνώση και την εκπαίδευση των εργαζόμενων.