Skip to main content

Τσακλόγλου: Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν επίδομα μητρότητα

Θα ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ τον μήνα) για εννέα μήνες

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν και αυτές το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για εννέα μήνες, το οποίο ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ τον μήνα), δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας χθες (12/11/2023) σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη αύξηση των συντάξεων για το 2024, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι, με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3%. Ωστόσο, όπως είπε, όταν ανακοινώνονται τα οριστικά στοιχεία, γίνεται η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς. «Σε λίγες ημέρες, κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα πού θα "κλειδώσει" τελικά η αύξηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην απασχόληση των συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και εισάγεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου.