Skip to main content

Τσαβούσογλου: Θα ανταποδώσουμε εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει σε περίπτωση κυρώσεων για την επιχείρηση στη Συρία.

Την προειδοποίηση ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ κι ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, κυρώσεις που θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες, εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς στη βορειοανατολική Συρία και δεν περιορίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

«Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες» είπε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Κέλι Νάιτ Κραφτ μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.