Skip to main content

Αισιοδοξία Τσιόδρα για το εμβόλιο-Προβληματισμός για τη διάρκειά του

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε αισιόδοξος για την παραγωγή ενός εμβολίου, όχι όμως και για τη διάρκεια που θα έχει ενάντια στον ιό.

Αισιόδοξος για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή του ενημέρωση, εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα τον προβληματισμό του για τον χρόνο που αυτό θα διαρκεί.

«Είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Οι μελέτες της φάσης 1 και 2, σε τουλάχιστον επτά από τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων αλλά και ικανοποιητική απάντηση - και σε κάποια από αυτά ιδιαίτερη ικανοποιητική απάντηση -  σε T-λεμφοκύτταρα, που έχει μεγάλη σημασία γι αυτό τον ιό».

«Αυτό που δεν είμαι σίγουρος για τα εμβόλια» αντέτεινε ο καθηγητής «είναι το πόσο θα κρατάνε». «Ενδεχομένως» εξήγησε «να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δύο δόσεις τις περισσότερες περιπτώσεις και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο».

Εξάλλου, κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο.

Μιλώντας γενικά για το εμβόλιο τόνισε πως είναι πολυδιάστατο γι αυτό τον ιό. «Αφορά διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. Αυτή τη στιγμή από τα 137 εμβόλια τα 9 έχουν προγραμματίσει κλινικές μελέτες φάσης 3 - η μία δεν έχει αρχίσει, οι επτά τρέχουν και η τελευταία ετοιμάζεται να αρχίσει. Αφορούν διαφορετικές τεχνολογίες το καθένα και το εμβόλιο έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό με ενοχλεί» είπε ο κ. Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως «αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας».

Αναφερόμενος σε περιστατικά επαναμόλυνσης τόνισε πως οι ασθενείς δεν είχαν σοβαρή εικόνα της νόσου, γεγονός που δείχνει κάτι για την άμυνα του οργανισμού. «[Αυτό δείχνει] ότι ο οργανισμός ανταποκρίθηκε κατά κάποιον τρόπο στην πρώτη λοίμωξη και τώρα στη δεύτερη την περνάει εντελώς ελαφρά ή ασυμπτωματικά» τόνισε.