Skip to main content

Τσιόδρας: Ίσως λιγότερο από το 0,5% νόσησε στη χώρα - Τέσσερις μελέτες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών στη χώρα για την πορεία του νέου κορωνοϊού.

Τέσσερις μελέτες που αποσκοπούν στην εύρεση περισσότερων δεδομένων για την πορεία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα προγραμματίζονται και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής τους στη χώρα, όπως ανέφερε στην ενημέρωσή του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας εκτιμάται με τα έως τώρα δεδομένα πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5 του πληθυσμού, ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη των μελετών αυτών για την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Αναλυτικά οι μελέτες έχουν ως εξής:

1) Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Ο καθηγητής τόνισε σε αυτό το σημείο πως η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας της χώρας, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές.

2) Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. «Σύντομα θα έχουμε μία πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό όπως οι αιμοδότες μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου η συλλογή δειγμάτων, ενώ η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα που θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

4) Στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό, που αποτελεί πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με τη στήριξη της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.