Skip to main content

Τσιόδρας: Θα αντέχαμε στην Ελλάδα να ακούμε για 147 νεκρούς την ημέρα;

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ο νεός κορωνοϊός ένας ακόμα ενδημικός ιός.

Για τις ανακοινώσεις αξιωματούχων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίοι αναφέρουν πως ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας διευκρινίζοντας πως η επιστημονική κοινότητα ακόμα μαθαίνει για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας, δηλαδή καρδιολογικές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια.

«Υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο για αντιμετώπιση και περιορισμό του ιού» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη εντελώς, λόγω των δυσπιστιών και των fake news για τα εμβόλια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει άλλος ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να εισαχθεί από άλλη χώρα».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η αναφορά από τον ΠΟΥ εκτιμά πως προέκυψε για τρεις λόγους:

1) από την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε με τον ιό κι άλλα που ο καθηγητής θεωρεί πως αδικούν την επιστημονική λογική

2) επειδή αναδεικνύονται συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στην στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος και αφορούν συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής

3) ένας ακόμη λόγος που πηγάζει από τους δύο πρώτους και αφορά την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νέες εξάρσεις του ιού παγκοσμίως: «Στην Ουχάν θα γίνει μαζικός έλεγχος των πολιτών εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Στον Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι lockdown. Στο Πακιστάν το ίδιο, όπως και στην Ινδία. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης του κορoνοϊού. Είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;».