Skip to main content

Τσιόδρας: Περήφανη χώρα η Ελλάδα για να δεχθεί τη στάση του Σούνακ

Χαρακτήρισε βρετανικό φάουλ η ακύρωση της συνάντησης

Για την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, της προγραμματισμένης εδώ και μία εβδομάδα συνάντησής του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Διαβάστε - Γλυπτά Παρθενώνα: Το παρασκήνιο του βρετανικού φάουλ με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ

“Πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ. Εμείς θέλουμε προφανώς να έχουμε καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε ταυτόχρονα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το έχουμε θέσει μετ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια. Το έχουμε θέσει και στη συνάντηση που είχε γίνει το 2021 του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουμε. Ήταν σαφές ότι θα το θέταμε και στη συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών. Το τόνισε προχθές στη συνέντευξή του. Είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις και προφανώς όταν συζητάς κάτι και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ο καθένας εκφράζει τα επιχειρήματά του, τα θέτει στο τραπέζι και αναλόγως λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις” τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση του κ. Σούνακ να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δεν συνδέεται με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης με τον ηγέτη των Εργατικών. “Το λέω γιατί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις ήταν γνωστές, είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες μέρες. Άρα ήταν γνωστό ότι θα συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών, όπως θα συναντούσε και τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρχε κάτι ξαφνικό, ούτε θέλω να συνδέσω χρονικά τα δύο συμβάντα“.

“Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η όποια άποψη έχει ο κ. Σούνακ είναι σε αντίθεση και με την πλειοψηφία πλέον που έχει διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την επιστροφή. Το λέω γιατί οι μετρήσεις που είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα. Καταλαβαίνω βεβαίως και το εσωτερικό παιχνίδι το οποίο παίζεται στη Βρετανία, η οποία το 2024 μάλλον πάνε σε εκλογές. Ναι, πάνε, σε πάνε σε εκλογές. Έχει δυσκολίες, καταγράφεται και από τις δημοσκοπήσεις. Δεν νομίζω όμως αυτό θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο” πρόσθεσε.

“Διαβάζετε τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και βλέπετε ότι δεν υπάρχουν υποστηρικτικά της στάσης που έχει κρατήσει ο κ. Σούνακ, επικριτικά είναι τα διεθνή μέσα. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή, περήφανη χώρα και δεν μπορούσε να δεχθεί αυτή τη συγκεκριμένη στάση του κυρίου Σούνακ. Από εκεί και πέρα θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και θέλουμε βεβαίως να πετύχουμε το μεγάλο στόχο που έχουμε, την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα” κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.