Skip to main content

Τσίπρας: Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις δύο πλευρές

Αν για κάτι είμαι ευτυχής είναι γιατί καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Κριτική στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να εξέλθει από τα μνημόνια άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα, γιατί χρειάστηκε οκτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια» είπε. «Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» συνέχισε, σημειώνοντας ότι «τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εσωτερική υποτίμηση και ένα σπιράλ ύφεσης».

«Αν για κάτι είμαι ευτυχής είναι γιατί καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε για να προσθέσει: «Πιάσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια στιγμή καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών. Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι» επισήμανε.