Skip to main content

Τσίπρας: Ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη

«Στη Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείρισή μας ήταν ατυχής»

«Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και τη χρεοκοπία εξαιτίας της αποτυχίας της μεταπολίτευσης. Οδηγηθήκαμε εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της Καθημερινής« Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». 

«Η αιτία της κρίσης έγκειται στο γεγονός ότι χτίστηκε ένα πελατειακό κράτος, πλαδαρό και αναποτελεσματικό. Η αιτία της κρίσης είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν το 90% της περιόδου της μεταπολίτευσης, τα 45 από τα 50 χρόνια, σε έναν ανταγωνισμό ενός ισχυρού δικομματισμού - και δεν αναφέρομαι στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου που ενδεχομένως δεν πρόλαβε να καταλάβει τι έγινε και του Κ. Καραμανλή. Ισοτίμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές αρχές».  

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη»

«Και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας», είπε και σε ερώτηση για το δημοψήφισμα είπε πως «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». 

«Στη Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείρισή μας ήταν ατυχής»

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου», σχολίασε. 

«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί»

«Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. 

«Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ»

Με αφορμή το δημοψήφισμα του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου η πιθανότητα να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρώ. Ήταν μία δραματική στιγμή και ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου ατελέσφορης λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει μία λύση προοπτικής γιατί δεν εμπιστεύονταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα». 

«Όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε μία χώρα η οποία είχε απολύτως άδεια ταμεία, ούτε τις συντάξεις δεν ήμασταν σε θέση να πληρώσουμε και μία λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μία βιώσιμη προοπτική εξόδου, με την κοινωνία όρθια. Προσπαθήσαμε, με λάθη και παραλείψεις,να την φέρουμε εις πέρας μέχρι τέλους», πρόσθεσε. 

«Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση, η άλλη εκδοχή ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Αυτό δεν αποτέλεσε προσωπική, δική μου επιλογή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.