Skip to main content

Τσίπρας: Πιστός συνεχιστής του κομματικού κράτους ο Μητσοτάκης

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας.

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, όπου ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Δημόσιο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πιο πιστό συνεχιστή των χειρότερων παραδόσεων του σκληρού κομματικού κράτους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως «μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής», επισήμανε ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά, καρατόμησε το σύνολο των προϊσταμένων δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με μη διαφανείς και μη αντικειμενικές διαδικασίες εκείνους που ο ίδιος επέλεξε.

«Καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «κι εμείς θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, αν θα έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πέντε πράγματα σε αυτόν τον έρμο τόπο μέσα στην κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας που «με γραπτά κείμενα [προγραμματική συμφωνία] είχε υιοθετήσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή της εξουσίας και τη λαφυραγώγηση του κράτους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επαίρεται για τη δουλειά του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ: τα οργανογράμματα των υπουργείων ήταν μια προχειροδουλειά, οι απολύσεις βαφτίστηκαν μεταρρύθμιση, θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική αρνητική βαθμολογία, κατά παράβαση κάθε επιστημονικής έννοιας.

Ειδικά για το ζήτημα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακολουθήσει ρουσφετολογική πολιτική: Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε να προσλάβει και άρα το ρουσφέτι προς τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν να μην απολυθούν, όπως θα μπορούσε να συμβεί με την αρνητική βαθμολογία που είχε εισάγει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες».

Αναφέρθηκε σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο κ. Τσίπρας ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ανέφερε, γίνεται συζήτηση για αποπολιτικοποίηση, όμως αυτή είναι μια λάθος λέξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, να σταματήσει ένα καθεστώς των ημετέρων και της διαπλοκής, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προαγωγής της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών.