Skip to main content

ΤτΕ στους FT: Πάνω από 250 ύποπτες συναλλαγές ακινήτων για χρυσή βίζα

Κορυφαίος τραπεζικός αξιωματούχος κάνει λόγο για περισσότερες από 250 συναλλαγές ακινήτων από Κινέζους μέσω πιστωτικών καρτών

Στην έρευνα, που έχει ανοίξει η Τράπεζα της Ελλάδος για την υπόθεση των ύποπτων αγορών ακινήτων από Κινέζους, που ήθελαν να λάβουν χρυσή βίζα, αναφέρεται ρεπορτάζ των Financial Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αγορές πιστωτικής κάρτας έγιναν μέσω δύο ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής και της Eurobank. Οι συναλλαγές οργανώθηκαν από την Destiny Investment Gropu, που πάντως επιμένει ότι ήταν νόμιμες.

Κορυφαίος τραπεζικός αξιωματούχος κάνει λόγο για περισσότερες από 250 συναλλαγές ακινήτων από Κινέζους μέσω πιστωτικών καρτών, που «πιθανόν να παραβαίνουν το κινεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την κίνηση κεφαλαίου και την ελληνική νομοθεσία για την έκδοση χρυσής βίζας». Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «η έρευνα θα δείξει κατά πόσο έλαβαν χώρα παράνομες ενέργειες».

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 9.000 πολίτες εκτός Ε.Ε. και οι στενοί συγγενείς τους έλαβαν άδειες παραμονής πενταετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης το πρώτο εννιάμηνο του 2018, έναντι 6.200 στο σύνολο του 2017. Οι μισές εξ αυτών, που εκδόθηκαν φέτος, πήγαν σε Κινέζους πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Σχήματα χρυσής βίζας έχουν προωθήσει αρκετά ακόμη μέλη της κοινότητας, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.