Skip to main content

Τζιτζικώστας: Επιτέλους λύση μετά 30 χρόνια στη ρύπανση της δυτικής Θεσσαλονίκης

Μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται το έργο για τα λύματα του Δενδροποτάμου που θα καθαρίζονται στον βιολογικό αντί να φεύγουν χύμα στο Θερμαϊκό.

Οριστικό τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και της επιβάρυνσης του Θερμαϊκού κόλπου, έπειτα από 30 χρόνια, βάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ.

Το έργο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου και των «χαμηλών» περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της Θεσσαλονίκης και τελικά με τον βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο απαλλάσσει συνολικά τη Θεσσαλονίκη από τον βραχνά των ανεπεξέργαστων λυμάτων της δυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος, που κατέληγαν στο ρέμα του Δενδροποτάμου και στον Θερμαϊκό.

Το έργο έχει μπει πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης και σύμφωνα με την ΕΥΑΘ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 και θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2022.

Σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισκέφτηκε και επέβλεψε τις εργασίες στην περιοχή του κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16), παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμου Αμανατίδη, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη (που είναι ο φορέας που εποπτεύει την ΕΥΑΘ) και των αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλλια και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα.

Τζιτζικώστας: Έτσι αρχίζει η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ, υλοποιούν ένα έργο μείζονος περιβαλλοντικής προστασίας, με τεράστια οφέλη για χιλιάδες κατοίκους σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων συνολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επιτέλους, μετά από 30 χρόνια βάζουμε ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών. Με το έργο που κατασκευάζουμε συνδέουμε με σύγχρονο δίκτυο τις 'χαμηλές' περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τον Δενδροπόταμο, με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, ώστε η διαχείριση των λυμάτων να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και να προστατευθεί το περιβάλλον από τη ρύπανση. Ουσιαστικά με το έργο αυτό πετυχαίνουμε τρεις στόχους: Πρώτον, προστατεύουμε το περιβάλλον και βάζουμε ένα τέλος στην περιβαλλοντική εγκατάλειψη της περιοχής. Δεύτερον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των πολιτών που επισκέπτονται και εργάζονται στην περιοχή. Τρίτον, το έργο αυτό αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου όλης της Θεσσαλονίκης, που έχει οραματιστεί και έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης, τους επόμενους μήνες αρχίζουμε την πλήρη αναβάθμιση της περιοχής μετά το Λιμάνι και μέχρι το Καλοχώρι, σε περιβαλλοντικό επίπεδο και θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές να αξιοποιήσουν επιτέλους όλη αυτή τη δυτική πλευρά της πόλης. Μια περιοχή που βίωσε την εγκατάλειψη επί πολλά χρόνια πλέον θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας όλων των Θεσσαλονικέων, όλων μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια τις παρεμβάσεις μας, μέχρι να ολοκληρώσουμε το συνολικό έργο της αναβάθμισης, ανάπλασης και αξιοποίησης όλου του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 εκ. ευρώ αποτελούν τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τα 2,9 της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Καλαφάτης: Επεκτείνεται και η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «άλλο ένα σημαντικό έργο ολοκληρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα συνολικά για τη Θεσσαλονίκη, με πράσινο αποτύπωμα, που δίνει πνοή και ανάσα στην πόλη. Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα και ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ. Πριν από μια εβδομάδα υπογράφηκε σύμβαση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από την ΕΥΑΘ. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και προωθεί τα έργα υποδομής».

Αμανατίδης: Τέλος 2021 η ολοκλήρωση

Όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ο κ. Αμανατίδης, «με το έργο του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού και τα συνοδά έργα στον Κ16, που υλοποιούμε από κοινού ΕΥΑΘ ΑΕ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνουμε έπειτα από 30 και πλέον χρόνια το αυτονόητο: να καταλήγει το σύνολο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου αποτελεί πάγιο αίτημα και διαχρονική διεκδίκηση της ΕΥΑΘ για τη συνολική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων του πολεοδομικού συγκροτήματος, προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αποφεύγονται έτσι και φαινόμενα ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στο τέλος του 2021 και η λειτουργία του στις αρχές του 2022».