Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθαρισμοί στο Σέιχ Σου από την ερχόμενη εβδομάδα

Επικίνδυνη η κατάσταση για την εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω συσσώρευσης καύσιμης ύλης. Δέσμευση της Πολιτικής Προστασίας για καθαρισμούς τις επόμενες μέρες

Καθαρισμούς στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου, ανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος μετέφερε την αγωνία για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς το δάσος είναι γεμάτο με καύσιμη ύλη. «Η σημερινή εικόνα του Σέιχ σου συνιστά μια πολύ μεγάλη απειλή για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Γιαννούλης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υφίστανται τρία μείζονα ζητήματα:

1.Είναι σε εξέλιξη ακόμη η διαδικασία υλοτόμησης των δένδρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο και οι σωροί των κομμένων δένδρων δεν έχουν απομακρυνθεί δημιουργώντας εστίες πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς.

2.Συνεχίζουν να απορρίπτονται σκουπίδια στο περιαστικό δάσος ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας εύφλεκτες χωματερές και οι τρεις δήμοι αδυνατούν να παρέμβουν.

3.Δεν έχει λυθεί το θέμα με τα αδέσποτα, που ζουν πλέον εντός του περιαστικού δάσους.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε το σώμα, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα δικό μας και της ΕΝΠΕ να μεταφερθεί η αρμοδιότητα των δασών στις Περιφέρειες, αυτή παραμένει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να μην μπορούμε να μπούμε στο δάσος και να υλοποιήσουμε τους αναγκαίους καθαρισμούς. Δεν έχουμε καμιά δυνατότητα παρέμβασης. Έχουμε θέσει το θέμα στην κυβέρνηση, αλλά παρότι υπάρχει δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου, υπάρχουν καθυστερήσεις. Λόγω όμως της επικινδυνότητας στο Σέιχ Σου για την εκδήλωση πυρκαγιάς έχω προσωπικά επικοινωνήσει με την Πολιτική Προστασία και με τον υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, τόσο τηλεφωνικώς, όσο και με ανταλλαγή εγγράφων και ενημερώθηκα ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και θα γίνουν καθαρισμοί στο Σέιχ Σου».

Ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που είναι αρμόδιος για το Σέιχ Σου και τις δασικές υπηρεσίες, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα εγγράφως τον έχει ενημερώσει για την ανησυχία στα κενά προστασίας του περιαστικού δάσους, ειδικά για την ανάγκη υλοτόμησης των προσβεβλημένων δένδρων, αλλά και την απομάκρυνσή τους. «Όταν είδαμε ότι δεν απομακρύνονται οι σωροί ζητήσαμε εγγράφως τρεις φορές να απομακρυνθούν γιατί αποτελούν εστία πυρκαγιάς. Ακόμη και χωρίς την αρμοδιότητα των δασών ως Περιφέρεια πιέζουμε και αντιδρούμε προς κάθε κατεύθυνση για να λυθεί το ζήτημα. Το ίδιο πράξαμε και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Ο κ. Χαρδαλιάς αντέδρασε άμεσα και με διαδικασίες εξπρές δεσμεύτηκε άμεσα να γίνουν αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Γιαννούλης είπε πάντως ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί για το ζήτημα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος. «Το δασαρχείο είναι ακέφαλο με ευθύνη της Αποκεντρωμένη Διοίκησης, οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης και δεν έχουμε πλέον χρόνο. Μακάρι ο κ. Χαρδαλιάς να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, μετά τις πιέσεις του περιφερειάρχη. Γνωρίζω ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, όμως με ενδιαφέρει να μην ξανακαεί το δάσος, όπως το 1997», υπογράμμισε.