Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Δεν παρίσταται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για λόγους υγείας

Η σύζυγός του Στέλα Ασάνζ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η υγεία του, «σωματική και ψυχική», είναι κλονισμένη

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν παρίσταται σε βρετανικό δικαστήριο όπου ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι ακροάσεις που θα κρίνουν την έκδοσή του ή μη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για λόγους υγείας, όπως δήλωσε δικηγόρος του.

Ο 52χρονος Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος στο κτήριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο από το οποίο απομακρύνθηκε για να οδηγηθεί στη φυλακή το 2019. Κρατείται σε σωφρονιστικό κέντρο υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Η σύζυγός του Στέλα Ασάνζ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η υγεία του, «σωματική και ψυχική», είναι κλονισμένη.

Θα αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ;

Η διήμερη ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της πολυετούς προσπάθειάς του να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Θα κριθεί εάν θα του δοθεί η δυνατότητα να ζητήσει από εφετείο να εμποδίσει τη μεταφορά του. Εάν το δικαστήριο δεν επιτρέψει να προχωρήσει σε έφεση, ο Ασάνζ θα μπορούσε να σταλεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η σύζυγός του υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ, η υγεία του οποίου έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

«Η ζωή του κινδυνεύει περισσότερο όσο παραμένει στη φυλακή», δήλωσε την Πέμπτη η Στέλα Ασάνζ, προσθέτοντας: «Αν εκδοθεί, θα πεθάνει».

Το κατηγορητήριο

Ο 52χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks το 2010.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συνωμότησε με την αναλύτρια των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να παραβιάσουν υπολογιστή του Πενταγώνου και να δώσουν στη δημοσιότητα απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία για παραβίαση υπολογιστή. Εάν καταδικαστεί, οι δικηγόροι του τονίζουν ότι θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών, αν και οι αμερικανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η όποια ποινή θα είναι ηπιότερη.

Ο Ασάνζ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι ενήργησε ως δημοσιογράφος για να αποκαλύψει παρανομίες του αμερικανικού στρατού, καθώς και ότι προστατεύεται από την ελευθερία του Τύπου την οποία εγγυάται η Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Πηγή: Reuters