Skip to main content

UEFA: Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το νέο φορμάτ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν από τη σεζόν 2024-25 και για αυτόν το λόγο το μεσημέρι της Τρίτης (26/3), πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, η παρουσίαση της νέας μορφής των διασυλλογικών διοργανώσεων

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, αλλά και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τζόρτζιο Μαρκέτι, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιάσουν σε εκπροσώπους ομάδων και ΜΜΕ, το νέο τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

«Με το νέο φορμάτ ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά κ τα πρωταθλήματα. Επίσης αν κ πρέπει να είμαι ουδέτερος δεν γίνεται να μην υποστηρίζω την εθνική κι εύχομαι να περάσει στο Euro», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μετά τον πρόλογο του προέδρου της Stoiximan Super League, Μηνά Λυσάνδρου που ευχήθηκε στην Εθνική και μίλησε για την πορεία των ομάδων.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη σεζόν 2024-2025 και αυξάνονται αρκετά τα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν και προχωρούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο σημαντική αλλαγή στο Champions League είναι ότι 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όχι 32 όπως πριν. Δεν υπάρχουν άλλοι όμιλοι, αλλά διεξάγεται ένα σύστημα αγώνων πρωταθλήματος. Στο πρώτο στάδιο, κάθε ομάδα θα έχει οκτώ αγώνες και θα συγκεντρώσει βαθμούς για να περάσει στην επόμενη φάση. Δεν θα παίζουν πλέον με τους ίδιους αντιπάλους εντός και εκτός έδρας.

Η πρόκριση για το Champions League θα είναι ανοιχτή ανάλογα με τη θέση του συλλόγου στο εγχώριο πρωτάθλημα στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και τον αντιπροσωπευτικό συντελεστή. Επιπλέον τέσσερις ομάδες μπαίνουν στο Champions League σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες. Μια ομάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το πέμπτο ισχυρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης σύμφωνα με τον συντελεστή UEFA.


Η δεύτερη ομάδα θα είναι η πρωταθλήτρια της χώρας της, η οποία θα μπει στο Champions League. Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα μπαίνουν με βάση τα καλά αποτελέσματα της περσινής σεζόν. Η UEFA θα στείλει αυτόματα δύο ομάδες στην κύρια φάση του Champions League σύμφωνα με τον συντελεστή και την επιτυχία της περασμένης σεζόν. Το σύστημα βαθμολόγησης δεν αλλάζει.

Το Europa League θα διεξαχθεί σε παρόμοια μορφή με το Champions League, ενώ το Conference League θα διεξαχθεί σε ελαφρώς διαφορετική μορφή. Στη Conference League, κάθε ομάδα θα παίξει έξι παιχνίδια στην πρώτη φάση, όχι οκτώ. Συνολικά, 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν επίσης και στις δύο διοργανώσεις.