Skip to main content

Urnovl: Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης συγγραφέων από τη Θεσσαλονίκη

Η διαδικτυακή πλατφόρμα των Τάσου Τσιπίδη και Δημήτρη Μουρατίδη μετρά πλέον 10.000 ανεβασμένες ιστορίες, 5.000 συγγραφείς και 20.000 ενεργούς χρήστες

Ξεκίνησε ως ιδέα όταν ο πατέρας του στην προσπάθειά του να γράψει μια ιστορία, αντιμετώπισε το λεγόμενο writer’s block. Τότε ήταν που ο Θεσσαλονικιός μαθηματικός Τάσος Τσιπίδης αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να διευκολύνει τη συγγραφή. Κάπως έτσι γεννήθηκε η start up Urnovl, (Your Novel), σε συνεργασία με τον προγραμματιστή Δημήτρη Μουρατίδη, η οποία βγήκε στον αέρα το 2017 και έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης συγγραφέων, αναγνωστών, εκδοτών, ομάδων δημιουργικής γραφής και όλων όσοι αγαπούν και ασχολούνται με τη συγγραφή.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Urnovl μετρά πλέον 10.000 ανεβασμένες ιστορίες, 5.000 συγγραφείς και 20.000 ενεργούς χρήστες. Έχει μάλιστα μεγάλα σχέδια σε εξέλιξη, θέλοντας σε ένα επόμενο στάδιο να απευθυνθεί και στην τεράστια συγγραφική και εκδοτική «δεξαμενή» του εξωτερικού. Σύντομα το Urnovl θα δίνει τη δυνατότητα εσόδων για τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους που συμμετέχουν, δημιουργώντας νέες προοπτικές στην πλατφόρμα.

Σήμερα, οι τρόποι χρήσης του Urnovl από τους συγγραφείς είναι τρεις: με τον πρώτο ανεβάζουν μια ιστορία δωρεάν, με τον δεύτερο την ανεβάζουν δωρεάν, ενεργοποιώντας όμως τις δωρεές (donations) και με τον τρίτο η ιστορία που ανεβαίνει είναι κλειδωμένη και μπορεί να διαβαστεί με αντίτιμο. Ο τρίτος αυτός τρόπος ενεργοποιήθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες και βρίσκεται στη διαδικασία δοκιμών.

Αυτό τον καιρό επίσης οι δύο συνεργάτες τελειοποιούν την online εκδοχή του κοινωνικού αυτού δικτύου, ενώ έχουν προσθέσει και τη δυνατότητα της δημιουργίας pages (σελίδων), που θα μπορούν να φτιάχνουν πχ. οι συγγραφείς και οι εκδότες, προσκαλώντας το δικό τους κοινό και ανοίγοντας τον δρόμο για έσοδα που θα μοιράζονται. Το επόμενο βήμα μάλιστα θα είναι να δοθεί μέσω των pages η δυνατότητα να κλείνονται online συμβόλαια ανάμεσα στους συγγραφείς και τους εκδότες. Στο παιχνίδι δε θα μπορούν να μπαίνουν και μεταφραστές, αλλά και επιμελητές, ώστε οι συγγραφείς να ζητούν αντί αντιτίμου την μετάφραση ή την επιμέλεια μιας ιστορίας τους.

Σήμερα στο Urnovl, όπου οι συγγραφείς ανεβάζουν συνήθως διηγήματα, ποιήματα, αλλά και σενάρια, υπάρχει η δυνατότητα του follow, των comments (σχολίων), των notifications (ειδοποιήσεων) και προσεχώς θα δοθεί η δυνατότητα και των reviews (κριτικών) στις πληρωμένες ιστορίες και ίσως και στα donations.

Ο μαθηματικός και ο προγραμματιστής

Ο Τάσος Τσιπίδης σπούδασε μαθηματικός και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν στον χώρο των χρηματιστηριακών και δη των αυτοματοποιημένων συστημάτων. Κάποια στιγμή βρέθηκε στην Κύπρο, όπου μπήκε στον μαγικό κόσμο των software χρηματιστηριακών συστημάτων και εκεί γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του Δημήτρη Μουρατίδη, ο οποίος εργαζόταν ως προγραμματιστής. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για τη στρατιωτική του θητεία η ιδέα είχε αρχίσει να καλλιεργείται στο μυαλό του. Με έμπνευση από την τυχαία συγγραφική δυσκολία του πατέρα του, ξεκίνησε με τον συνεργάτη του να χτίζει αρχικά το Urnovl ως ένα μέσο συλλογικής συγγραφής, όπου οι συγγραφείς θα ανέβαζαν κεφάλαια ιστοριών που θα συμπληρώνονταν από άλλους, στη συνέχεια όμως είδε πως η πλατφόρμα αυτή θα μπορούσε να είναι πολλά περισσότερα. Ο ίδιος δεν είχε καμία επαφή με τη συγγραφική ή εκδοτική κοινότητα, οπότε άρχισε έναν αγώνα δρόμου για να προσεγγίσει συγγραφείς και εκδότες, πηγαίνοντας συνεχώς σε παρουσιάσεις βιβλίων και κάνοντας φίλους στα social media ανθρώπους του χώρου. Μάλιστα, στην αρχή η ανταπόκριση ήταν μικρή, μέχρι που σταδιακά η δικτύωση άρχισε να λειτουργεί.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε πολύ περισσότερους χρήστες και να διεισδύσουμε και στην αγορά του εξωτερικού, δίνοντας τη δυνατότητα στους συγγραφείς να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό» λέει στη Voria.gr o Τάσος Τσιπίδης.