Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 18-24 Ιανουαρίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

20.1.2016: Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε ότι η Αλβανία έχει καταβάλλει 500.000 στερλίνες στη σύζυγο του Τόνι Μπλερ, Τσέρι Μπλερ, για παροχή νομικών συμβουλών. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, μια και ο Τόνι Μπλερ είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

20.1.2016: Απίστευτη δικαιολογία Αλβανού εισαγγελέα! Απαντώντας σε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου για εμπλοκή του Daesh στο εμπόριο χασίς αλβανικής παραγωγής, ο γενικός Εισαγγελέας παραδέχθηκε ότι στους Λαζαράτες, καλλιεργείται χασίς, «αλλά δεν συνδέεται με την τρομοκρατία». Άρα, πρόκειται για παραδεκτή καλλιέργεια!

21.1.2016: Ειρωνικά σχόλια αλλά και αγανάκτηση για πληρωμένη διαφήμιση -υπό μορφή άρθρου- στο The Economist, με τίτλο: «Αλβανία, ο ηγέτης των μεταρρυθμίσεων στην περιοχή των Βαλκανίων», και το οποίο υμνεί τον Αλβανό Πρωθυπουργό και την Αλβανία για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ο αλβανικός Τύπος κάνει λόγο για διάθεση εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διαφημιστεί ο Έντι Ράμα.

23.1.2016: Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει ότι στην Αλβανία, το 60% περίπου των νέων Αλβανών δεν ξέρει στοιχειωδώς αριθμητική. Υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού και γνώσης αριθμητικής έχει και το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία είναι κάτω από το 60% και ακολουθεί η Ρουμανία με 42%, η Σερβία με 39%, αλλά και η Ελλάδα με 38%, ενώ το μέσο όριο στις αναπτυγμένες χώρες ο δείκτης αυτός είναι περίπου στο 14 %. Να σημειωθεί, γράφει ο Εχέδωρος, ότι στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, οι Ρομά.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.1.2016: Προβληματισμός στην Βουλγαρία για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της. Άλλαξε κινητήρες σε μερικά από τα ρωσικά αεροπλάνα που διαθέτει [αγορασμένους από την Πολωνία, και όχι από την Ρωσία], αλλά το ΝΑΤΟ, εδώ και χρόνια, την πιέζει να τερματίσει την εξάρτηση της πολεμικής της αεροπορίας από την Ρωσία. Από εκεί κυκλοφόρησε και η φήμη ότι θα αγοράσει από εμάς f-16, τα οποία φυσικά δεν μας περισσεύουν, άσχετα αν τα καταπονήσαμε.

19.1.2016: Η Ένωση Δικαστών Βουλγαρίας αυτοκαταγγέλλεται στην Ε.Ε. και απαριθμεί τα σκάνδαλα της Δικαιοσύνης στην χώρα! Σημειώνει ότι τα όσα συμβαίνουν στην Βουλγαρία βλάπτουν, επίσης, ολόκληρη την Ε.Ε. και, άρα, η Κομισιόν θα πρέπει να τα εξετάσει πολύ σοβαρά.
Το συμπέρασμα των δικαστών είναι το ακόλουθο: «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση πραγματικών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, εξηγείται με τις υπάρχουσες άτυπες σχέσεις, τις δεσμεύσεις και τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια».

20.1.2016: Έκλεψαν το τζιπ Tούρκων πρακτόρων της MIT, από πάρκινγκ ξενοδοχείου της Σόφιας [που ανήκει στον αδερφό του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρία]! Στο αυτοκίνητο υπήρχαν 4 κάρτες ατόμων της υπηρεσίας πληροφοριών. ας. Ήταν εξοπλισμένο με υπερσύγχρονη συσκευή υποκλοπών.

21.1.2016: Η Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγγέλλει τις βουλγαρικές Αρχές ότι χτυπούν σε ορισμένες περιπτώσεις, αρπάζουν τα χρήματα, τα τηλέφωνα, την τροφή τους, ακόμη και τα παπούτσια των λαθρομεταναστών.

22.1.2016: Ανησυχούν στην Βουλγαρία για τον αποκλεισμό των συνόρων από τους αγρότες μας. Για 20 περίπου λεπτά έκλεισαν οι αγρότες τα σύνορα στον Προμαχώνα κι έγινε ο χαμός. Οι Βούλγαροι θυμούνται τι έγινε την προηγούμενη φορά, όταν κατέβηκε και ο Μπορίσοφ στα σύνορα για να… παρακαλέσει τους αγρότες να ανοίξουν τον δρόμο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

19.1.2016: Οι Ολλανδοί ίδρυσαν ειδικό δικαστήριο στο Κοσσυφοπέδιο για τον UCK. Το Δικαστήριο θα α ασχοληθεί με περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την χρονική περίοδο 1999-2000 από τον Αλβανικό Απελευθερωτικό Στρατό (UCK), κατά των εθνικών μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και κατά πολιτικών αντιπάλων του.
Τους διαφεύγει το γεγονός ότι η ηγεσία του UCK βρίσκεται σήμερα στην ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

18.1.2016: Κάστρο βασανιστηρίων γίνεται θέρετρο για υψηλά εισοδήματα. Πλούσιους. Βρίσκεται σε νησάκι και προετοιμ΄ζεται θέρετρο για πλούσιους παραθεριστέ. Οι μακέτες δείχνουν πισίνες, φοίνικες, χώρο VIP, εξωτερικές τραπεζαρίες, beach club, μαρίνα και πίστα χορού.
Τη μεγαλύτερη έκτασή του καταλαμβάνει φρούριο που είχε χτιστεί το 1853, την εποχή της αυστρο-ουγγρικής κυριαρχίας, για προστασία από επιθέσεις διά θαλάσσης. Η απόφαση της κυβέρνησης έγινε δεκτή με οργή από τις οικογένειες των ανθρώπων που είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο νησί Mamula, όταν τελούσε υπό ιταλική κατοχή.


19.1.2016: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, με κύριο αίτημα να είναι η μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη ψήφισμα με «εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές», από τα μέλη της αντιπολίτευσης (σερβικής καταγωγής στην πλειονότητα), με σκοπό την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΣΕΡΒΙΑ

18.1.2016: «Τα χρήματα, τα οποία η Σερβία έχει επενδύσει στο έργο "South Stream" δεν θα επιστρέψουν, αλλά η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία», είπε ο διευθυντής της εταιρίας Srbijagas. Ελπίζεται ότι θα υπάρξει άλλος ρωσικός αγωγός που θα τροφοδοτήσει την Σερβία.

19.1.2016: Δεν θα βρει η Σερβία την ησυχία της. Έχει ατυχία να κατοικείται από σλάβους και ορθόδοξους χριστιανούς, όπως ακριβώς και η Ρωσία. Το "Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης", διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας υποβάλλοντας το αίτημα για αυτονομία του Σάντζακ.

20.1.2016: Η Σερβική Εκκλησία ευχαρίστησε το Βατικανό που δεν αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο, δια του μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιου. Ο Πάπας πιέζει για την αγιοποίηση του αρχιεπισκόπου της Κροατίας Αλόιζ Στεπίνατς, όμως οι Σέρβοι αντιδρούν αναφερόμενοι στη δράση του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΚΟΠΙΑ

18.1.2016 Η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια καλεί τα πολιτικά κόμματα να εφαρμόσουν τη συμφωνία του καλοκαιριού για να βγει από την κρίση η χώρα. Εκφράζει την λύπη της που οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία, λόγω της εκκρεμότητας εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων και της συμπεριφοράς των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.

19.1.2016 Σύμφωνα με το Reuters, σύντομα μπορεί να δούμε μία γραμμή παραγωγής και Σκόπια! Και μάλιστα… υψηλού προφίλ αφού αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο εξετάζει η Aston Martin! Το Reuters μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι των Σκοπίων υπέβαλαν πρόταση που έκανε τα μεγάλα κεφάλια στην Aston Martin να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασκευάζουν εκεί τα αυτοκίνητά τους.

20.1.2016: Η ΕΕ σχεδιάζει να κλείσει για τους πρόσφυγες τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, όπως γράφει η Μπιλντ. Γερμανία και Αυστρία σκέπτονται αυτήν λύση, επειδή δέχονται σοβαρές πιέσεις από του λαούς τους, λόγω της μεγάλης εισροής μεταναστών στις χώρες τους. Αυτό σημαίνει, πως αποφασίζουν να εγκλωβιστούν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.

21.1.2016: Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, καταγγέλλει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούνται και είναι αναγκασμένοι να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

22.1.2016: Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να στείλουν τον ευρωπαϊκό στρατό (EULEX) που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στα Σκόπια. Θα επιβλέψει την ορθή λειτουργία του δικαστικού συστήματος και την Αστυνομία των Σκοπίων,