Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 03/2 έως 09/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.


5.2.2019: Σημαντική για την επενδυτική παρουσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει η αγορά των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παρουσιάσεις που έκαναν στη Θεσσαλονίκη στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την πΓΔΜ.


ΑΛΒΑΝΙΑ

3.2.2019: Η ομάδα "SEAL" (από τα αρχικά των λέξεων -στα αγγλικά- Θάλασσα, Αέρας και Ξηρά) του αμερικανικού ναυτικού έδειξε τις δυνατότητές της στην αλβανική ομάδα των ειδικών δυνάμεων, σε άσκηση που διήρκεσε δύο εβδομάδες και είχε σκοπό την εκπαίδευση των Αλβανών στρατιωτών, οι οποίοι πρόκειται να αποσταλούν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ.

4.2.2019: Ο Άλεξ Σόρος, γιος του Τζόρτζ Σόρος, έφθασε στα Τίρανα σε μια επίσκεψη που είναι η δεύτερη σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο υιός Σόρος μετέβη στο Hotel Plazza όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας στην Αλβανία, Αντί Ντομπούσα, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του.

4.2.2019: Ο Αλβανοτσάμης του Φεστίμ Λατό που έχει "ιδρύσει" τη λεγόμενη "Δημοκρατία της Τσαουριάς" [Republika e Çamëricë], υπογράφει διπλωματικά διαβατήρια στα μέλη της ανύπαρκτης κυβέρνησής του. Ο… πρόεδρος των Αλβανοτσάμηδων αυτών, που οι άλλοι Αλβανοτσάμηδες της Αλβανίας τον χαρακτηρίζουν ως "μαϊμού Πρόεδρο", κατοικεί στην Ολλανδία και έχει τρία παιδιά από Τουρκάλα γυναίκα. Επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτόν τις ισχυρές σχέσεις του με τον τουρκικό παράγοντα…

6.2.2019: Ανεπιθύμητος χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές Αρχές στην ελληνο-αλβανική μεθόριο ο ιδιοκτήτης της ραδιοτηλεόρασης Άλπο του Αργυρόκαστρου, Αριστοτέλης Πέτρο. Στο έγγραφο της άρνησης εισόδου στην Ελλάδα οι ελληνικές συνοριακές Αρχές δεν εξηγούν το λόγο της απόφασης αυτής. Για το θέμα η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητείται «να δημοσιοποιηθεί ο λόγος της απόφασης αυτής που σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στη νότια περιοχή της χώρας».

7.2.2019: Ο Ιλίρ Μέτα μπλοκάρει ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του Ράμα για την διαχείριση όλων των δημοσίων ακινήτων της χώρας υπ’ αυτόν. Στην Αλβανία, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε να αποδεχθεί το διάταγμα του προέδρου για την ανατροπή της νέας πράξης κτηματολογίου. Το νομοσχέδιο αυτό είχε συνταχθεί από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε πριν από αρκετές εβδομάδες από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος αρνήθηκε το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι ήταν αντι-συνταγματικό.
 
8.2.2019: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, αναφέρει ότι σε 170 Αλβανούς, δημόσιους υπάλληλους και πρώην αξιωματούχους, έχει ανασταλεί η θεώρηση (βίζα)  μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και η οικογένειά του πιστεύεται ότι βρίσκονται στο κατάλογο των ανεπιθύμητων στις ΗΠΑ.

8.2.2019: Το κύριο πρόβλημα που τίθεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η συνεργασία της κυβέρνησης με το έγκλημα. Οι εγκληματίες έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους πολιτικούς και αυτό είναι ανησυχητικό στην ΕΕ. Προβλήματα αναφέρονται σε κεφάλαια και πρέπει να εξετασθούν συγκεκριμένα βήματα που αναφέρονται στην έκθεση. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η Αλβανία απέχει πολύ από την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΒΟΣΝΙΑ

5.2.2019: «Εμείς οι Βόσνιοι στο Σάντζακ και οι Αλβανοί στο Πρέσεβο είμαστε αυτόχθονες πληθυσμοί και ότι συμβαίνει στους Αλβανούς ως ντόμινο έρχεται στους Βόσνιους. Ακούμε για την ανταλλαγή των εδαφών. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να λύσουν τα μακροπρόθεσμα ζητήματα αυτών των μικρών εθνών που έχουν υποστεί πολλές σερβικές επιθέσεις στη διάρκεια των ετών», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν ο μουσουλμάνος Βόσνιος ηγέτης στη σερβική επαρχία Σάντζακ.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

3.2.2019: «Δεν υπήρξε ποτέ πίεση στη Βουλγαρία για την επιλογή των μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Έρικ Ρούμπιν, όταν αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία. «Είναι μια κυρίαρχη βουλγαρική απόφαση, η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, εταίρος και σύμμαχος μας, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ίδια η Βουλγαρία παίρνει μόνη της, αποφάσεις».

3.2.2019: Το υπουργείο Άμυνας αρχίζει μια εθνική ενημερωτική εκστρατεία για τη διάδοση του στρατιωτικού επαγγέλματος, στις 7 Φεβρουαρίου. Σε 29 πόλεις σε όλη τη χώρα θα στηθούν γραφεία πληροφοριών για να ενημερωθούν τα άτομα που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο στρατό και θα λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες για θέσεις εργασίας στο Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, καθώς και στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις, στο Τμήμα Εθνικής Φρουράς και στην Υπηρεσία της Στρατιωτικής Αστυνομίας.

5.2.2019: Πέντε εταιρείες και κοινοπραξίες έχουν επιλεγεί για να υποβάλουν προσφορές για την κατασκευή του αγωγού IGB, Ελλάδας-Βουλγαρίας. Ο διαγωνισμός αξίας 145 εκατομμυρίων ευρώ (165,65 εκατομμύρια δολάρια) αφορά την κατασκευή αγωγού μήκους 182 χιλιομέτρων (113 μιλίων) με στόχο την σύνδεση με τον TAP και τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ώστε η τελευταία να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

3.2.2019: Εβδομήντα ένας άνδρες της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, έλαβαν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκαν από τη Σερβία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Ρουστέμ Μπερίσα, η απόφαση ήταν συλλογική και πρόσθεσε ότι θα αντικατασταθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρονται ήδη 300 Αλβανοί να καλύψουν τις θέσεις των Σέρβων που αποχώρησαν από τις Δυνάμεις Ασφαλείας.

4.2.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δείπνησε με τους επικεφαλής του Κοσσυφοπεδίου, τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό  Φατμίρ Λιμάι και τον υπουργό Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση δεν έγινε γνωστό, αλλά τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ασφαλώς απασχολήθηκαν με την αλλαγή των συνόρων και τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων από την κυβέρνηση της Πρίστινα. Η συνάντηση αυτή καταδεικνύει είναι ότι οι Αλβανοί της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν μια ενιαία στάση έναντι των Σέρβων.

5.2.2019: Ο Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στο 67ο "Πρωινό προσευχής" στον Λευκό Οίκο, στις 7 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, ωστόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα δεν του έδωσε βίζα, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον για κατάργηση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία.

6.2.2019: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επέκρινε την κυβέρνηση του Κοσόβου επειδή προσέλαβε ως σύμβουλο του πρωθυπουργού έναν καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). «Καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση του Κοσόβου», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής Φίλιπ Κόσνετ.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

6.2.2019: Το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS "Ράμφορμ Τιτάν" ξεκινά τη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων από το βυθό της Αδριατικής Θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Μαυροβουνίου, ξεκινώντας ουσιαστικά τη δεύτερη φάση έρευνας για υδρογονάνθρακες κοντά στις ακτές. Το πλοίο "Ράμφορμ Τιτάν" προσέγγισε τη θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου και αγκυροβόλησε περίπου ένα μίλι από την ακτή, κοντά στο λιμάνι του Μπαρ.

6.2.2019: Πρόσφατα, το ενδιαφέρον των επενδυτών από την Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά στις παράκτιες περιοχές του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 1.545 νέες επιχειρήσεις από Τούρκους επενδυτές, ενώ την προηγούμενη τριετία ήταν μόλις 70. Παλαιότερα, όπως σημειώνεται, ο κύριοι επενδυτές στο  Μαυροβούνιο ήταν οι Ρώσοι, ενώ τώρα με την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, αποσύρονται και πωλούν την ακίνητη περιουσία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι είχαν αγοράσει το 2006.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

6.2.2019: Την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού υπογράμμισαν η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και η Ευρωπαία συντονίστρια καταπολέμησης του αντισημιτισμού Καταρίνα φον Σνουρμπέιν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού αποτελούν βασικά στοιχεία του τέταρτου πυλώνα των κοινών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν προτεραιότητα της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.


ΣΕΡΒΙΑ

3.2.2019: Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας. «Μας έστειλαν, αλλά απαντήσαμε ότι δεν θέλαμε να παρευρεθούμε, δεν θα τους αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Επιφάνειος του έστειλε πρόσκληση για την ενθρόνιση.

3.2.2019: Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την άποψη ότι οι συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο, ευνοούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου. «Είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε τον διάλογο για το Κόσοβο, να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, να μην χάσουμε χρόνο. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο, διότι οι διεθνείς σχέσεις μπορεί να αλλάξουν», επισήμανε. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τράμπ είναι η πρώτη κυβέρνηση των ΗΠΑ που άνοιξε την πόρτα στην δυνατότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα.

5.2.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κοσσυφοπέδιο εάν δεν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού, υποδεικνύοντας, μάλιστα, ως αρνητικό παράδειγμα το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Το είπα εκατό φορές. Δεν παίζω όπως η "Μακεδονία" με συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, τα οποία πάντα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο».

5.2.2019: Ο πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα που θα οδηγούσε στην οριστική απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία. «Η διαίρεση του Κοσόβου και τα νέα σύνορα, που υποστηρίζουν κάποιοι, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και για την πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι αποδεκτή λύση. Η Σερβία χωρίς το Κόσοβο δεν θα είναι Σερβία», δήλωσε.

6.2.2019: Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Σερβία υιοθέτησαν διακήρυξη που παρουσιάζουν ως "Συμβόλαιο με τον λαό", στο οποίο καθορίζονται τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Το κείμενο υπέγραψαν δέκα ηγέτες των κομμάτων που συνθέτουν τον συνασπισμό Ένωση για την Σερβία (SzS) όπως επίσης και έξι ηγέτες κομμάτων που λειτουργούν αυτόνομα. Το "Συμβόλαιο με τον λαό" αποτελείται από εφτά σημεία και δεσμεύει όλους του ηγέτες της αντιπολίτευσης που το υπογράφουν.

6.2.2019: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος χώρος για την πρόσληψη μελών του Ισλαμικού κράτους. «Από το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την πλευρά του ισλαμικού κράτους μάχονταν πάνω 300 εξτρεμιστές, ένας αριθμός που σε σχέση με τον πληθυσμό κατατάσσει το Κοσσυφοπέδιο στις πρώτες χώρες τροφοδότησης τρομοκρατών στο Ισλαμικό κράτος».


ΣΚΟΠΙΑ

3.2.2019: Ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι έφυγε από τα Σκόπια καθώς "αξιόπιστες πηγές" τον προειδοποίησαν ότι η νέα κυβέρνηση σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.  «Αρχικά σχεδίαζα να πάω στη φυλακή, αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εξουδετέρωσή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι’ αυτό άλλαξα γνώμη», ανέφερε, σε συνέντευξή του.

3.2.2019: Υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της χώρας είναι ο Αμντί Μπαϊράμ, πρόεδρος της Ένωσης Ρομά. «Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης των Ρομά αποφάσισε να προτείνει για υποψήφιο πρόεδρο της "Μακεδονίας" τον επικεφαλής μας Αμντί Μπαϊράμ». Ο Αμντί Μπαϊράμ είναι βουλευτής στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και ανακοίνωσε ότι δέχεται μετά χαράς "το χρίσμα" από το ανώτατο όργανο του κόμματος.

4.2.2019: Το "Τουρκικό Κίνημα" στα Σκόπια, στο συνέδριο που πραγματοποίησε στο δήμο Ρέσνα, αποφάσισε να προτείνει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας που θα γίνουν την Άνοιξη, και αυτός είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Τουρκικού Κινήματος, Ενές Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για αυτήν την κοινότητας στη χώρα.

5.2.2019: Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε «να ανοίξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα, όπως επίσης και άνοιγμα Γενικού Προξενείου στην Ελλάδα με έδρα την "Σολούν"» (Θεσσαλονίκη).

6.2.2019: Κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, υποσχέθηκε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό να εκπληρώσει το αίτημα για την ανέγερση μνημείου στον τόπο θανάτου, του Βούλγαρου συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρνάλιεφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του ελληνικού στρατού στη Μάχη της Δοϊράνης στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. «Αν και είναι ξένος αξιωματικός που πέθανε μαχόμενος εναντίον ενός άλλου ξένου στρατού που εισέβαλε στα μακεδονικά εδάφη, η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" σκοπεύει να εφαρμόσει τη Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία και να ανεγείρει μνημείο».

6.2.2019: Σε ιστοσελίδα μικρών αγγελιών, δημοσιεύθηκε ότι «Μακεδόνας φιλόλογος, αριστούχος του Πανεπιστημίου των Σκοπίων (Saints Cyril and Methodius University of Skopje), παραδίδει μαθήματα "Μακεδονικής γλώσσας" σε Έλληνες, ατομικά ή σε γκρουπ. Τιμές φιλικές. Πληροφορίες κο Ζλάτκο-Παρμενίωνα Ιβάνοβιτς. Τηλ. 231....».

6.2.2019: Στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρόοδο της εφαρμογής της αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά την επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας: «Κάναμε περισσότερα αλλά κερδίσαμε περισσότερα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, αλλά κέρδισαν λιγότερα».

7.2.2019: Ο πρόεδρος του φιλορωσικού κόμματος των Σκοπίων "Ενωμένη Μακεδονία", Γιάνκο Μπάτσεφ, για τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: «Ο Βουλγαρομακεδόνας Ντιμίτροφ είπε "ναι" εκεί που ο "μακεδονικός" πληθυσμός και η πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου είπε "όχι". Κανείς δεν του έδωσε το δικαίωμα ως κατάσκοπος της CIA, να διαγράφει για λογαριασμό της, το "μακεδονικό" έθνος στο όνομα των προηγούμενων και μελλοντικών γενεών των "Μακεδόνων"», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Μπάτσεφ.

8.2.2019: «Η φίλη μας, η Δημοκρατία της Ελλάδας, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Προχωράμε για εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!». Αυτό έγραψε στο Twitter ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, αντιδρώντας έτσι στην είδηση της κύρωσης, από την ελληνική Βουλή, του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

8.2.2019: «Είμαστε ανοιχτοί για εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργασθούν ειλικρινά για να βρουν αποδεκτούς συμβιβασμούς αμοιβαίου οφέλους. Κατανοούμε και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε φιλικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της "Μακεδονίας" σε διάφορους τομείς, ακόμη και εντατικά, εάν οι εταίροι μας είναι έτοιμοι για αυτό. Οι αδελφικοί μας λαοί συνδέονται με στενούς πνευματικούς δεσμούς με πολλά κοινά ιστορικά σημεία που είναι μια σταθερή βάση για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων προς όφελος των λαών μας», είπε στην ομιλία του ο Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Μπαζνίκιν, στο Μοναστήρι, έκτακτος και πληρεξούσιος πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Σκόπια.

9.2.2019: Η Ρωσία πιστεύει ότι το θέμα της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό ειπώθηκε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο πρέσβης στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντνίκιν. Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της "Μακεδονίας" μποϊκόταραν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018. «Αυτό δείχνει ότι η διαίρεση της κοινωνίας σε αυτήν τη χώρα έχει ενταθεί. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να μη έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε μια τόσο εκρηκτική περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια».


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi