Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 08/07 έως 13/07

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

8.7.2019: Ο Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη σε συνεργασία με 11 ανεξάρτητα και έγκυρα μέσα ενημέρωσης στη "Βόρεια Μακεδονία", τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο "Μπροστά στην κακόβουλη επιρροή του Κρεμλίνου". Σύμφωνα με δημοσίευμα του "MIA" από την Ουάσιγκτον, το πρόγραμμα προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος του USAID, Μαρκ Γκριν, αναπτύσσοντας τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της "προπαγάνδας και των επιβλαβών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια".

9.7.2019: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική άσκηση "Saber Guardian 2019" που έλαβε χώρα σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Τα σενάρια περιλάμβαναν μεταξύ άλλων διαβάσεις ποταμών και αεροπορικές προσβολές. Μέρος τον αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού που έλαβαν μέρος στην Άσκηση, είχε αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 20 Μαΐου 2019. Με βάση την ενημέρωση του Αμερικανικού Στρατού, το M/V Green Ridge είχε μεταφέρει 800 οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού για συμμετοχή στις ασκήσεις "Saber Guardian" και "Decisive Strike".

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.7.2019: Μια ομάδα από την αλβανική κοινότητα στις ΗΠΑ, διαμαρτυρήθηκε ενάντια σε αυτό που αποκάλεσαν εγκαθίδρυση δικτατορίας και μονοκομματικού κράτους στην Αλβανία, κατηγορώντας ως εμπνευστή τον μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος. Οι διοργανωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να βγάλει την Αλβανία από το χάος που έχει εισέλθει, με τη διαφθορά, την κλοπή ψήφων, την έλλειψη ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

9.7.2019: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα «προκλητικά βήματα από τα Τίρανα και την Πρίστινα, τα οποία οδηγούν στην έννοια της "Μεγάλης Αλβανίας", προκαλούν σοβαρές ανησυχίες». «Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμούν να αντιδράσουν σε τέτοιες καταστροφικές κινήσεις, ενθαρρύνοντας την πραγματοποίηση της "Μεγάλης Αλβανίας", η οποία είναι επιβλαβής για την περιοχή», αναφέρει η δήλωση της Μόσχας.

9.7.2019: Μεγάλη αβεβαιότητα και φόβος επικρατεί στα χωριά της Δρόπολης. Πλιατσικολόγοι σπέρνουν τον όλεθρο λεηλατώντας τα εγκαταλειμμένα σπίτια των μεταναστών. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχουν ανοιχθεί και λεηλατηθεί σπίτια, στα οποία δεν διαμένουν οι ιδιοκτήτες. Η Αστυνομία έχει εντοπίσει ορισμένους κακοποιούς οι οποίοι εδώ και καιρό είχαν βάλει στο μάτι τα σπίτια των κατοίκων, που από αυτό το τμήμα του Αργυρόκαστρου έχουν μεταναστεύσει για εξεύρεση εργασίας.

10.7.2019: η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει την αποπομπή του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, πριν από τις θερινές διακοπές είναι στις 18 Ιουλίου, αλλά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Ιουλίου, αφιερωμένη σε ψηφοφορία για την απόλυση του προέδρου, αφού παρουσιαστεί το πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής. Θα γίνει μυστική ψηφοφορία και για την απόλυση του προέδρου, θα πρέπει να ψηφίσουν 94 βουλευτές και θα χρειαστούν τις ψήφους της νέας αντιπολίτευσης.

10.7.2019: «Έλληνες εξτρεμιστές έχουν γεμίσει τους τοίχους του Κάστρου της Χειμάρρας με ρατσιστικά και αντι-αλβανικά συνθήματα. Ντροπή!», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. «Οι Έλληνες εξτρεμιστές εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στην Αλβανία. Τα τείχη του κάστρου της Χειμάρρας γέμισαν συνθήματα στα ελληνικά. Μεταξύ αυτών γίνεται αναφορά στον εξτρεμιστή Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από αρκετούς μήνες στο χωριό  Βουλιαράτες του Αργυρόκαστρου από τις δυνάμεις της RENEA».

12.7.2019: Ρώσος πολίτης, που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, συνελήφθη στην Αλβανία και θα εκδοθεί στη Ρωσία. Ο 34χρονος Ρ.Μ. είναι γεννήθηκε στην πόλη Νορίλσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία, εισήλθε στην Αλβανία παράνομα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από δικαστήριο της Τσετσενίας το 2015, λόγω της συμμετοχής του στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού κράτους.

12.7.2019: Στην έδρα του Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης στην Αλβανία, στην Ashraf-3, διεξάγεται πενθήμερη διεθνής διάσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν. Η συνάντηση οργανώθηκε από την Μίριαμ Ρατζαβί, την εκλεγμένη πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, η οποία είναι γνωστή ως ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης στην εξορία. Στο στρατόπεδο έφθασαν σημαντικές προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες. Κεντρικός ομιλητής είναι ο Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

ΒΟΣΝΙΑ

8.7.2019: Κατά την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για επίσημη διήμερη επίσκεψη, οι σωματοφύλακές του συνεπλάκησαν με Βόσνιους τελωνειακούς του αεροδρομίου. Οι σωματοφύλακες αρχικά είχαν μια λεκτική αντιπαράθεση με τους τελωνειακούς, με αφορμή τις διαδικασίες άφιξης και κατόπιν άρχισαν να σπρώχνουν τους υπαλλήλους. Αμέσως μετά, επέστρεψαν στο αεροπλάνο τους και βγήκαν από αυτό οπλισμένοι. Τα όπλα πάντως τα είχαν μέσα στις θήκες τους. Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο Ερντογάν βγήκε από το αεροπλάνο.

13.7.2019: Τουλάχιστον 65 Τούρκοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, εν μέσω των απαιτήσεων της Άγκυρας για έκδοση των υπόπτων από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή τους στο Κίνημα του ιμάμη του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο βοηθός υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Μαριάν Μπαότιτς, δήλωσε ότι 43 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο φέτος, ενώ 22 το έκαναν το 2018, διευκρινίζοντας ότι  οι Τούρκοι πολίτες διακατέχονταν από το φόβο δίωξης στη χώρα τους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.7.2019: Πάνω από 10,3 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν από την αρχή της τρέχουσας περιόδου στους δήμους της παραμεθόριας περιοχής των Σκοπίων και Βουλγαρίας. Αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Πέτια Αβράμοβα, που μαζί με τον υπουργό Αυτοδιοίκησης των Σκοπίων, Γκόραν Αϊλόφσκι, παρέδωσαν 17 νέες συμβάσεις στους δικαιούχους στο πλαίσιο της δεύτερης πρόκλησης υποβολής προτάσεων αξίας πάνω από 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

12.7.2019: Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε την αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 V block 70. Η πολυαναμενόμενη σύμβαση της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας αξίας 1,3 δισ. δολαρίων για έξι μονοθέσια και δύο αεροσκάφη διπλού καθίσματος αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον παλιό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής. Το ολοκληρωμένο πακέτο F-16 Block 70 για τη Βουλγαρία περιλαμβάνει εκπαίδευση για πιλότους και πλήρωμα εδάφους, υλικοτεχνική υποστήριξη, εξοπλισμό υποστήριξης και όπλα για όλες τις λειτουργικές ανάγκες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.7.2019: Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν παρείχε άδεια εισόδου στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και σε αντιπροσωπεία του τομέα υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Σέρβος υπουργός είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο νοσοκομειακό κέντρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα συνοδευόμενος από στελέχη του υγειονομικού και διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι είχε προαναγγείλει από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται σε Σέρβους πολιτικούς να επισκέπτονται το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, διότι «με τη συμπεριφορά τους προκαλούν ένταση στην περιοχή».

11.7.2019: Η Aστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στο συνοριακό σταθμό  με τη Σερβία, "Μπέλα Ζέμια", συνελήφθησαν δύο άτομα, ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Σερβίας. Στη λιγόλογη ανακοίνωση της Αστυνομίας, σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες ήταν πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, σερβικής καταγωγής. Οι ύποπτοι, με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, τέθηκαν υπό κράτηση.

12.7.2019: Ο δήμαρχος της Μιτρόβιτσα, Αγκίμ Μπαχτίρι, ανακοίνωσε ότι τέθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος του τζαμιού στο χωριό Σούμπκοβτς, στον σερβικό τομέα, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν ισλαμικό τέμενος στη γειτονιά "Σουλάνι". Οι κάτοικοι της περιοχής στη νότια Μιτρόβιτσα, από το 2017 έχουν αντιταχθεί στην κατασκευή του τζαμιού στη περιοχή τους, ωστόσο έδειξαν προθυμία να βοηθήσουν στην κατασκευή του, εφόσον αυτό χτιστεί σε άλλη περιοχή.

12.7.2019: Ο πρόεδρος του Κινήματος της "Αυτοδιάθεσης" Αλμπίν Κούρτι, διέμεινε στην Κρήτη, όπου συμμετείχε στο 21ο Συμπόσιο της Σύμης. Σύμφωνα με σημείωμα του Κούρτι στα κοινωνικά δίκτυα, θέμα του Συμποσίου ήταν "Η Δημοκρατία και η Εξουσία - Από την Ύβρι έως την Νέμεσι- αναζητώντας ένα πρότυπο για τις κοινές κοινωνίες". Συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες του κόσμου.

ΚΡΟΑΤΙΑ

8.7.2019: Η Κροατία υπέβαλε επισήμως αίτημα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), μια πρώτη φάση στην πορεία για να υιοθετήσει το ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Κροατία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2023, το νωρίτερο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

8.7.2019: Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Μαυροβουνίου - Ιταλίας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο επένδυσης που θα επιτρέψει στο Μαυροβούνιο να καταστεί ενεργειακό κέντρο των χωρών της Βαλκανίων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Terna, Luigi Ferraris, προσθέτοντας ότι η έναρξη της εμπορικής χρήσης προγραμματίζεται για το τέλος του τρέχοντος έτους.

11.7.2019: Ο αναπληρωτής υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκεντ Τσακάι της Αλβανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, αποφάσισε να προβεί σε οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών του Μαυροβουνίου. Ο Τσακάι δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνολική εκπροσώπηση και την ενδυνάμωση του ειδικού ρόλου των Αλβανών στο Μαυροβούνιο, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

ΣΕΡΒΙΑ

8.7.2019: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τη νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, είπε: «Είχα, εχθές βράδυ, μακρά φιλική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συγχάρηκα για τη νίκη στις εκλογές και του ευχήθηκα καλή επιτυχία στο έργο του. Με τον Τσίπρα είχαμε πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ακόμη καλύτερη. Η Ελλάδα είναι ειλικρινής φίλη της Σερβίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και στο μέλλον την υποστήριξή της».

12.7.2019: Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας και των Σκοπίων, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς και Όλιβερ Σπασόβσκι, υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία για την καθιέρωση κοινών ελέγχων στη συνοριακή διάβαση Presevo-Tabanovce. Ο έλεγχος διαβατηρίων και εμπορευμάτων θα γίνεται πλέον σε ένα σημείο και όπως συμφωνήθηκε, κατά την έξοδο από τη Σερβία ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στην συνοριακή διάβαση Tabanovce, ενώ κατά την έξοδο από τα Σκόπια ο έλεγχος θα γίνεται στον συνοριακό σταθμό Presevo. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή σε έναν μήνα.

13.7.2019: Το φετινό μουσικό φεστιβάλ Exit στο NoviSad συγκέντρωσε 60 χιλιάδες τουρίστες από 90 κράτη. Το φεστιβάλ άρχισε στις 4 και συνεχίστηκε μέχρι τις 9 Ιουλίου. Στις τέσσερις μέρες διήρκεσε, σε 40 σκηνές, συμμετείχαν περισσότερα από 100 συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΚΟΠΙΑ

8.7.2019: Ο Ζ. Ζάεφ συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εύχομαι ευημερία στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στη "Βόρεια Μακεδονία" και την Ελλάδα», έγραψε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

8.7.2019: Στη συγχαρητήρια επικοινωνία ο Ζάεφ παραδέχθηκε την υπεροχή της Ελλάδας  ως περιφερειακού ηγέτη και ως της πιο σταθερής χώρας από όλες τις γειτονικές, αν και δεν την συμπαθούν ιδιαίτερα -είπε-, τόσο η Σερβία, όσο και η Αλβανία, αλλά και η Βουλγαρία, η οποία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει τις φιλοδοξίες να είναι περιφερειακός ηγέτης.

9.7.2019: Διορία έως τον Φεβρουάριο έδωσε η UNESCO στα Σκόπια για να περιορίσει τη δόμηση στις όχθες της λίμνης Αχρίδας, για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως "απειλούμενης τοποθεσίας της παγκόσμιας κληρονομιάς". Στην αρχική της έκθεση, η UNESCO προειδοποιούσε ότι η πόλη κινδυνεύει από μεγάλα έργα υποδομής και την άναρχη δόμηση στα παράλια της λίμνης. Ο δήμαρχος της Αχρίδας και η κυβέρνηση των Σκοπίων δεσμεύθηκαν σε ταχεία ανάληψη δράσης, με τον δήμο να εκδίδει έκθεση χιλίων "προβληματικών" οικοδομών, πολλές από αυτές εντός των ορίων της παλιάς πόλης της Αχρίδας.

9.7.2019: Δύο Ρώσοι φαρσέρ, γνωστοί για τις τηλεφωνικές "πλάκες" τους, παγίδευσαν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος στις συζητήσεις τους, ακούγεται πρόθυμος να δωροδοκήσει το Φανάρι, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει κατασκόπους στα Βαλκάνια. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δέχομαι ότι είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα και της μόνιμης διάθεσής μου να επικοινωνώ με όλους. Βρίσκομαι σε συνεχή ανοικτή γραμμή με όλους τους στρατηγικούς μας εταίρους και με τους πολίτες. Αυτό συμβαίνει επειδή για μένα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών», δικαιολογήθηκε ο Ζάεφ.

11.7.2019: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δήλωσή του αποκάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ως "Βορειομακεδόνα πρόεδρο". Ο Ζάεφ, δήλωσε ότι ο Μπορίσοφ έκανε λάθος, γιατί η δήλωση του περί "Βορειομακεδόνα πρόεδρο", είναι αντίθετη με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα. Το εγχειρίδιο του ΥΠΕΞ των Σκοπίων αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, ο χαρακτηρισμός "Μακεδόνας" είναι για τον πολίτη της "Βόρειας Μακεδονίας" και όχι "Βορειομακεδόνας". Επίσης δεν αποκαλείται "βορειομακεδονική" η γλώσσα, το έθνος, ο πολιτισμός, αλλά ως "μακεδονική" γλώσσα, "μακεδονικό" έθνος και "μακεδονικός" πολιτισμός.

11.7.2019: «Πέρυσι, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις  έδειχναν ότι το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" το υποστήριζε μόνο το 17 % των πολιτών της χώρας και τώρα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το υποστηρίζει το 67 με 68 % των πολιτών της "Βόρειας Μακεδονίας"», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην TV Klan των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτή η υποστήριξη για το νέο όνομα  της χώρας, οφείλεται στα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος σε "Βόρεια Μακεδονία".

12.7.2019: Απαγόρευση του Ήλιου της Βεργίνας, από κρατικές Αρχές, γράφει ο σλαβικός Τύπος: «Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της "Βόρειας Μακεδονίας" υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που είναι μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, αφού είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης».

12.7.2019: Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυριζόμενος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι "προσεκτικός" μ' αυτήν: «Μιλήσαμε με φιλικό τρόπο. Του ευχήθηκα για τα νέα του καθήκοντα και για την ευημερία του ελληνικού λαού, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών».


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara