Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 23 έως 28 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΒΑΝΙΑ

23.6.2019: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπάσα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει διέξοδος από την πολιτική κρίση στην οποία έχει διέλθει η χώρα. Ο Μπάσα είπε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί η κρίση όταν «μένουν ατιμώρητοι οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς που έχουν καταλάβει το κράτος».

24.6.2019: Ο υποψήφιος δήμαρχος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Τέρμετ Πέτσι, έκανε προεκλογική συγκέντρωση μέσα στην εκκλησία του χωριού Λέκλι του Αργυρόκαστρου. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, προέβη σε δηλώσεις κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι καταστρέφει ό,τι κατάφερε να κερδίσει η Αλβανία μέσα σε αυτά τα χρόνια. Ο Μεντίου αναφέρει ότι οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να ξέρουν για Θεό ή θρησκευτικά ιδρύματα.

25.6.2019: Ο αλβανικός στρατός μεταφέρει τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της Κυριακής στην πόλη του Αργυρόκαστρου. Παρότι ο Δήμος ζήτησε από τις αστυνομικές Αρχές να διώξει από εγκαταστάσεις του δήμου την εκλογική επιτροπή, η Αστυνομία δεν θεώρησε ότι έπρεπε να ακολουθήσει την εντολή του προέδρου της Αλβανίας για ματαίωση των εκλογών της Κυριακής. Το εκλογικό υλικό που έφθασε είναι ψηφοδέλτια για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, αλλά με έναν… υποψήφιο!

25.6.2019: Αυστηρή κριτική άσκησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σε υποψηφίους δημάρχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων και ομιλιών σε ορθόδοξους ναούς χωρίς άδεια των εκκλησιαστικών αρχών. «Η χρήση ιερών ναών για πολιτικές δραστηριότητες προσβάλλει τις θρησκευτικές ευαισθησίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι. Την Κυριακή, ο μητροπολίτης Απολλωνίας είπε μιλώντας από άμβωνος ότι η αξιοποίηση ναών για τέτοιους σκοπούς αποτελεί ιεροσυλία.

27.6.2019: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο διάταγμα του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, να διενεργήσει εκλογές στις 13 Οκτωβρίου, και όχι αυτήν την Κυριακή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη θέση της μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ: «Αναμένουμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και ότι θα είναι ειρηνικές και δίκαιες. Μετά τις εκλογές θα συσταθεί και το Συνταγματικό Δικαστήριο, ελπίζω ότι οι διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών να επιλυθούν από τα θεσμικά όργανα της χώρας», είπε ο Πάλμερ.

28.6.2019: Από το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων: «Ο πόνος που τράβηξαν οι Τσαμουριώτες από το ελληνικό καθεστώς, δεν το τράβηξε καμία κοινότητα στον κόσμο. Οι Αλβανοί της  Τσαμουριάς που υπέστησαν μία σειρά από σφαγές από την τότε ελληνική κυβέρνηση, ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους που έγινε από την κυβέρνηση της Ελλάδας το 1944 και την απόδοση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως της ελεύθερης μετακίνησης και των περιουσιών».

28.6.2019: Το σωματείο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η "Ομόνοια", καλεί τον κόσμο να απέχει από τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή. Η "Ομόνοια" τονίζει ότι θα συμμετάσχει σε εκλογές τον Οκτώβριο εφόσον έχει αποκατασταθεί το πολιτικό τοπία στη χώρα και θεωρεί τον Έντι Ράμα σαν τον βασικό υπεύθυνο της κατάστασης. Η ανακοίνωση φτάνει μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία με τα γεγονότα που οδήγησαν στο κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα το 1945, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καταλύσει την πλουραλιστική δημοκρατία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

24.6.2019: Στην έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ο Γερμανός κοινοβουλευτικός Φρανκ Σβάμπε της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ο Ούγγρος Ζολτ Νέμετ από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και την ρητορική μίσους που εκφράζεται στη μη αναγνωρισμένη "μακεδονική" μειονότητα της Βουλγαρίας.

24.6.2019: Ο αναπληρωτής πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO και ευρωβουλευτής, Ανγκέλ Τζαμπάζκι, σχολιάζοντας της δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος, δήλωσε ότι επιτέλους ήρθε και μια αλήθεια από τα Σκόπια. «Από τώρα και στο εξής, όλες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέρχονται από τη διάλυση της ψευδούς δημιουργίας του "μακεδονικού" κράτους».

24.6.2019: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, διατύπωσε την άποψη ότι «ο αντιβουλγαρικός μακεδονισμός βρίσκεται στην χειρότερη μορφή του».  Πιστεύει ότι ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στη Συνθήκη, που δεν λύνει το ζήτημα της κοινής ιστορίας. «Για μένα, το κλειδί της λύσης είναι να επιμείνουμε στο γεγονός ότι η εξέγερση του Ίλιντεν έχει βουλγαρικό χαρακτήρα, επειδή ο πληθυσμός είχε βουλγαρική αυτογνωσία».

25.6.2019: Μετά τα αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας πάνω από 15.500 ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν "μεταναστεύσει" στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν από την υπέρογκη φορολογία στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζουν να εκτελούν μεταφορές εντός των ελληνικών συνόρων! Επίσης όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες φορτηγών που έχουν αλλάξει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και φορολογούνται στη Βουλγαρία δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για φόρους στην Ελλάδα, "κουρεύουν" τις τραπεζικές του οφειλές στις ελληνικές τράπεζες καθώς εμφανίζονται ως άνεργοι.

26.6.2019: Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ, είπε: Είχαμε το παράδειγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας που εντάχθηκε στη Βουλγαρία, θέλαμε να υπάρξει μια δεύτερη Ανατολική Ρωμυλία, η "Μακεδονία". Παλεύαμε για μια αυτόνομη Μακεδονία, αλλά με τη μελλοντική της ένταξη στη Βουλγαρία».

26.6.2019: Η διαμάχη πέρα από τα ιστορικά πρόσωπα των Βουλγαρο-Σλάβων έρχεται τώρα και στην… εφεύρεση των υποδημάτων και συγκεκριμένα στο ιδιαίτερο υπόδημα που κατασκευάζεται από λεπτό δέρμα, το μοκασίνι. «Σύμφωνα με τους θεωρητικούς του μακεδονισμού -γράφει ο βουλγαρικός Τύπος -αυτοί (οι Σκοπιανοί) ίδρυσαν το αρχαιότερο σλαβικό κράτος την "Σλαβουνία" και οι Βούλγαροι δεν ήταν παρά μια μικρή ομάδα κατακτητών στην περιοχή. Οι Σλαβούνοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους, φορώντας τα μοκασίνια και οι Βούλγαροι είχαν τυλιγμένες τις πατούσες τους με κουρέλια», γράφει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει: «Για το λόγο αυτόν, οι Σλαβούνοι ήταν τόσο γρήγοροι σαν τα βέλη και κέρδιζαν τη μία μάχη μετά την άλλη. Οι Βούλγαροι σκόνταφταν σε κάθε βήμα τους με αποτέλεσμα να έχουν απανωτές ήττες».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

24.6.2019: Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου έχουν πληροφορίες σχετικά με σχέδια για αποσταθεροποίηση που προετοιμάζονται από ορισμένους στο βορρά υπό το συντονισμό του Βελιγραδίου. «Οι προσπάθειες διαφόρων Σέρβων ηγετών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών βόρεια της Μιτρόβιτσα σε συντονισμό με τις Αρχές του Βελιγραδίου για να παρουσιάσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή σε αυτό το τμήμα της χώρας είναι απαράδεκτες και απογοητευτικές».

25.6.2019: Στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών. Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων στους τέσσερις σερβικούς δήμους του Κοσόβου θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε παιδικές τροφές και φάρμακα. Οι σερβικές Αρχές  προειδοποιούν ότι, αν δεν αρθούν οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα από την Σερβία, στο βόρειο Κόσοβο θα συντελεστεί ανθρωπιστική καταστροφή.

25.6.2019: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί φέτος μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα εισέλθουν σε επικίνδυνη ζώνη και θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την περιοχή. Ο Χασίμ Θάτσι, τόνισε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και τα πρόσφατα γεγονότα δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα και τα πράγματα δεν κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση.

28.6.2019: Σέρβοι επιχειρηματίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα αναστείλουν το εμπόριο από την επόμενη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τoυς δασμούς που επέβαλε η Πρίστινα για αγαθά από την κεντρική Σερβία, όπως δήλωσε η Ξένια Μπόζοβιτς, αντιπρόεδρος του πολιτικού κινήματος της Σερβίας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη. «Μιλάμε για πλήρη παύση των εμπορικών συναλλαγών και των υπηρεσιών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όχι μόνο τα παντοπωλεία θα πρέπει να είναι κλειστά, αλλά και όλες οι εγκαταστάσεις που παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία, από καταστήματα υλικού έως κομμωτήρια, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει τη σερβική κυβέρνηση, με στόχο να εξασφαλίσει την άρση των δασμών», δήλωσε η Μπόζοβιτς.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

27.6.2019: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναγνωρίζουν ως μόνη και κανονική Ορθόδοξη Δικαιοδοσία στο Μαυροβούνιο τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο του Μαυροβουνίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι η Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν ήταν ποτέ αυτοκέφαλη και ότι η σημερινή λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, υπό τον Μίρας Ντεντέιτς, δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΣΕΡΒΙΑ

24.6.2019: Τρόπους συνεργασίας και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, με έμφαση στον τομέα των υποδομών στη Σερβία, εξέτασαν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς και ο επικεφαλής της τουρκικής Eximbank, Ενις Γκιουλτεκίν. Πρωταγωνιστικό "ρόλο" στη λίστα των προαναφερόμενων έργων έχει ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι - Σαράγεβο.

24.6.2019: Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Σερβία, η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν κοινή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία "Σλοβενική αδελφότητα". Η άσκηση, που φέτος διεξάγεται στο έδαφος της Σερβίας, ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου. Σ’ αυτήν συμμετέχουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων από τις τρεις χώρες που με την υποστήριξη της αεροπορίας εκτελούν επιχειρήσεις επέμβασης και ανακατάληψης στόχων. Ένα τέτοιο σενάριο εκτελέστηκε, έξω από το Βελιγράδι, όπου Ρώσοι και Σέρβοι καταδρομείς εξουδετέρωσαν ομάδα τρομοκρατών που είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου.

27.6.2019: Στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης "Σερβία 2019", για την αντιμετώπιση των συνεπειών εκτάκτων αναγκών, πραγματοποιήθηκε επίδειξη των ομάδων διάσωσης από επτά χώρες. Στην τριήμερη άσκηση συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα από τη Σερβία, τη Ρωσία, τη "Βόρεια Μακεδονία", την Ουγγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Τουρκία, την Κούβα, καθώς και εκπρόσωποι  του ρωσο-αρμενικού ανθρωπιστικού κέντρου. Στην άσκηση που κάλυπτε όλες τις πτυχές της διάσωσης ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις, όπως σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμού κλπ, χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος εξοπλισμός διάσωσης καθώς και ειδικά αεροσκάφη.

ΣΚΟΠΙΑ

23.6.2019: Μεταξύ των νέων υπουργών είναι και ο Χούσνι Ισμαΐλι, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Αντιδράσεις υπήρξαν από τους πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας ότι ένας γιατρός χωρίς πολιτιστική παρουσία ανέλαβε  το υπουργείο Πολιτισμού. Το σημαντικότερο (αρνητικό) είναι ότι στο βιογραφικό του ο Ισμαΐλι, αναφέρει τη "μακεδονική" γλώσσα ως ξένη.

24.6.2019: Τα Zastava των 750 κ.εκ. αποκτούν ηλεκτροκινητήρα και περνούν στην ηλεκτρική εποχή, βάζοντας στόχο την εγχώρια αλλά και την Παγκόσμια αγορά. Στα Σκόπια τα παλαιά Zastava 750 (το Fiat 600 που παραγόταν στην Γιουγκοσλαβία) μπορεί οπτικά να θυμίζουν τις ημέρες και την ζωή στο παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς, όμως μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο των Σκοπίων στην ηλεκτροκίνηση.

26.6.2019: Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε σε πρώτο βαθμό την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διαφύγει από τη χώρα του τον Νοέμβριο για να αποφύγει να εκτίσει ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας. «Δεν υφίστανται οι συνθήκες για να εκδοθεί βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης», που έχουν υποβάλει τα Σκόπια, δήλωσε η δικαστής Έβα Βαρέγκι έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουδαπέστη.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara