Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24 έως 30 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.3.2019: Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού Λ’ Οσερβατόρε Ρομάνο- L' Osservatore Romano, αφιέρωσε ένα άρθρο σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν οι πολιτικοί ηγέτες υποστηριζόμενοι από τα διεθνή θεσμικά όργανα δεν καταφέρουν να βρουν τρόπο να ανοίξουν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί.

26.3.2019: Ο γενικός διευθυντής εκτάκτων αναγκών, Χάκι Τσάκο, προέτρεψε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την αναζήτηση και τη σύλληψη των δραστών των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα. Σε δήλωσή του, ο Τσάκο είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η Διεύθυνση Πολιτικής Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθούν την κατάσταση που εξελίσσεται τελευταία, καθώς δεκάδες πυρκαγιές, μήνα Μάρτιο, έχουν καταστρέψει πολλές περιοχές σε σχεδόν όλους τους νομούς της χώρας.

26.3.2019: Αύξηση ρεκόρ κατέγραψαν το 2018 οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Αλβανία, ξεπερνώντας το "φράγμα" του ενός δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒοΑ). Πρόκειται, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωση, για σημαντική εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒοΑ, το Σεπτέμβριο του 2018, το απόθεμα των ΑΞΕ στην Αλβανία διαμορφώθηκε σε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το 2014, οι ΑΞΕ έχουν καταγράψει άνοδο περίπου κατά 80%.

27.3.2019: Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαντέρ Λεσάι, συναντήθηκε στη Γαλλία με τον ομόλογό του, Κρίστοφερ Καστάνερ. Το θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο υπουργών ήταν η παράνομη μετανάστευση Αλβανών στη Γαλλία. «Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι Αλβανοί που χωρίς ελπίδα υποβάλλουν αιτήσεις, ζητώντας άσυλο στη Γαλλία. Η γαλλική πλευρά και η πλευρά μας, τόνισαν ότι οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στη Γαλλία δεν είναι ευνοϊκές. Η Αλβανία θεωρείται ασφαλής χώρα προέλευσης και οι πιθανότητες να πάρουν άσυλο στη Γαλλία είναι σχεδόν μηδενική», είπε ο Λεσάι.

28.3.2019: Ο επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, τελειώνοντας την ομιλία του μπροστά από το κοινοβούλιο, μετά από ταραχώδη διαδήλωση, είπε: «Ελευθερία η θάνατος, δημοκρατία ή θάνατος, η εκδίκηση του λαού έρχεται. Μπροστά μας και πίσω μας είναι η Αστυνομία, που είναι η πιο διαβόητη εγκληματική συμμορία στη μεταπολεμική Ευρώπη, με επικεφαλής τον κύριο κλέφτη, τον αρχιτέκτονα της Κολομβιανής Αλβανίας, τον Βαλκάνιο Μαδούρο, τον Έντι Ράμα και την εγκληματική του ομάδα. Ας στείλουμε τον Βαλκάνιο Μαδούρο στη δικαιοσύνη ή στο πολιτικό άσυλο», είπε ο Μπάσα.

28.3.2019: Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν αμφισβήτησε και χαρακτήρισε ως εικασίες τις χρηματοδοτήσεις προς τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων ή αλβανικών μέσων ενημέρωσης. «Οι Ρώσοι επιχειρηματίες γιατί πρέπει να χορηγούν στο Δημοκρατικό Κόμμα; Είναι πιο φιλορωσικό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα; Όχι, καθόλου. Σήμερα, βλέπουμε ότι τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένες να συνεργασθούν με τη Ρωσία και ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά το ποιος θα προβεί στις περισσότερο αντι-ρωσικές δηλώσεις».

29.3.2019: «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο Α. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». «Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

29.3.2019: Με γραπτό αίτημα πολλών πολιτικών κομμάτων της Ολλανδίας, επιδιώκεται να επαναφέρουν το καθεστώς βίζας για τους Αλβανούς. Το αίτημα που καθορίζεται ως επείγον και υποστηρίζεται από τα τρία βασικά  κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα για την Ελευθερία και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Όλα τα κόμματα, όπως και τα αναφερόμενα τρία, το βλέπουν ως μοναδική διέξοδο για να περιορίσουν το φαινόμενο της οργανωμένη αλβανικής εγκληματικότητας στη χώρα.

29.3.2019: Ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι ελληνικές επενδύσεις στην χώρα ανέρχονται στα 1,22 δισ. ευρώ, με δεύτερες τις ιταλικές επενδύσεις που φτάνουν στα μισά περίπου, 686 εκατ. ευρώ, και λίγο πιο κάτω τις τουρκικές, με 600 εκατ. ευρώ.

30.3.2019: «Να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (στην Αλβανία) και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή», ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση το παράρτημα της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια" στη Χειμάρρα, σημειώνοντας ότι με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο αλβανικό ΦΕΚ «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».

30.3.2019: Μία ημέρα μετά την πραξικοπηματική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, τα Τίρανα "εξαφάνισαν" από το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως την απόφαση 172 που προέβλεπε τη δήμευση της γης που ανήκει στα μέλη της ελληνικής μειονότητας. Όπως τονίζουν υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, μπορεί τα Τίρανα να εξαφάνισαν το ΦΕΚ, αλλά παραμένουν σε ισχύ η απόφαση 708 και η υπόλοιπη σχετική νομοθεσία που αφαιρεί από τους Έλληνες τις περιουσίες τους.

30.3.2019: Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Αλβανία ετοιμάζεται να κατασκευάσει στην Κουσόβα την πιο σύγχρονη και μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δήλωσε ότι «Μια περιοχή που μετά από περισσότερο από 100 χρόνια πολέμου και συνεχών συγκρούσεων χάρη στο ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια σήμερα απολαμβάνουν μια περίοδο ειρήνης, συμφιλίωσης και προσπαθειών αμοιβαίας συνεργασίας στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής».

30.3.2019: Οι Αλβανοί προβάλλουν το στρατιωτικό υλικό που έλαβαν ως δωρεά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την τελετή της 10ης επετείου της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Στην πλατεία "Μητέρα Τερέζα" είχαν παραταχθεί στη σειρά τα θωρακισμένα οχήματα που εδόθησαν δωρεάν προς τον αλβανικό στρατό. Αυτά τα Blind είναι από το δεύτερο πακέτο των 75 blinds Humvee, ενώ το πρώτο περιελάμβανε 50 θωρακισμένα οχήματα.

30.3.2019: Οι αλβανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδους τίτλους για επιβολή ελληνικών κυρώσεων στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, πέντε αλβανικές εφημερίδες, οι shqiptarja.com, SOT, Γκαζέττα Σκιπτάρε, Κόχα Γιον και Σέκουλι, αναφέρονται στην απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για δήμευση περιουσιών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και στην Εκκλησία και στις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα.

30.3.2019: Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκό Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξης Γκουσντίλ, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των κατασκευών στην Αλβανία, μπορεί να ξεπλύνει χρήματα εγκληματικών ομάδων. «Με το δεδομένο ότι αυτό  συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, θα είχαμε εκπλαγεί εάν δεν συνέβαινε με τις εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία». Ο Γκουσντίλ συνιστά στην Αλβανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ακολουθήσουν την πρακτική της μη επιτρεπόμενης αγοράς διαμερισμάτων με μετρητά και άλλων αγαθών υψηλής αξίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

28.3.2019: Διερευνητική τρίμηνη γεώτρηση για εξερεύνηση υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Μπουργκάς, είναι έτοιμη να αρχίσει την 1η Απριλίου 2019 η Shell International Exploration & Development Italy SPA (η εταιρεία ανήκει κατά 50% στη Shell, 30% στην αυστραλιανή Woods Energy, και το υπόλοιπο στην ισπανική Repsol), που μελετά άλλο ένα θαλάσσιο οικόπεδο στη Βουλγαρία.

29.3.2019: Το ιδρυθέν από Τούρκους της Βουλγαρίας κόμμα DOST, θα αρχίσει καμπάνια συλλογής υπογραφών με αίτημα την απόδοση στάτους εθνικής μειονότητας στους Τούρκους της χώρας. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε από τον Γενικό Πρόεδρο του Κόμματος DOST Λουτφί Μεστάν.

30.3.2019: Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου της Τσαβούσογλου, περί επέμβασης της Τουρκίας στο θέμα των τροποποιήσεων του βουλγαρικού νόμου για τα θρησκεύματα. Δήλωσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Τόνισε ότι παρόμοιες δηλώσεις δεν είναι προς όφελος των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό της να συγκρατείται από παρόμοιες δηλώσεις.

ΚΡΟΑΤΙΑ

28.3.2019: Έντονο είναι το ενδιαφέρον της ενεργειακής βιομηχανίας για επενδύσεις στην Κροατία. Ιδιαίτερα ο τομέας της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ο τομέας της γεωθερμίας, προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Πάνω από δέκα επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στην Σλοβενία, στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αρμόδιας για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, της Κροατίας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

24.3.2019: Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, υποσχέθηκε από την Ουάσιγκτον, ότι η χώρα της θα μεταφέρει την Πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον Ρουμάνο πρόεδρο να εκφράζει άμεσα την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή. Η Ρουμάνα πρωθυπουργός μίλησε την πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου του ισραηλινού λόμπι AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων) στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η δήλωσή της αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς το Βουκουρέστι κατέχει αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΕΡΒΙΑ

24.3.2019: Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη σερβική πρωτεύουσα, για τα 20 χρόνια του βομβαρδισμού της χώρας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, το κόμμα του οποίου έκανε έκκληση στο Facebook για μαζική διαμαρτυρία με την ευκαιρία των 20 ετών από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, έκαψε δημόσια  στο κέντρο του Βελιγραδίου  τις σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

26.3.2019: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι, Kyle Scott, δήλωσε την Τρίτη ότι ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και ότι οι χώρες δεν θα φτάσουν πουθενά κατηγορώντας η μία την άλλη. «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές δεν θα φτάσουν πουθενά αν κατηγορούν η μία την άλλη. Αντ’ αυτού, να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες», είπε ο Scott σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος και οι δύο χώρες να συνάψουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ τους.

28.3.2019: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο πρέσβης των Σκοπίων στην Άγκυρα, κ. Zvonko Mucunski. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα για αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος επανέλαβε όσα έχει δηλώσει και σε συνέντευξη του σε σερβική εφημερίδα, ότι το ζήτημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων δεν έχει καμία σχέση με το Ουκρανικό και ότι για το αν θα αναγνωριστεί ή όχι, έχει λόγο και το Πατριαρχείο της Σερβίας καθώς πριν αποσχιστεί ήταν επαρχία του.

29.3.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκριση της Κριμαίας με το Κόσοβο, το οποίο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τις σερβικές Αρχές. «Αν το κάναμε σήμερα (σ.σ. αναγνώριση της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία), θα έλεγαν ότι με την ίδια λογική το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο. Πιστεύω πως κάθε σώφρων άνθρωπος στη Ρωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το κατανοεί αυτό», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ

26.3.2019: Ο Μίτσκοσκι, αρχηγός της αντιπολίτευσης, ρώτησε τον Ζάεφ ποια γλώσσα μιλούν οι "Μακεδόνες" από την Έδεσσα, και εάν αυτή η γλώσσα δεν είναι "μακεδονική", ο Ζάεφ απάντησε ότι τώρα η "μακεδονική" γλώσσα αναγνωρίζεται στον κόσμο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

28.3.2019: Στην αποκάλυψη ότι ο λόγος που είπε "ναι" στον όρο Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία της χώρας του ήταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε τη "μακεδονική ταυτότητα", προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ στο ντιμπέιτ με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστο Μίτσοσκι. Στην ίδια τηλεμαχία ο Ζάεφ είπε, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία "Δημοκρατία του Ίλιντεν", αλλά, όπως είπε, απορρίφθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων της ελληνικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

28.3.2019: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, παρουσίασε την "Χάρτα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στην τουρκική υπηρεσία συνεργασίας και συντονισμού - ΤΙΚΑ. Η αναγνώριση χορηγείται για τη σημαντική συμβολή της ΤΙΚΑ «στην προώθηση των "Μακεδόνων" πολιτών και την ανάπτυξη των θεσμικών ικανοτήτων της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" και την προώθηση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Τουρκίας». Η ΤΙΚΑ έχει επενδύσει στα Σκόπια πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε 900 έργα στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, των υποδομών και σε άλλους τομείς.

28.3.2019: Ο σκοπιανός Τύπος αναφέρεται στη συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε «να μη συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, εφόσον χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει». «Το ζήτημα ήταν το θέμα της τελευταίας συνάντησης της εκτελεστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το Σώμα το κάνει αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης στην πολιτική που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό», λέει ο πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης, προσθέτοντας ότι «Το όνομα της Μακεδονίας είναι μόνο ελληνικό και άγιο και θα υπερασπισθούμε με κάθε δυνατό τρόπο».

29.3.2019: Όχι στο κείμενο συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη "Βόρεια Μακεδονία" ψήφισε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. Χαρακτήρισε το κείμενο "υπεραισιόδοξο", καθώς δεν λαμβάνει υπόψη μια σειρά καθυστερήσεις που έχει η γειτονική χώρα στην εφαρμογή βασικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης όπως είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ελευθερία του λόγου. Σημείωσε επίσης, ότι στη Συμφωνία αντιτίθεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα ελληνικά προϊόντα που προέρχονται από την Μακεδονία.

29.3.2019: Με την ονομασία "Μακεδονία" εμφανίστηκε η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας σε τηλεοπτικό σταθμό που μετέδωσε τον αγώνα κόντρα στη Λετονία, στο στάδιο "Φίλιππος ο Β'", για τα προκριματικά του Euro 2020. Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ε), παραχωρεί στους γείτονες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα κωδικά ονόματα MK και MKD σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, εξαιρώντας μόνο τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα πρέπει να μετατραπούν σε NM NMK δηλαδή (North Makedonia).

29.3.2019: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε ομαλά μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και των τοπικών επιχειρηματιών, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Οι πολίτες πρώτα υποδέχθηκαν τον Τσίπρα ως "προδότη" και στη συνέχεια έλαβε μια "κόκκινη κάρτα" από τον Μιχάλη Ζορπίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο Ζορπίδης είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν θα πάει μαζί του στα Σκόπια «μέχρις ότου η χώρα χρησιμοποιεί ένα όνομα που δεν της ανήκει».

Αλλά, δεν ήταν μόνο ο Ζορπίδης οργισμένος με τον Τσίπρα, δέχθηκε, επίσης, ηχηρή κριτική από τον "βασιλιά του κρασιού" στη Βόρεια Ελλάδα, τον Ευάγγελο Γεροβασιλείου. Είπε ότι ήταν συγκλονισμένος από αυτό που είδε στη Διεθνή Έκθεση Οίνου στη Γερμανία, όπου τα οινοποιεία  από τα Σκόπια το παρουσίαζαν ως "κρασί από τη Μακεδονία" και έφεραν την ετικέτα "μακεδονικός ερυθρός".

29.3.2019: Ειδικές αστυνομικές μονάδες της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας", της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποίησαν στους στρατώνες "Γκόρτσε Πετρόφ" την πρώτη κοινή τακτική άσκηση επίδειξης με την αγγλική ονομασία "Western Balkan’s flash". Οι ασκήσεις περιελάμβαναν ρίψεις από ελικόπτερο, ανταλλαγή πυροβολισμών και τη σύλληψη επικίνδυνων ατόμων που επέβαιναν σε όχημα. Αυτές ήταν οι τρεις δραστηριότητες που έγιναν παρουσία των υπουργών  Εσωτερικών Σκοπίων, Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.

30.3.2019: Συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, θα υπογραφεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας την Τρίτη, αποκαλύπτει η HuffΡost, επικαλούμενη "ασφαλείς πληροφορίες".

30.3.2019; Έργο για προώθηση και η αύξηση της ελκυστικότητας της διασυνοριακής περιοχής "Μοναστήρι-Φλώρινα- Θεσσαλονίκη". Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα αναπτυχθούν τρεις τουριστικές προτάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν σε διεθνείς τουριστικούς πράκτορες, στα μέσα ενημέρωσης και σε εκθέσεις, και στη συνέχεια θα ετοιμαστεί ένα τουριστικό προϊόν. Για όλα αυτά θα υπάρξει συνεργασία της Σχολής Τουρισμού της Αχρίδας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara