Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 27/1 έως 02/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

27.1.2019: Μετά την αντίδραση των κατοίκων και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εναντίον της έρευνας, σε μια σύντομη δήλωση προς τα ΜΜΕ, ο διευθυντής της Shell στην Αλβανία Ρόχαν Ντ’ Σουζά, είπε: «Παρά τα αποτελέσματα της σεισμικής μελέτης που η εταιρεία σχεδιάζει στο Μπλοκ 4, η Shell δεν θα πραγματοποιήσει απαιτητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην προστατευμένη υποζώνη του Ζαγορίου, η οποία απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία από την αλβανική νομοθεσία».

27.1.2019: «Οι κατάσκοποι της πρώην κομμουνιστικής υπηρεσίας, της κρατικής ασφάλειας, εξακολουθούν να υπηρετούν. Αυτή τη φορά όχι για λογαριασμό του πρώην κομμουνιστικού συστήματος, του οποίου υπήρξαν επίσημα μέρη, αλλά του σημερινού, για την επικράτηση του οποίου συνεισφέρουν», καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Παρότι ορισμένοι από αυτούς έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία, οι περισσότεροι από τους μισούς εξακολουθούν να είναι παράγοντες στα κρατικά ιδρύματα μετά τη δεκαετία του ’90, υπηρετώντας ως εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόροι, αστυνομικοί κλπ.

27.1.2019: Η βρετανική εφημερίδα "Independent" φιλοξενεί άρθρο που χαρακτηρίζει την Αλβανία ως "Κολομβία της Ευρώπης", καθώς έχει καθιερωθεί ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το άρθρο σημειώνει ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη και ότι οι διακινητές αγοράζουν τις Αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι αυτές της Σμύρνης στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μετακίνηση των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μαριχουάνα φέρνει στην Αλβανία περίπου 4 δισ. δολάρια ετησίως στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

28.1.2019: Δημοσίευμα αλβανικής ιστοσελίδας αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Σε αυτές «επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανοτσάμηδων θα επιλυθεί, αλλά τονίζει ότι σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν θα αναφέρεται η λέξη "τσαμουριά" καθώς υπονοούνται εδαφικές αξιώσεις», γράφει και συνεχίζει: «Ο τέως υπουργός του ελληνικού ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι όταν θα παύσει η εμπόλεμος κατάσταση με την Αλβανία, οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιδιοκτησία τους».

29.1.2019: Ο Αλβανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, αναφέρει σε κείμενό του ότι  έχουν "λαδωθεί" εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας που βρίσκονται στην Αλβανία. Ο ίδιος λέει ότι όπως έγινε και με την αποκάλυψη του ιταλικού περιοδικού "Μιλένιουμ", το οποίο δημοσιοποίησε  δύο περιπτώσεις διαφθοράς σε αντίστοιχους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, σημειώνει ότι το ίδιο γίνεται και στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αλβανικός ναρκισσισμός έχει διογκωθεί, ακριβώς εξαιτίας της "εξαγοράς" από τον Έντι Ράμα, των πρεσβευτών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

30.1.2019: Ο Αγκίμ Χούσι, ένας από τους πιο φημισμένους τενόρους στην Αλβανία, είπε το τελικό αντίο στη πατρίδα του και θα πάει να ζήσει στην Αυστραλία. «Συνειδητοποίησα την οδυνηρή πραγματικότητα σε μια αποτυχημένη πατρίδα, την οποία έχουν πιάσει από το λαιμό και παραδίδει το πνεύμα της στα χέρια μιας εγκληματικής κάστας, όπου μόνο οι κλέφτες έχουν αξία, οι απατεώνες, η άγνοια είναι προσόν, καθώς οι πατέρες του έθνους έχουν μύτες λευκές από την κοκαΐνη. Αυτά με έκαναν να αισθάνομαι ντροπή για τον εαυτό μου που είμαι συμπατριώτης σας!   Ντρέπομαι που είμαι Αλβανός»!

1.2.2019: Ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, προήδρευσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, συνεδρίασης της ολομέλειας στην αλβανική γλώσσα. Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως", χορηγεί στον πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ το δικαίωμα να προεδρεύει των συνεδριάσεων στη μητρική του γλώσσα, εφόσον αυτή ομιλείται από τουλάχιστον 20% του πληθυσμού της χώρας, όπως συμβαίνει με την αλβανική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

1.2.2019: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ηγετών των αλβανικών κομμάτων στο Μαυροβούνιο να σχηματίσουν μια ενιαία εκλογική συμμαχία για τις τοπικές εκλογές στο νέο δήμο Τούζι. Παρόλο που μέρος του κοινού πιστεύει ότι ο Μέτα έχει επέμβει βάναυσα την εκλογική διαδικασία στο Μαυροβούνιο, η αντίδραση της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα απουσιάζει.

2.2.2019: Oι σχέσεις της αλβανικής μαφίας με το Ισλαμικό Κράτος και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Αλβανία του Έντι Ράμα, είναι το θέμα του βιβλίου με τίτλο «Geldwäsche in Europa: Terrorismus und Organisierte Kriminalität». Το βιβλίο κυκλοφορεί στη Γερμανία και υπογράφεται από πανεπιστημιακούς και ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Αστυνόμευσης και Ασφάλειας (IPoS) της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Βρέμης. Οι συγγραφείς από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, υπό την αιγίδα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (BKA), ερεύνησαν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΒΟΣΝΙΑ

28.1.2019: Το κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ανακοίνωσε ότι προτίθεται, μέσω των εκπροσώπων της στους κρατικούς θεσμούς να προχωρήσει στην επανεξέταση της συνταγματικότητας του ονόματος του κράτους, στο πλαίσιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με το κόμμα, η ονομασία "Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας" χρησιμοποιείται για διακρίσεις και αποκλεισμό των άλλων δύο συνταγματικών λαών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη - τους Βόσνιους και τους Κροάτες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

28.1.2019: Σχεδόν 9,3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρσι τη Βουλγαρία, αριθμός αυξημένος κατά 4,4% σε σύγκριση με το 2017, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες, περίπου 1,4 εκατομμύριο, προέρχονταν από τη γειτονική Ρουμανία. Ακολούθησαν οι Έλληνες επισκέπτες (1,1 εκατομμύριο) και οι Γερμανοί (850.000).

1.2.2019: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σε δεξίωση που παρέθεσε στη Σόφια στους διπλωμάτες, συνομιλώντας με τον επιτετραμμένο της συριακή πρεσβείας στη Σόφια, Μοχάμαντ Μοχάμαντ, εξέφρασε τις ευχές του στον συριακό λαό και ευχήθηκε να απολαύσει ασφάλεια, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Ο Σύρος διπλωμάτης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Βούλγαρο πρόεδρο για τα καλά του αισθήματα και τα λόγια του, σημειώνοντας ότι η Συρία εκτιμά τις ισορροπημένες πολιτικές θέσεις που ο πρόεδρος Ράντεφ έχει υιοθετήσει ως προς τη Συρία. [Η Ελλάδα διέκοψε τις σχέσεις με την Συρία με τους κ.κ. Βενιζέλο, Αβραμόπουλο].

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

29.1.2019: Ο Ράμους Χαραντινάι δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της Βουλής και προέδρου του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βέσελι για προσωρινή αναστολή των δασμών για τα προϊόντα από την Σερβία. Ο Βέσελι πρότεινε να ανασταλεί η επιβολή δασμών για 120 ημέρες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο Βελιγράδι να αλλάξει συμπεριφορά.  Η απόρριψη της πρότασης από τον Χαραντινάι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και ίσως στην πτώση της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Χαραντινάι δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη.

29.1.2019: Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την οποία τον διαβεβαιώνει για την ετοιμότητα του να κάνει συμβιβασμούς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Σερβία. «Επιτρέψτε μου να σας προσφέρω προσωπικά εγγυήσεις ότι, ως πρόεδρος του Κοσόβου, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ τους απαραίτητους συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη συμφωνία, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα τερματίσει μια αιώνα σύγκρουση με τη Σερβία».

1.2.2019: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, φιλοξενούμενος σε εκπομπή της τηλεόρασης News24, επέμεινε ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας σημαίνει διόρθωση των συνόρων και όχι διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Πρέσεβο, τη Μέντβετζα και το Μπουγιάνοβατς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν διευκρίνισε τι θα χάσει το Κοσσυφοπέδιο λόγω της διόρθωσης των συνόρων.

ΚΡΟΑΤΙΑ

30.1.2019: Σε σελίδα στο Facebook δημοσιεύθηκε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται τρία άτομα ντυμένα ομοιόμορφα, έχοντας το κεφάλι καλυμμένο με κουκούλες, και καλούν τους Κροάτες μέσα σε ένα κλίμα απόγνωσης, για αντίσταση κατά της διαφθοράς στο κράτος. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους Κροάτες και τη διασπορά», λέει το άτομο στο κέντρο. Στο βάθος φαίνεται η κροατική σημαία και ένας από αυτούς κρατά μια μικρή γερμανική σημαία. «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον, είναι υποχρέωση», λέει ο ομιλητής.

30.1.2019: Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου) στις Δειναρικές Άλπεις, προχωρά η κροατική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Τόμισλαβ Τσόριτς, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

27.1.2019: Στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υποβλήθηκε σχέδιο νόμου περί κρατικών συμβόλων, όπου προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 2.000 ευρώ σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν τη σημαία του Μαυροβουνίου ως κουρτίνα ή τραπεζομάντιλο ή σε άλλη χρήση παραβιάζοντας τα χρηστά ήθη, τη φήμη και την αξιοπρέπεια του κράτους του Μαυροβουνίου.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

29.1.2019: Με έκπληξη αντίκρισαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Σλάτινα, στην Ρουμανία, τις αφίσες σε πόρτες και παράθυρα του κτηρίου, στις οποίες αναγραφόταν "Οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δεν χρειάζεται να μας δωροδοκείτε"! Το Συμβούλιο Διευθυντών του νοσοκομείου της Σλάτινα έλαβε την απόφαση. Το 2018, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) παρουσίασε μια ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι πολλοί από τους τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας επηρεάζονται από τη διαφθορά.

ΣΕΡΒΙΑ

27.1.2019: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, αποκάλυψε ότι οι στενοί φίλοι του Έντι Ράμα, ο Τόνι Μπλερ και ο Άλεξ Σόρος - γιος του Τζορτζ Σόρος, ασκούν πιέσεις για ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. Ερωτηθείς εάν προβλέπει ότι φέτος θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Βούτσιτς και του Θάτσι, ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας, είπε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ την ευκαιρία στο 50%, διότι υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, τόσο στη Σερβία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες αντιτίθενται σε αυτήν τη συμφωνία, επίσης, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι και αυτή αντίθετη».

28.1.2019: Ο Ράσιμ Λιάιτς, υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, δήλωσε ότι αν η Πρίστινα δεν καταργήσει σύντομα τον εισαγωγικό δασμό, ύψους 100%, που έχει επιβάλει στα εμπορεύματα από τη Σερβία, οι οικονομικές απώλειες της Σερβίας θα ξεπεράσουν τα 66.200.000 ευρώ. Τόνισε ακόμα, ότι η ζημιά θα είναι μακροχρόνια, διότι "οι άλλοι παίκτες" θα καταλάβουν τις θέσεις της αγοράς, τις οποίες μέχρι τώρα, είχαν οι Σέρβοι παραγωγοί.

1.2.2019: Την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κόσοβο, μόλις αρθούν οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα στα προϊόντα της Σερβίας, εκφράζει ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε επιστολή του προς τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαριστεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ζητάει την στήριξή του στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

1.2.2019: Μυστικό έγγραφο της CIA και της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών - BND, αποκαλύπτει το σχέδιο "Ανασυγκρότησης των Συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανικών Χωρών", από το 1977. Φέρεται να συντάχθηκε στο Μόναχο το 1977, σε μια συνάντηση πρακτόρων της αμερικανικής CIA και της γερμανικής BND. Το σχέδιο προέβλεπε τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλα μπλοκ. Το ένα θα ήταν υπό γερμανική επιρροή και το άλλο θα ήταν υπό αμερικανική επιρροή.

ΣΚΟΠΙΑ

27.1.2019: «Αν η Βόρεια (Μακεδονία) γεννήθηκε σήμερα, πού είναι η νότια;», σχολίασε καυστικά, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης Σκοπιανών των ΗΠΑ Μέτο Κολόσκι απαντώντας στο: «Η Βόρεια Μακεδονία που γεννήθηκε σήμερα είναι μια χώρα φίλη», του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

29.1.2019: Τις νέες ταυτότητες και τα διαβατήρια θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες, καθώς και τις νέες ενδείξεις των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους, το αργότερο εντός πέντε ετών από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας  του ονόματος στη Βουλή των Ελλήνων (25.1.2019) και μετά την υιοθέτηση από τους βουλευτές της πΓΔΜ των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών, που σφράγισαν το νέο όνομα του κράτους της "Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Οι πινακίδες κυκλοφορίας θα φέρουν στο μέλλον τη συντομογραφία ΝΜ ή ΝΜΚ και το νέο όνομα της χώρας θα καθιερωθεί στις ταυτότητες και στα διαβατήρια.

29.1.2019: Με νόμο χάνει το μισθό του ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Η Σνεζάνα Καλέφσκα, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος - SDSM, υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση του νόμου περί βουλευτών, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές που έχουν καταδικασθεί σε τουλάχιστον έξι μήνες, χάνουν το δικαίωμα του μισθού. Επίσης, χάνουν και άλλα οφέλη, όπως όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που παραχωρούνται  σε αυτούς σύμφωνα με τον μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο.

30.1.2019: Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε "Μακεδόνες" που μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα σ' αυτό το έδαφος». Ο ίδιος εξήγησε πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", ως "Μακεδόνες" που μιλούν "μακεδονική" γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.

30.1.2019: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της πρακτικής εφαρμογής του νόμου για τη χρήση των γλωσσών, κυρίως της αλβανικής γλώσσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουχάμεντ Χότζα δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, οι Αλβανοί υπουργοί παρέδωσαν για πρώτη φορά τις ομιλίες τους στα αλβανικά.

31.1.2019: Η τουρκική πρεσβεία στην πΓΔΜ, καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης Ζάεφ να χρηματοδοτήσει την εφημερίδα του Φετιουλάχ Γκιουλέν που εκδίδεται  στα Σκόπια, βάσει ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης των έντυπων μέσων ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ενέκρινε τη χρηματοδότηση σε 11 εφημερίδες που τυπώνονται στα Σκόπια και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η εφημερίδα "Zaman".

1.2.2019: Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς (ASH), Ζιγιαντίν Σέλα, πήγε στις πόλεις Βέλες και Τσάσκα, και συναντήθηκε με Αλβανούς μαθητές οι οποίοι δεν διδάσκονταν μέχρι τώρα την αλβανική γλώσσα. Επισκέφθηκε επίσης τα χωριά Στάριγκραντ και Μπάντιτσα, που τα παιδιά των Αλβανών εκεί διδάσκονταν μόνο τη σλαβική των Σκοπίων. Ο επικεφαλής του αλβανικού αυτού κόμματος, μοίρασε στα παιδιά  σχολικά βιβλία, ώστε να αρχίσουν να μαθαίνουν το αλβανικό αλφάβητο.

1.2.2019: Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έγραψε: «Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ».

1.2.2019: Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβόλι, επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τα Σκόπια και έγινε δεκτός στο υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου συναντήθηκε με την υπουργό Ραντμίλα Σεκερίνσκα και τον γενικό διοικητή του στρατού Βάσκο Γκιρτσινόφσκι. Οι συναντήσεις του Αμερικανού αξιωματικού έγιναν παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζες Μπέιλι. Στο Γενικό Επιτελείο συζητήθηκε η αμοιβαία συνεργασία και η συμμετοχή της χώρας σε μελλοντικές αποστολές και στην παρουσία της στη Αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη.

1.2.2019: Η πόλη των Σκοπίων χαρακτηρίστηκε  πρόσφατα ως πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, με τον δείκτη ατμοσφαιρικής  ρύπανσης στο κόκκινο. Το οικολογικό κίνημα «Еко-герила» [Eco Guerrilla] προτρέπει την κυβέρνηση να αλλάξει αμέσως το νόμο για την εισαγωγή αποβλήτων στη χώρα. «Οι  σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την καύση των ιατρικών αποβλήτων στη Ντρίσλα (μερικά χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης των Σκοπίων) χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα πρότυπα είναι ο κύριος λόγος για τη ρύπανση του αέρα».

1.2.2019: Έτσι, σύμφωνα με αποκαλύψεις τις φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak, η μεγαλύτερη τουρκική πολεμική βιομηχανία στον χώρο του ηλεκτρονικού πολέμου και γενικά των ηλεκτρονικών εφαρμογών σε οπλικά συστήματα, η γνωστή Aselsan, έχει ανοίξει Παράρτημα (αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι) και στα Σκόπια.

1.2.2019: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι, εάν υπάρχουν νομικές δυνατότητες, θα συστήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα να αποχαρακτηρίσουν τα έγγραφα διαπραγμάτευσης του ονόματος με την Ελλάδα από το 1992 μέχρι την ημερομηνία της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Εάν υπάρχει η δυνατότητα και θεωρείται ότι η στιγμή είναι κατάλληλη και δεν θα προκληθεί ζημιά στη χώρα μας, είτε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, θα πρότεινα προσωπικά στα ιδρύματα να αποχαρακτηρίσουν και να δημοσιεύσουν τα δεδομένα», δήλωσε.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi