Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 3 έως 9 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

9.3.2019: Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στα Βαλκάνια, αναφέρει ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Μάθιου Πάλμερ, όπως αναφέρει στο πρακτορείο Sputnik. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ η Ρωσία θέλει μόνο να "φέρει το χάος". Ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Κροατία, σύμφωνα  με το Bloomberg, δήλωσε ότι η Ρωσία επίμονα προσπαθεί  να διαταράξει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί πρόσφατα από την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και να "εξοργίσει" τους Σέρβους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΑΛΒΑΝΙΑ

3.3.2019: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την Tirana Bank έναντι 57,3 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής της (99.83%) στη θυγατρική της στην Αλβανία, Tirana Bank Sh.A., στην Balfin Sh.p.k. και την Komercijalna Banka AD, έχοντας λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές στην Αλβανία.

4.3.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα λάβει μέρος στη Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 7 & 8 Μαρτίου. Αλβανοί ακτιβιστές κάνουν έκκληση στον αλβανικό λαό να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία με την ευκαιρία της άφιξης του προέδρου της Σερβίας. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Προς όλο το αλβανικό έθνος. Στις 7 Μαρτίου, ο πρώην υπουργός του Μιλόσεβιτς και πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτισιτς έρχεται στα Τίρανα. Οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην πατριωτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν τα παιδιά της Αλβανίας; Ο Βούτσιτς δεν πρέπει να έρθει στην Αλβανία. Θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από το αλβανικό έθνος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο λαό μας το 1998-1999».

5.3.2019: H αλβανική εφημερίδα "Τέλεγκραφ" αναφέρει ότι, με αφορμή δύο τελευταία δημοσιεύματά της σχετικά με τα σκάνδαλα της κλοπής των 100 αλβανικών διαβατηρίων και της σπατάλης των 72 χιλιάδων ευρώ ή 2.100 ευρώ μηνιαίως από πλευράς της Πρέσβεως της Αλβανίας, Αρντιάνα Χομπτάρι, για το ενοίκιο της πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, ασκήθηκε βία σε βάρος του ανταποκριτή της εφημερίδας και του τηλεοπτικού σταθμού Fax News, Σπετίμ Ζιντζιρία. Ο οδηγός της Πρέσβεως του άρπαξε το κινητό και του το έριξε κάτω, με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

3.3.2019: Ο εορτασμός της 141ης επετείου της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας, 3 Μαρτίου, ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Στάρα Ζαγκόρα όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εξέγερσης. Χιλιάδες επισκέπτες στη Στάρα Ζαγκόρα συμμετείχαν στην πορεία για την ελευθερία φωνάζοντας "ζήτω η βουλγαρική σημαία". Εξακόσια μέλη των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων κρατούσαν τη βουλγαρική σημαία μήκους 300 μέτρων μέχρι το μνημείο της απελευθέρωσης.

9.3.2019: Οι Κινέζοι επιχειρηματίες στη Βουλγαρία, επενδύουν, κυρίως, στην καλλιέργεια σιτηρών, καλαμποκιού και σταφυλιών. Ο νέος επιχειρηματίας Τσαν Τσον, καλλιεργεί περισσότερα από 4.000 στρέμματα με αμπέλια στην περιοχή της πόλης Λομ, στη Βορειοδυτική Βουλγαρία. Αγόρασε τη γη με τους αμπελώνες πριν από πέντε χρόνια, χωρίς καμία εμπειρία στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Ήρθαμε εδώ, ανεβήκαμε στο υψηλότερο σημείο, είδαμε τον Δούναβη και το αποφασίσαμε», εξηγεί ο επιχειρηματίας. Από τα τέλη του προηγούμενου έτους η επιχείρηση άρχισε την παραγωγή βουλγάρικου κρασιού, την οποία εξάγει στην κινεζική αγορά.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.3.2019: Σύμφωνα με τους εκπροσώπους ΜΚΟ, ορισμένοι υπάλληλοι πολιτικών κομμάτων ή ανώτεροι υπάλληλοι, είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια, είναι ήδη εκατομμυριούχοι σύμφωνα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ άλλοι είναι στην κατηγορία των πλούσιων. Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων στην έντυπη δήλωσή του πλούτου τους, στον Οργανισμό Καταπολέμησης της Διαφθοράς, δεν είναι πάνω από 13 χιλιάδες ευρώ ετησίως, τα ακίνητα που δηλώνονται παρουσιάζουν εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ περιουσία.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

4.3.2019: Η Κυριακή της 3ης Μαρτίου 2019 θα μείνει στην ιστορία των Αλβανών στο δήμο Τούζι του Μαυροβουνίου. Για πρώτη φορά εδώ και 62 χρόνια, τους δίνεται η ευκαιρία να κυβερνήσουν τον τόπο ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα, γράφει αλβανική Ora News. Ανακοινώθηκε ότι το "Αλβανικό Φόρουμ" έχει έρθει πρώτο στην επαρχία Μαλέσια και οι Αλβανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Τούζι για να πανηγυρίσουν.

8.3.2019: Ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης με την μορφή  των εκδηλώσεων των Αλβανών στην πόλη Τούζι, όπου το Αλβανικό Φόρουμ κέρδισε τις τοπικές εκλογές. Ο Μπόσκοβιτς, αναφερόμενος στους πανηγυρισμούς των Αλβανών με τις αλβανικές σημαίες - φωνάζοντας "UCK", στους δρόμους μετά την εκλογική νίκη του συνασπισμού των Αλβανών είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτές δεν ταιριάζουν στο Μαυροβούνιο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή».

ΣΕΡΒΙΑ

4.3.2019: Η σερβική πρεσβεία στη Βιέννη αντέδρασε μετά την εμφάνιση των αρχικών "UÇK" στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζεται το προξενικό τμήμα της.  Κατά πάσα πιθανότητα αυτοί που έγραψαν τα αρχικά του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου", ήταν Κοσοβάροι, και η σερβική πρεσβεία ζήτησε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της Αυστρίας.

5.3.2019: Οι πανηγυρισμοί των Αλβανών που φώναζαν "UCK", μετά τη νίκη των εκλογών στον δήμο Τούζι του Μαυροβουνίου και οι δηλώσεις για μεγάλη "αλβανική νίκη" από την Πρίστινα, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη της πολιτικής της "Μεγάλης Αλβανίας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Γίνεται σαφές σε όλους ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, αλλά του Μαυροβουνίου, της "Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας"».

5.3.2019: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου με τον Iταλό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι τα μηνύματα που φτάνουν από όλες τις πλευρές είναι ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου. «Για την Σερβία δεν θα υπάρξει ένταξη στην ΕΕ εάν δεν πετύχουμε μία, οποιαδήποτε συμφωνία με τους Αλβανούς του Κοσόβου», υπογράμμισε.

5.3.2019: Το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνα, μαζί  με τους Νενάντ Τσανάκ και Αλεξάνταρ Οξίτς, ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος "Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα", με κύριο στόχο την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας αυτής της επαρχίας, αναφέρει ο σερβικός τύπος. Η εν λόγω οργάνωση διαμαρτύρεται ότι τα Σερβικά κόμματα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του στόχου. Το LSV υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα στο Σερβικό Κοινοβούλιο μαζί με νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και η επαρχία να αποκτήσει ξανά πλήρη αυτονομία.

6.3.2019: Πρώτη αγάπη για τους Σέρβους στα Βαλκάνια είναι οι Έλληνες, δεύτερη, αρκετά χαμηλά, είναι οι Μαυροβούνιοι και τρίτη αγάπη οι Σλάβοι των Σκοπίων. Από την άλλη πλευρά, εκείνους που μισούν περισσότερο είναι οι Κροάτες και ακολουθούν οι Αλβανοί. Τα στοιχεία είναι από το πρακτορείο Faktor plus. Η έρευνα αυτού του οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πραγματεύθηκε τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Σερβίας και της Αλβανίας, την προοπτική αυτής της σχέσης, τα σημεία αμφισβήτησης και τις ευκαιρίες και τους τομείς συνεργασίας.

8.3.209: Ο ηγέτης των Σέρβων Ριζοσπαστών, Βόισλαβ Σέσελι, είναι θυμωμένος με την πλατφόρμα διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι, ζήτησε να ειδοποιηθεί επειγόντως η Ρωσία και η Κίνα γι’ αυτήν τη διαδικασία με την Πρίστινα και να κληθούν να τοποθετήσουν στρατιώτες, αυτών των δύο χωρών, σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν Σέρβοι. Είπε ότι κάθε πράξη του Κοσσυφοπεδίου είναι προαποφασισμένη από τις Δυτικές Δυνάμεις και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

8.3.2019: Το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εξέτασε την κατάσταση στο ζήτημα του Κοσόβου, μετά την υπερψήφιση από την βουλή στην Πρίστινα, της "πλατφόρμας διαλόγου με το Βελιγράδι", όπου καθορίζονται οι κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Η "πλατφόρμα" απορρίπτει την αλλαγή συνόρων ή την ανταλλαγή εδαφών, αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας παράλληλων φορέων εξουσίας, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ουσία απορρίπτεται το ενδεχόμενο να λάβουν οι Σέρβοι αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας ή αυτονομία.

8.3.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε: «Η Σερβία δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις απειλές των Αλβανών και των εταίρων τους. Η απάντησή μας θα είναι σκληρή, σοβαρή και αποφασιστική. Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας στο Κόσοβο. Αρκετά υπομέναμε και προσέχαμε να μην θίξουμε κάποιους».

9.3.2019: Στη Βέλικα Πλάνα εμφανίσθηκαν αφίσες με συνθήματα κατά της ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υπάρχουν σβάστικες και μηνύματα για το Κοσσυφοπέδιο. Οι αφίσες είναι εκατοντάδες, όπου επάνω στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σβάστικα και γράφει "Όχι στην ΕΕ". Επίσης υπάρχει το μήνυμα "Όλο το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία" και "Σταματήστε τη Νατοϊκή Κατοχή της Σερβίας".

9.3.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, για την πλατφόρμα διαλόγου των Αλβανών, που υπερψήφισε, την περασμένη Πέμπτη, η βουλή του Κοσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας, επανέλαβε ότι, οι στόχοι που θέτουν οι Αλβανοί του Κοσόβου με την πλατφόρμα διαλόγου, αποτελούν "προσβολή για την κοινή λογική". Τόνισε ότι η Σερβία επιθυμεί τον διάλογο αλλά ποτέ δεν θα δεχθεί τους όρους που θέτει η Πρίστινα.

ΣΚΟΠΙΑ

5.3.2019: Το Μουσείο της "Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης" - VMRO, των Σκοπίων, άλλαξε την ονομασία του, κατά την κυβερνητική συνεδρίαση, που συνήλθε για τα νέα ονόματα των δημόσιων ιδρυμάτων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Το μέχρι σήμερα Μουσείο που είχε την επωνυμία: «Δημοκρατία της Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα για την κρατική Υπόσταση και Ανεξαρτησία- Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης», μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία- Σκόπια».

7.3.2019: Νέα πρόκληση των Σλάβων των Σκοπίων. Σε Έκθεση κρασιού στο Ντίσελντορφ, από 17-19 Μαρτίου, τα Σκόπια θα μετέχουν υπό την "ομπρέλα" του οργανισμού "Assocation Wines of Macedonia", με "παράδοση 2.000 ετών στο κρασί". Στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρεται: «Παρόλο που η "Μακεδονία" είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία.

Το όνομα "Μακεδονία" είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ.  Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους».

8.3.2019: Συμφωνία για τη διάνοιξη συνοριακής διόδου Λαιμός - Μάρκοβα Νόγκα, στην περιοχή των Πρεσπών, υπέγραψαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η Σία Αναγνωστοπούλου, σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή. Η συνοριακή διάβαση του Λαιμού λειτουργούσε από το 1959 μέχρι το 1967.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara