Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 30/12 έως 5/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

30.12.2018: Ο Γκλεβίν Ντερβίσι, σύμβουλος του υπουργού Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για τη θητεία του επί μια πενταετία αναφέρθηκε σε τρεις πιο σημαντικές στιγμές. Η πρώτη ήταν όταν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Βελιγράδι, η δεύτερη όταν υπεγράφη έγγραφο στρατηγικής  εταιρικής σχέσης και η τρίτη ήταν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, όπου ο Ντιτμίρ Μπουσάτι "ανάγκασε" τους Έλληνες να τραγουδήσουν το τραγούδι του Αλβανοτσάμη Οσμάν Τακ, στη συνάντηση στην Κρήτη,  γράφει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα, (υπονοώντας, πιθανόν, ότι το τραγούδι αναφέρονταν στην τσαμουριά...).

31.12.2018: Οι φυλακισμένοι στη φυλακή της πόλης Φίερ, έχουν αποστείλει στην "News24", επιστολή με την οποία ζητούν αμνηστία. Μ’ αυτήν οι καταδικασθέντες για διάφορα ποινικά αδικήματα ζητούν γενική αμνηστία χωρίς καμία εξαίρεση. Οι κρατούμενοι της φυλακής ισχυρίζονται ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν έχουν επιδείξει "επαγγελματική ευσυνειδησία" σχετικά με αυτούς.

1.1.2019: Το άνοιγμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο μόλις ξεκίνησε, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο διάγγελμά του στο έθνος για το νέο έτος. Στα σχέδια για το μέλλον, ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σενάριο με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας την άνοιξη θα βρίσκονται σύμφωνα με τα κριτήρια της Συμφωνίας Σένγκεν. Σύντομα, αναμένουμε να τροποποιήσουμε τα σύνορα με την "Μακεδονία", το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. Με την πρακτική αυτή θα συνεχίσουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

1.1.2019: Χρηματικό ποσό θα καταβάλλεται σε κάθε παιδί που γεννιέται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, εφόσον οι γονείς του παιδιού δηλώνουν τη γέννηση του στα ληξιαρχεία, στο πλαίσιο προσπάθειας της κυβέρνησης να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια που αποκτούν απογόνους.

3.1.2019: «Ενώ ο Ντιτμίρ Μπουσάτι είναι ακόμη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και συνεχίζει να πηγαίνει στο γραφείο του, ο Γκέντ Τσακάι, βιάζεται να αναγορευθεί υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας», γράφει η αλβανική "syri.net". Μετά την ανακοίνωση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και προέδρου της Κυβέρνησης, Έντι Ράμα, ότι ο Κοσοβάρος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Γκέντ Τσακάι έτρεξε να επισημοποιήσει το γεγονός αυτό στη σελίδα του στο Twitter, δηλώνοντας ότι είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, χωρίς να περιμένει την απόφαση του Προέδρου και την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

5.1.2019: «Είναι πολύ σαφές ότι η ABI Bank είναι μια σκοτεινή επιχείρηση, μέρος της οποίας κατέχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μεσάζων, αυτής και της κυβέρνησης, είναι η τράπεζα για τις παραβιάσεις της οποίας υπάρχει η ενοχλητική σιωπή της Αλβανίας», γράφει η αλβανική Syri.net. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κεφάλαιο της τράπεζας ABI Bank είναι αγνώστου προέλευσης και ύψους, αφού η τράπεζα αναφέρεται ως επιχείρηση με έδρα τα νησιά Κέιμαν, καθώς και ότι οι μέτοχοι αυτής είναι καλά κρυμμένοι από τη δημοσιότητα.

Βοσνία

3.1.2019: Οι Σέρβοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κοινή ζωή τους με τους Βόσνιους και αυτό προοιωνίζει το διαχωρισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ισχυρίζεται ο Τίμοθι Λες, πρώην διπλωμάτης και  διευθυντής του βρετανικού αναλυτικού κέντρου "Νέα Ευρώπη". Ένας σημαντικός λόγος είναι η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας. «Τα τελευταία 20 χρόνια η Δύση έδειξε υπεροψία έναντι της Βοσνίας και κράτησε όλες τις επιλογές κλειστές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν οι Σερβοβόσνιοι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το Σαράγεβο, τότε δεν θα τους επιτρεπόταν».

Βουλγαρία

5.1.2019: Πολλοί Θρακιώτες προμηθεύονται βενζίνη, τρόφιμα, τσιγάρα, ποτά, λιπάσματα και ζωοτροφές από τη Βουλγαρία. Ειδικά οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε ζωοτροφές και λιπάσματα οδηγούν τον Έλληνα αγρότη στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση του παραεμπορίου εξαιτίας της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών στους συνοριακούς σταθμούς του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ξάνθη και της Νυμφαίας στη Ροδόπη.

6.1.2019: Διαφωνούν πρόεδρος και κυβέρνηση για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός για την επιλογή μαχητικών αεροσκαφών ήταν λανθασμένος, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά την επίσημη λειτουργία των Θεοφανίων, «Επέμεινα να ακολουθηθεί η διαδικασία και το δημοσιονομικό πλαίσιο, που αποτελεί εγγύηση για τη βέλτιστη επιλογή, ανεξάρτητα από τον τύπο του αεροσκάφους». «Υπήρχαν λαϊκίστικες φωνές ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη για να έχουμε χρήματα για τις συντάξεις. Χρήματα για τους συνταξιούχους δεν βρέθηκαν και τώρα ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για αγορά λιγότερων αεροσκαφών», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Κοσσυφοπέδιο

3.1.2019: Ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και υφυπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Μπόμπαν Στάνκοβιτς συνελήφθη από τη σερβική αστυνομία στο συνοριακό σταθμό Σερβίας και Κοσόβου, Μερντάρε. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στο Facebook σημειώνει ότι «συνεχίζεται η προκλητική και μη εποικοδομητική στάση του σερβικού κράτους προς τους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου".

Ρουμανία

3.1.2019: Το ΑΕΠ πλησίασε το ψυχολογικό όριο των 200 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές πέρασαν τα 70 δισ. ευρώ (χωρίς πετρελαιοειδή), η κατανάλωση ανέβηκε παρά τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης, οι μισθοί αυξήθηκαν με βάση τη χαμηλή φορολογία και την υψηλή ζήτηση, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη ρουμανική οικονομία. Η ανεργία στις μεγάλες πόλεις παραμένει περί το 0%, είναι κάτω του 4% στη χώρα. Παρά τη χαμηλή φορολογία, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν +14,6% στο 11μηνο. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αύξησε (σωστά) τους μισθούς των γιατρών, των νοσοκόμων κ.λπ. στις 2.500 - 5.000 ευρώ / μήνα για να σταματήσουν να φεύγουν από τη χώρα.

5.1.2019: Η Ρουμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε δύσκολη συγκυρία: Η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία εντείνονται από τη φυγή νέων και καταρτισμένων εργαζομένων στο εξωτερικό. Όλα αυτά επισκιάζονται από μία διαρκή συνταγματική κρίση, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να ανατρέψει παλαιότερη νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος άλλωστε είχε εκλεγεί με "σημαία" την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σερβία

3.1.2019: Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, δήλωσε ότι αρκετές φορές έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναθεωρήσει την πολιτική έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Σερβία πρέπει να αλλάξει τη θέση της έναντι της ΕΕ, εάν η Ευρώπη δεν σταματήσει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Τόνισε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος είναι σιωπηλοί για τη "δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας". «Η Μεγάλη Αλβανία δεν μπορεί να δημιουργηθεί  αν δεν προκληθούν συγκρούσεις στα Βαλκάνια, όχι μόνο με τη Σερβία και με τους Σέρβους».

4.1.2019: Με οργή και απογοήτευση η Σερβία σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε, ως θετικό μέτρο το άνοιγμα των συνόρων από τον Έντι Ράμα με όλους τους γείτονες. Η Σερβία αντιτίθεται στις δηλώσεις του Έντι Ράμα για διαγραφή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και με προοπτική να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ξαναμπαίνει στο προσκήνιο η παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

5.1.2019: Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το ψύχος στο Βελιγράδι και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς για πέμπτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει έπειτα από την επίθεση εναντίον ενός πολιτικού της Αριστεράς αντιπολίτευσης στα τέλη Νοεμβρίου.

Σκόπια

30.12.2018: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες αυτόν και την οικογένειά του. «Συνεχίζω να λαμβάνω προφορικές πληροφορίες για την παρακολούθηση και καταγραφή τόσο των κινήσεων της προεδρίας, όσο της οικογένειάς μου αλλά και των μελών του προεδρικού συμβουλίου. Μπορεί να φαίνεται ότι τα συστήματα, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν, αλλά φαίνεται ότι η UDBA [σ.σ. Κρατική Ασφάλεια] παραμένει ακόμη με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν».

30.12.2018: Το αποκαλούμενο "Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο" ανέλαβε πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών τουλάχιστον 150.000 ψηφοφόρων με στόχο την προκήρυξη δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία".

2.1.2019: Ο Ζάεφ δίνει αμνηστία με αντάλλαγμα να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ, βάσει του νόμου που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου 2018, έκαναν αποδεκτές τις αιτήσεις (για χορήγηση αμνηστίας) των 20 από τους περίπου 70 κατηγορούμενους για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή της γείτονος, τον Απρίλιο του 2017.

3.1.2019: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι φέτος θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στη χώρα. Η αύξηση που θα γίνει, όπως είπε, θα επιτρέψει στον εργαζόμενο να λάβει μισθό 500 ευρώ, όπως ήταν και η προεκλογική του δέσμευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έτος έληξε με μέσο καθαρό μισθό άνω των 400 ευρώ, οπότε δεν βλέπει κανένα λόγο, γιατί αυτό το έτος να μην μπορούσε να αυξηθεί κατά 100 ευρώ περισσότερα.

4.1.2019: Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να πείσει τα δύο αλβανικά κόμματα, "BESA" και "Συμμαχία για τους Αλβανούς" να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να αποκτήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην επερχόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Οι ηγέτες των δύο αλβανικών κομμάτων εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις τροπολογίες, τόσο για την αλβανική γλώσσα, όσο και την εθνικότητα που αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.

4.1.2019: Για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για την κατάργηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο είναι ευπρόσδεκτη. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ράμα, ότι εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία θα ήθελε να άρει τα σύνορα με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι «θα ήθελα επίσης να κάνω το ίδιο». Σύμφωνα με τον  πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αυτό θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή.

4.1.2019: Ο αναλυτής για τις πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ, Αρσίμ Σινάνι, ανέφερε ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων, δεν πρόκειται να δεχθούν στα έγγραφα και στα διαβατήρια  τους να αναγράφεται ότι έχουν εθνικότητα "Μακεδονική". «Ο Αλί Αχμέτι, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Αρτάν Γκρούμπι, η Τέουτα Αρίφι, όλοι αυτοί οι Αλβανοί πολιτικοί θα ονομάζονται "Μακεδόνες". Διευκρινίσαμε στον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι είμαστε Αλβανοί και δεν δεχόμαστε ότι στα δικά μας διαβατήρια ή την ταυτότητά μας να γράφει ότι είμαστε "Μακεδόνες"».

5.1.2019: «Η κατάσταση των νότιων συνόρων είναι σταθερή και τα μέλη του Στρατού εκτελούν τα καθήκοντά τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα του κράτους, επιτρέποντας στους πολίτες να περνούν ειρηνικά αυτές τις γιορτινές ημέρες». Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά την επίσκεψή της σε στρατιωτικά φυλάκια  στο νότια σύνορα της χώρας προς την Ελλάδα.

5.1.2019: Δημοσιογραφικές πληροφορίες των Σκοπιανών αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την όσο δυνατόν ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θα προσπαθήσει, να πείσει, γράφουν, τον Μητσοτάκη να υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη λογική να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.

Σλοβενία

4.1.2019: Σύμφωνα με τον κατάλογο των κορυφαίων business friendly χωρών του κόσμου, όπως δημοσιεύεται από το Forbes στην λίστα με τις "Καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις", η παρουσία της Σλοβενίας στην άτυπη πρώτη θέση στην Κεντρική Ευρώπη (31η θέση γενικής κατάταξης) δεν εκπλήσσει, καθώς η χώρα έχει επιδείξει μια συνεπή επιχειρηματική πολιτική, ανάπτυξη 5%, ελκύοντας επενδύσεις και προσφέροντας ένα σύγχρονο και σταθερό περιβάλλον επιχειρηματιών ευκαιριών. Όπως αναφέρει το Forbes, η χώρα έχει εξαιρετικές υποδομές, με καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και στρατηγική θέση ανάμεσα στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi