Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 7/10 έως 13/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.10.2018: Ο Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Pjerin Ndreu, μαζί με την παρέα του αποπειράθηκαν να βγάλουν φωτογραφία κρατώντας την αλβανική σημαία και κάνοντας το σήμα του αετού, μπροστά στο κτήριο του κοινοβουλίου της Σερβίας. Έγιναν αντιληπτοί από Σέρβους πολίτες και αστυνομικούς οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το υπερπολυτελές Range Rover που οδηγούσε ο Ndreu για να ζητήσουν εξηγήσεις. Αρχικά ο Αλβανός πολιτικός αρνήθηκε την ύπαρξη της επίμαχης φωτογραφίας όταν όμως πιέστηκε αποδέχθηκε πως ο φίλος του τράβηξε την φωτογραφία και έδωσε το κινητό του στους αστυνομικούς για να την σβήσουν και να λήξει το περιστατικό.

7.10.2018: Καθυστερεί η υλοποίηση του συμφωνημένου προ δύο ετών έργου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER Skopje για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την Ελλάδα με τα Σκόπια. Έτσι, οι Σκοπιανοί στρέφονται στην Αλβανία για κάλυψη των αναγκών τους, σύμφωνα με την energyin. Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα οι εταιρίες Albagaz και MER υπέγραψαν παρόντων των υπουργών Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και Οικονομίας της ΠΓΔΜ μνημόνιο κατανόησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών.

7.10.2018: Η Αλβανία, προωθεί ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο αυτό του Ionian Adriatic Pipeline. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 526 χλμ. ο οποίος θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον TAP και θα συνδέει και τις χώρες της Αδριατικής: Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία. Η χωρητικότητα του αγωγού, τον οποίο έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος η Socar είναι 5 δισ. κ.μ.

8.10.2018: Η Αυστρία και η Δανία επιμένουν στην εφαρμογή του σχεδίου τους για ανέγερση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ, ιδίως στην Αλβανία. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που μιλούν για στρατόπεδα προσφύγων στην Αλβανία, που θα στεγάσουν αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει την τελική απόφαση για την απέλασή τους από χώρα της ΕΕ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των μερών.

11.10.2018: Ο Μεργκίμ Μαβράι, μουσουλμάνος, αρχηγός της Εθνικής Αλβανίας στο ποδόσφαιρο, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έλαβε ελληνικό διαβατήριο. Ο Μαβράι, υπέρμαχος της Μεγάλης Αλβανίας, μετά τον θόρυβο εξήγησε πως επρόκειτο για αστείο.

11.10.2018: Η "Συμμαχία για τους  Αλβανούς" προέτρεψε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να απολύσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι, λόγω του ότι η Ειδική Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, άνοιξε έρευνα σε βάρος του, για κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων το 2010, όταν ήταν υπουργός Υγείας. Η έρευνα κατά του Οσμάνι από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης σημαντικής υπόθεσης εναντίον ενός πολιτικού του κόμματος των Αλβανών "Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση"-DUI.

11.10.2018: Ο δημοσιογράφος Ματ Νρέικ της Express, γράφει ότι «τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στο μπλοκ. Αλλά, χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα η Γαλλία προσπαθούν να εμποδίσουν την προσχώρηση. Το Παρίσι δικαιολογεί την αντίθεσή του στην Αλβανία λόγω των προβλημάτων όσον αφορά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα». Ο δημοσιογράφος επικαλείται τους Financial Times που αναφέρεται στο 2017, ότι «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν καλλιέργησε τόση ποσότητα κάνναβης όσο η Αλβανία».

11.10.2018: Αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των συγγενών, όπως έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών. Ο π. υπουργός Γ. Σούρλας, χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο», καθώς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων «πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια».

12.10.2018: Άρχισε η διαμόρφωση της παλαιάς στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Κουσόβε της Αλβανίας, για να χρησιμοποιηθεί ως αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Η βάση Κουσόβε (Kuçovë) που εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα "νεκροταφείο αεροπλάνων", που κάποτε ήταν μέρος της αλβανικής αεροπορίας, θα γίνει επίσημα Βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

12.10.2018: Γνωστός δικηγόρος της Αλβανίας, ο Σπάρτακ Νγκιέλα, έκανε μια ανησυχητική δήλωση στην TV, λέγοντας ότι στην Αλβανία θα γίνουν δολοφονίες πολιτικών, λόγω της έρευνας που ξεκίνησε για την διαφθορά στη χώρα. Ανέφερε ότι οι δολοφονίες αυτές θα προκληθούν από το οργανωμένο έγκλημα, προκειμένου να δημιουργηθεί φόβος στους συμμετέχοντες σε αυτό, εν όψει της έκκλησης για βοήθεια από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας (FBI).


ΒΟΣΝΙΑ

7.10.2018: Ο Σερβοβόσνιος εθνικιστής ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ εξελέγη στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχοντας εξασφαλίσει το 55% των ψήφων, ανακοίνωσε το κόμμα του έπειτα από την καταμέτρηση του 72% των ψήφων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε επίσης, ότι η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, υποψήφια για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, προηγείται των αντιπάλων της με το 55% των ψήφων, έπειτα από την καταμέτρηση του 17,6%.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.10.2018: Mια 33χρονη δημοσιογράφος από τη Βουλγαρία βιάστηκε και δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη βουλγαρική πόλη Ρούσε. Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία δημοσιογράφου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο. Η Βικτορία Μαρίνοβα, δημοσιογράφος και παραγωγός του τηλεοπτικού σταθμού TVN, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς που αφορά διασπάθιση κοινοτικών πόρων. Η βουλγαρική Αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία της Μαρίνοβα σχετίζεται με την έρευνά της.

9.10.2018: Έναν ύποπτο, Ρουμανικής καταγωγής, έχουν θέσει υπό κράτηση οι βουλγαρικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα. Η γυναίκα είχε κτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλιστεί, αφού προηγουμένως βιάστηκε, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών. Τελικά, Βούλγαρος ήταν ο δράστης και συνελήφθη στο Παρίσι, από όπου θα εκδοθεί στην Βουλγαρία.

13.10.2018: Στη Μόσχα, στην τελετή εγχείρησης των διαπιστευτηρίων του πρέσβη της Βουλγαρίας στη Ρωσία, Ατανάς Κράστιν, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του για την μη πραγματοποίηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream και αλλά σημείωσε ότι «τώρα υπάρχουν νέες ευκαιρίες για τη Βουλγαρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές».


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

10.10.2018: Εκατοντάδες συμμετείχαν στην ομοφυλοφιλική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινας. Η εκδήλωση γίνεται για δεύτερη χρονιά και φέτος είχε την ονομασία "Στο όνομα της ελευθερίας", άρχισε με την παρέλαση των ομοφυλόφιλων και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αν και το Ισλαμικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε να απαγορευθεί. Οι Αρχές ενέκριναν το νόμο κατά των διακρίσεων το 2004. Στην εκδήλωση στους δρόμους της Πρίστινα παρέστησαν ο δήμαρχος της πόλης και πρεσβευτές του Κοσσυφοπεδίου.

13.10.2018: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κόψει την επικοινωνία τους με τον υπουργό της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, Ρουστέμ Μπερίσα και τον υφυπουργό Αγκίμ Τσέκου. Κάθε συνεργασία μαζί τους έχει διακοπεί, μετά το κατηγορητήριο εναντίον τους σε μια υπόθεση "Βετεράνων του UCK".

13.10.2018: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι όνειρο όλων των Αλβανών είναι η εθνική ένωση με την Αλβανία, πληροφορεί το πρακτορείο Tanjug. Σύμφωνα με τον Χασίμ Θάτσι, η ιδέα του για την επαναχάραξη των συνόρων δεν συνεπάγεται την ανταλλαγή εδαφών και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις για την ανταλλαγή ή για τη δημιουργία Ένωσης (των σερβικών κοινοτήτων), η οποία να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Θάτσι, η ιδέα της επαναχάραξης των συνόρων θα γίνει δεκτή από τη Σερβία προς όφελος της ευρωπαϊκής της προοπτικής.


ΚΡΟΑΤΙΑ

12.10.2018: Με γοργό ρυθμό προωθούνται τα έργα κατασκευής γέφυρας, η οποία θα συνδέει την πόλη του Ντουμπρόβνικ με την κροατική ενδοχώρα, παρακάμπτοντας τις ακτές του Μαυροβουνίου. Το έργο ανέλαβε, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η προσφορά της οποίας ήταν κατά 100 εκατ. δολάρια πιο οικονομική από κάθε άλλη. Η γέφυρα που θα κατασκευάσει η Κίνα και θα ενώνει το κροατικό χωριό Κομάρνα με την πόλη του Ντουμπρόβνικ θα δώσει τέλος σε δεκαετίες σχεδίων επί χάρτου. Η γέφυρα θα αποτελέσει επίσης τεστ, καθώς θα γίνει το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό έργο που αναλαμβάνει κινεζική εταιρεία.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

7.10.2018: Το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Ρουμανία για να εγγραφεί η απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων στο Σύνταγμα της χώρας απέτυχε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του 30% του εκλογικού σώματος, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή. Μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων μετακινήθηκε μέχρι τις κάλπες στην ψηφοφορία αυτή, που διήρκεσε δύο ημέρες για να ενισχυθεί η συμμετοχή.

8.10.2018: Στη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ρουμανίας, μετά και την αποτυχία του δημοψηφίσματος για την συνταγματική απαγόρευση του συγκεκριμένου ζητήματος. Το δημοψήφισμα της Κυριακής, προκειμένου να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων θεωρήθηκε ως τεστ δημοτικότητας για το κυβερνόν κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), ενώ απέτυχε λόγω της πολύ μικρής συμμετοχής, που υπολειπόταν του 30% που προβλέπεται για να επικυρωθεί.

13.10.2018: Στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου για την μετατροπή του Συντάγματος, ούτως ώστε να απαγορευτούν ρητά οι γάμοι ομοφυλόφιλων στη Ρουμανία, ψήφισε μόλις το 20,41% των ψηφοφόρων.  Για την αναγνώριση του δημοψηφίσματος ήταν απαραίτητη η συμμετοχή, τουλάχιστον, του 30%. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε για την αποτυχία την κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και απαίτησε την παραίτησή της, επειδή πέταξε στον αέρα περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.


ΣΕΡΒΙΑ

7.10.2018: Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, που εκφράζει ακροδεξιές σερβικές θέσεις είπε: «Νίκησε ο ηρωικός λαός της "Μακεδονίας". Έδειξε πόση υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και εθνική συνείδηση έχει. Ποτέ δεν αμφισβήτησα το "μακεδονικό" έθνος. Εμείς οι Σέρβοι σε όλον τον κόσμο δεν έχουμε άλλον πιο εθνικά κοντά από το λαό αυτόν, τους "Μακεδόνες"», δήλωσε. Ο Σέσελι, είναι γνωστός για τις αντιδυτικές του θέσεις και την φιλορωσική πολιτική του. Παλαιότερα είχε προτείνει την ένωση των ορθοδόξων στα Βαλκάνια ως μέτωπο κατά της Δύσης.

8.10.2018: Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, εξήγησε ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας δεν είχε στόχο τους απλούς Σέρβους, αλλά τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Γνωρίζουμε στο ΝΑΤΟ πως πολλοί άνθρωποι στη Σερβία έχουμε ακόμη άσχημες αναμνήσεις από τον βομβαρδισμό, τα αεροπορικά πλήγματα του 1999», δήλωσε. «Τόνισα ότι το κάναμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να σταματήσουμε το καθεστώς Μιλόσεβιτς» [με 5.700 νεκρούς αμάχους και καταστραμμένη την Σερβία].

8.10.2018: Επίθεση δέχθηκαν δύο νέοι Αλβανοί στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, αλλά και τη σερβική Danas της Βοϊβοδίνας, έγινε επειδή μιλούσαν αλβανικά. Το Εθνικό Συμβούλιο της Αλβανίας προέτρεψε τις σερβικές αρχές «να εντοπίσουν αμέσως και να συλλάβουν τους δράστες για τη βάρβαρη και απολίτιστη  πράξη τους που επιτέθηκαν στους δύο νέους επειδή μιλούσαν αλβανικά».

11.10.2018: Ο υφυπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μπόγιαν Γιόσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι θεωρείται επικίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή η μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε Ένοπλες Δυνάμεις. Άμεση ήταν αντίδραση του Αλβανού υφυπουργού Άμυνας, δηλώνοντας ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ανεξάρτητη χώρα που θα προσκληθεί στη SEDM. Η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε τέτοιες περιφερειακές πρωτοβουλίες όχι μόνο συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά διευκολύνει, επίσης, το πνεύμα του διαλόγου και του ρεαλισμού μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου», πρόσθεσε.

12.10.2018: Η Σερβία ζητά από την Ρωσία ένα νέο δάνειο, δήλωσε η υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς. «Το προηγούμενο ρωσικό δάνειο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 90%» πρόσθεσε, μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Αλεξάντερ Μισάριν. Η Σερβία χρειάζεται περίπου 500 εκατ. δολάρια προκειμένου να χτίσει ένα νέο κέντρο ελέγχου, να ανακατασκευάσει τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Μπαρ, να τοποθετήσει υψηλής ταχύτητας γραμμές και να υλοποιήσει ορισμένα άλλα σιδηροδρομικά έργα.

13.10.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τι ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς παράγοντες από τη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι ούτε κι αυτοί οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ζητάνε. Μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι, με τον εισηγητή για τη Σερβία Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, ο Πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο για διάλογο με την Πρίστινα για χάρη της ειρήνης, αλλά πρόσθεσε ότι για τον χορό χρειάζονται δύο.


ΣΚΟΠΙΑ

7.10.2018: Ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του Εφετείου για την τελεσίδικη απόφαση για τη φυλάκισή του, ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια ανακοίνωση προς τα μέλη του κόμματός του. Μεταξύ άλλων, έγραψε: «Αν σας προτείνουν να κάνετε οποιαδήποτε παραχώρηση που θα ήταν επιζήμια στα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον μου ή να χαλαρώσουν οι πολιτικές διώξεις εναντίον μου, ως επί πολλά χρόνια ηγέτης του VMRO-DPMNE, και ως επίτιμος πρόεδρος και βουλευτής του, παρακαλώ, χωρίς σκέψη, χωρίς δισταγμό, να αποφασίσετε την απόρριψη μιας τέτοιας απρεπούς πρότασης».

8.10.2018: Καθυστερεί η υλοποίηση του συμφωνημένου προ δύο ετών έργου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER Skopje για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την Ελλάδα με τα Σκόπια. Έτσι, οι Σκοπιανοί στρέφονται στην Αλβανία για κάλυψη των αναγκών τους. Πιο συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα οι εταιρίες Albagaz και MER υπέγραψαν παρόντων των υπουργών Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και Οικονομίας της ΠΓΔΜ μνημόνιο κατανόησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών.

8.10.2018: Το Ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων, επιβεβαίωσε την τιμωρία που επεβλήθη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στην πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, Γκορντάνα Γιανκουλόσκα, σε μια ξεχωριστή διαδικασία από αυτήν του Νίκολα Γκρούεφσκι, για την υπόθεση "Τενκ". Η ποινή παρέμεινε αμετάβλητη, σε έξι χρόνια φυλάκιση, λόγω παραποίησης δημόσιων εγγράφων, συμμετοχή σε διαφθορά και παράκαμψη σχετικών νόμων για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κ.ά.

8.10.2018: Ο πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ, από την Τσεχία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σημείωσε ότι η χώρα του είναι θύμα των διπλών μέτρων και σταθμών και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι θα γίνει σεβαστή από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν σεβάστηκε ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία, ούτε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

9.10.2018: Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για απειλές από την αντιπολίτευση των Σκοπίων εναντίον βουλευτών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη γραμμή του κόμματος για τη Συμφωνία με την Ελλάδα  και να την υποστηρίξουν στο Κοινοβούλιο. Κάλεσε το VMRO-DPMNE να εγκαταλείψει τη ρητορική που ασκεί και την καταστροφική προσέγγιση που έχει  στη Συμφωνία και να θέσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών μπροστά από το κόμμα. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το κλείσιμο των θυρών της ΕΕ στην πΓΔΜ, εάν δεν περάσει η Συμφωνία.

9.10.2018: Η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέτασε και ενέκρινε τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των ενταξιακών συνομιλιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τα οποία η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" πρέπει να υποβάλλει στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018, στην έδρα της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση επανεξέτασε και ενέκρινε, επίσης, τις πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση μιας επιτροπής εργασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

9.10.2018: Μια ακροδεξιά οργάνωση Σκοπιανών, που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Λύκοι της Νύχτας", μηχανόβιοι και αδιάλλακτοι για το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου, υπερασπίζονται με φανατισμό την πολιτική του Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με τον Λένιν Γιοβάνοφσκι, εκ των ηγετών της σκοπιανής οργάνωσης, «οι Λύκοι της Νύχτας είναι μια πατριωτική οργάνωση και δεν θα σταθεί ποτέ δίπλα με αποδεδειγμένους εχθρούς της χώρας, για οποιοδήποτε σκοπό». Δηλώνεται επίσης: «Ποτέ με εκείνους που δεν θέλουν το όνομα της Μακεδονίας μας, που δεν θέλουν να ονομαζόμαστε Μακεδόνες, οι οποίοι αντί για Μακεδονία λένε ΠΓΔΜ και αποκαλούν τη χώρα μας Σκόπια».

10.10.2018: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία παρουσιάστηκαν τα περισσότερα μέλη και βουλευτές του VMRO. Ορισμένα μέλη τα οποία δεν παρουσιάστηκαν αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωτές τους. Η Επιτροπή συζήτησε  το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης - Συνταγματικές Αλλαγές. Η πρόταση για συζήτηση εγκρίθηκε με 9 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο μπορεί να διαρκέσει ως και 10 εργάσιμες ημέρες.

10.10.2018: Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από την αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να μετονομάσει το Συνεδριακό Κέντρο των Σκοπίων "Μέγας Αλέξανδρος". «Παρά το γεγονός ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ συγχρόνως το δημοψήφισμα για το όνομα απέτυχε, η κυβέρνηση  του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος άρχισε δυναμικά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», γράφει ιστοσελίδα, που πρόσκειται στο VMRO-DPMNE. «Σύμφωνα με πληροφορίες», συνεχίζει, «το Συνεδριακό Κέντρο Μέγας Αλέξανδρος, μετονομάστηκε σε Οικουμενική Σάλα με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου. Μάλιστα οι σφραγίδες του ιδρύματος έχουν ήδη αντικατασταθεί».

10.10.2018: Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ μετά τις αποκαλύψεις του πολιτικό-οικονομικού σκανδάλου εξαγοράς, από την ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ. Και μάλιστα, δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών! Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ζητά από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί. Ζητά επίσης "αντί να απειλεί με μηνύσεις" να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα από την ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, πού κατέληξαν αυτά και γιατί έγινε η συμφωνία σχεδόν κρυφά, δυο μήνες πριν τις Πρέσπες.

10.10.2018: Η καθηγήτρια Τάνια Καρακαμίσεβα αναρωτιέται «ποιος είναι ο λόγος και είναι τόσο φοβισμένοι οι Έλληνες και άρχισαν να ουρλιάζουν και να κατακρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αναρωτήθηκε εάν (οι Έλληνες που κατακρίνουν τη Συμφωνία) είναι εξ αιτίας αυτών που έγραψε στο Facebook ο Τοντόρ Πετρόφ.    Πετρόφ έγραψε ότι η "Μακεδονία" απαιτεί  από την Ελλάδα, αποζημιώσεις ύψους 3.000 δισεκατομμυρίων ευρώ (3.000 милијарди евра) για την Κατοχή του τμήματος της "Μακεδονίας του Αιγαίου" και τη γενοκτονία κατά του "μακεδονικού" λαού, καθώς και  για την εκμετάλλευση των φυσικών και αρχαιολογικών θησαυρών από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 μέχρι σήμερα.

11.10.2018: Το VMRO-DPMNE θα μπορούσε να αποκλειστεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-ΕΛΚ, εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται ανάρμοστα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό ανέφεραν μέλη του ΕΛΚ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων. Οι πηγές αυτού του κόμματος εξηγούν ότι η συμπεριφορά του VMRO-DPMNE έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στους κορυφαίους ηγέτες του ΕΛΚ.

12.10.2018: Συνεχίζει τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κάλεσε το VMRO να αναφέρει την εναλλακτική πρότασή του σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών: «Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την αντιπολίτευση δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά υπάρχει κάτι στη βάση του οποίου μπορούμε να ενωθούμε: Στην ιστορική ευθύνη που έχουμε. Ας ξεκαθαρίσουμε πως κανείς από εμάς δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Τι θα κάνουμε, θα κατακτήσουμε τη Θεσσαλονίκη; Γνωρίζω πως κανείς μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες».

12.10.2018: Η βουλευτής του VMRO-DPMNE, Ρενάτα Ρανγκέλοβα, κατήγγειλε ότι οπαδοί του κόμματός της απειλούν να την σκοτώσουν. Δέχεται απειλές επειδή ψήφισε στο δημοψήφισμα και θεωρείται ύποπτη ότι θα στηρίξει τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη σκοπιανή Βουλή. Η ίδια, έσπευσε να κάνει δημόσια δήλωση ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στη Βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.

12.10.2018: Ο Στόγιαν Παβλέφσκι, ο άνθρωπος που φέρεται ότι χτύπησε τον Ζιγιαντίν Σέλα, επικεφαλής του κόμματος "Συμμαχία για τους Αλβανούς", στην λεγόμενη "αιματηρή Πέμπτη", την 27η Απριλίου 2017, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, βρίσκεται σε κώμα στο κρατικό νοσοκομείο των Σκοπίων. Πριν από 20 ημέρες ξυλοκοπήθηκε από τρία άγνωστα άτομα και οδηγήθηκε αιμόφυρτος στο Κρατικό Νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και σύμφωνα με τη μητέρα του δεν τρώει ούτε μπορεί να μιλήσει.

13.10.2018: Η σχισματική "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας", ελπίζει, μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα τύχει της αναγνώρισης  από την Κωνσταντινούπολη. Ο μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέτρος (Πέταρ), δήλωσε ότι βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη ανεπίσημες επαφές και συναντήσεις μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και της Κωνσταντινούπολης και σύντομα αυτές οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών θα γίνουν επίσημες.

13.10.2018: Η βουλευτής Λιλιάνα Ποπόφσκα από το κόμμα DOM (Δημοκρατική Ανασυγκρότηση της "Μακεδονίας"), που είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, δεν ψήφισε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, η οποία συνήλθε για να αποφασίσει για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με το μέλος της Ακαδημίας και πατέρα της βουλευτού, εάν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, πολλά από έργα του θα πρέπει να αποσυρθούν από τα σχολικά βιβλία και την επίσημη κρατική ιστοριογραφία (ισχυρίζεται στα έργα του την καταγωγή των Σλάβων από τους Μακεδόνες του Αλεξάνδρου… κ.ά.).


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi