Skip to main content

Βαλκάνιους με υψηλά βαλάντια αρχίζουν να προσελκύουν τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης

Real estate, τουρισμός, μεταφορές και υποδομές στο επίκεντρο του 3ου φόρουμ του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου – Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Ολοένα και περισσότερους επενδυτές με υψηλότερα βαλάντια, προερχόμενους από τα Βαλκάνια, αναμένεται να προσελκύσει το επόμενο διάστημα η Θεσσαλονίκη καθώς το βιοτικό επίπεδο στις γειτονικές μας χώρες συνεχώς ενισχύεται.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλαδας, μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, Κώστας Γεωργάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του 3ου φόρουμ «Τουρισμός – Real Estate – Μεταφορές και Υποδομές σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη».

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 37ης Philoxenia, διαθέτει μία πολυδιάστατη θεματολογία και συνδιοργανώνεται από το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο και τους δήμους Πρέβεζας και Κεφαλονιάς.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε προορισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα της εξωστρέφειας όπως άλλες κοσμικές περιοχές, νησιά ή μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος ερωτηθείς για τους Βαλκάνιους επενδυτές που έρχονται στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την εικόνα της κτηματαγοράς των Βαλκανίων έδωσε μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων και με περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν και στο 3ου φόρουμ.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργάκος, τα προηγούμενα χρόνια οι Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι που αποκτούσαν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη δαπανούσαν περί τα 20.000 έως 70.000 ευρώ. «Πλέον βλέπουμε μία στροφή προς σημαντικά υψηλότερα ποσά. Υπάρχουν επενδυτές που διαθέτουν από 150.000 έως 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτου. Το επόμενο διάστημα αυτό θα ενταθεί» σημείωσε ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θεωρείται πως διαθέτει ελκυστικές τιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδιαφέρον καταγράφεται και από τους Βόσνιους για την απόκτηση κατοικίας ωστόσο δεν υπάρχει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση τους.

Οι τιμές στη Σερβία εκτοξεύονται

Αναφερόμενος στις πωλήσεις διαμερισμάτων που πραγματοποιούνται στη Σερβία και δη στο Βελιγράδι, στη Νις, αλλά και στο Νόβισαντ και τη Μπάνια Λούκα τόνισε πως σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα 10.000 έως 14.000 ευρώ το τμ. «Πωλούνται μόλις τοποθετηθεί η ταμπέλα ότι θα αναγερθεί μία οικοδομή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Αναμφίβολα δεν είναι μόνο οι Σέρβοι επενδυτές που επιλέγουν τα εν λόγω ακίνητα αλλά και ξένοι επενδυτές με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να έχουν μπει για καλά στο …παιχνίδι των αγοραπωλησιών, αλλά και των ενοικιάσεων λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Εν μέρει, η αύξηση στις τιμές των ακινήτων οφείλεται και στις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Από την πλευρά των Ελλήνων δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στα Βαλκάνια, καθώς ακόμη προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ της δεκαετούς κρίσης. Ωστόσο, υπάρχει έντονη κινητικότητα επιχειρηματιών, που προέρχονται από διάφορους κλάδους για να τοποθετηθούν στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο γεγονός του αυξημένου αριθμού ερωτημάτων που δέχεται το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο από επιχειρηματίες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την οικονομικό περιβάλλον της Σερβίας. Αντίστοιχη κινητικότητα προς τη χώρα μας υπάρχει και από επιχειρηματίες προερχόμενους από τα Βαλκάνια.

Αναφορικά με την αγορά των γραφειακών χώρων στη Σερβία, ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως όταν προ κορωνοϊού η τιμή ενοικίασης στη γειτονική μας χώρα ήταν στα 15 – 20 ευρώ το τμ, στη χώρα μας ήταν στα 2 με 5 ευρώ για να φτάσει σήμερα στα 10 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

Αναφορικά με τον αριθμό των Σέρβων τουριστών που φέτος επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο φόρουμ, όμως εκτιμάται πως ήταν λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο  ίδιος υπογράμμισε πως σημαντικός λόγος ήταν οι πολύωρες καθυστερήσεις στις εισόδους της χώρας, με αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλες χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

Ικανοποίηση από την τουριστική σεζόν σε Κεφαλονιά και Πρέβεζα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Σπάθης και ο Λεωνίδας Αργυρός, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρέβεζας, υπεύθυνος τουρισμού. Όπως τόνισε ο κ. Σπάθης η σεζόν τον Απρίλιο και τον Μάιο ξεκίνησε υποτονικά αλλά εξελίχθηκε σε σημαντικά καλύτερη από αυτή του 2019. Κατά κύριο λόγο τα δύο νησιά επισκέφτηκαν Άγγλοι, Βαλκάνιοι, Γερμανοί και Σκανδιναβοί.

Για πληρότητες που την περίοδο του καλοκαιριού άγγιξαν το 100% έκανε λόγο ο κ. Αργυρός υπογραμμίζοντας πως στο δήμο της Πρέβεζας κατέλυσαν κατά κύριο λόγο Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Ισπανοί ενώ στα πέριξ του δήμου ισχυρή ήταν η παρουσία των Βαλκάνιων με τους Ρουμάνους να κρατούν την πρωτοκαθεδρία.