Skip to main content

Βαρουφάκης: Οι θεσμοί αδιαφορούν για τους ανθρώπους

Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους, υποστήριξε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαβουλεύσεων επί του ζητήματος του ΦΠΑ στα νησιά, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο ΥΠΟΙΚ κατηγόρησε τους δανειστές για «μνημονιακή αναλγησία», ενώ επισήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά της άγονης γραμμής, όπως η Σέριφος και η Κως.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, είναι αναγκαίο «να απελευθερωθούμε από την σημερινή μνημονιακή δέσμευση». «Το πρόβλημα με τους θεσμούς είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να διαπραγματευόμαστε πλέον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι στο πλαίσιο ενός παρανοϊκού, αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν εμπίπτει και δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση στο διηνεκές, από κανέναν»

Υπενθύμισε, δε, ότι «υπήρχε ασφυκτική πίεση να υπάρξει αύξηση στον ΦΠΑ των νησιών» και ότι ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα το κάνει. «Δεν το κάναμε και δεσμεύθηκα ότι μέχρι 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει αλλαγή», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν, πέραν της προσωπικής ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική μας να συνάδει με τις αγωνίες των κατοίκων».

«Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως «παρά το ότι τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, βλέπουμε ότι οι θεσμοί τα προσπερνούν, όχι οι ομόλογοί μας, όχι οι υπουργοί, αλλά οι θεσμοί. Γι’ αυτό έχει σημασία να απελευθερωθούμε από τη σημερινή μνημονιακή δέσμευση».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε μία βασική αρχή η οποία είναι: άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, στην Κω, στη Ρόδο και άλλο στην ηπειρωτική Ελλάδα». «Θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα με την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση «για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών», σημειώνοντας ότι σήμερα το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το κόστος μεταφοράς που βρίσκεται στο 23%. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να μπορούμε τις συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά να τις κάνουμε στη βάση των αμοιβαίου συμφέροντος», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.