Skip to main content

Βαρουφάκης στη ΔΕΘ: Προοδευτική κυβέρνηση μόνο με προγραμματική συμφωνία

Ο λαός θα αποφασίσει στην κάλπη αν χωρά σε κοινοβουλευτικά όρια το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΜέΡΑ25, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Κάλεσμα για συγκρότηση προοδευτικού κυβερνητικού μετώπου, υπό όρους που θα συμφωνηθούν προεκλογικά, απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς από τη Voria.gr για το τι σημαίνει το κεντρικό σύνθημα του ΜέΡΑ25 «πρώτη φορά ρήξη» καθώς και στο αν σε αυτήν χωρούν συμβιβασμοί για τη συγκρότηση του «προοδευτικού μετώπου διακυβέρνησης», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «για εμάς το "η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση", δεν είναι μόνο ένα σύνθημα καθώς είμαστε το πιο φτωχευμένο κράτος στον κόσμο που δανειζόμαστε όλο και πιο πολλά την ώρα που τα επιτόκια τετραπλασιάζονται».

«Έχουμε τρία κόμματα -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- που συμφωνούν πως έχουμε βγει από τα μνημόνια και από την εποπτεία και πως μπορούμε να χαράσσουμε την οικονομική και κοινωνική μας πολιτική, την ώρα που αυτό δεν ισχύει. Το βασικό μήνυμα της ρήξης του ΜέΡΑ25 είναι ρήξη με αυτήν τη φυλακή χρέους, ρήξη με το να μην έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να χειρίζεται βασικούς μοχλούς χωρίς τους οποίους κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «δεν μπορούμε να μην ρίξουμε τον ΦΠΑ από το 24% στο 15-16% το πολύ, δεν γίνεται. Όταν έρχεται η Τρόικα και σου λέει δεν θα το κάνεις, εσύ πρέπει να πεις "συγγνώμη αλλά θα το κάνω»", και ότι αυτό σημαίνει. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ποτέ δεν έγινε η ρήξη με την Τρόικα «όλα τα έχουμε δοκιμάσει, μόνο τη ρήξη με την Τρόικα δεν δοκιμάσαμε».

«Πλέον ο κόσμος βράζει για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας πρέπει να γίνει χθες», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. «Τι θα έρθει και θα σου πει η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα μου κλείσεις τις τράπεζες αν πω στη CVC πως πάνω από 112 ανά μεγαβατώρα δεν θα πάρεις; Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό, μην σώσουμε και γίνουμε ποτέ κυβέρνηση», σημείωσε ο ίδιος.

«Ο λαός θα αποφασίσει στην κάλπη αν χωρά σε κοινοβουλευτικά όρια το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΜέΡΑ25», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, για το κόμμα του η εκπόνηση ενός τέτοιου προγράμματος, που μπορεί μόνο προεκλογικά να δημιουργηθεί, ώστε «να ανατραπεί η δεξιά» απαιτείται κυβερνητικό πρόγραμμα συνεκτικό, σοβαρό και προοδευτικό. Όμως, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, «το προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα συντάσσεται πριν τις εκλογές και τίθεται υπόψιν του λαού πριν τις εκλογές». «Μόνο έτσι θα τιμήσουμε την απλή αναλογική και θα σηκώσουμε το γάντι που ρίχνει ο κ. Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση».

Όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε τους δικούς του όρους για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που αυτή είναι εφικτό να πραγματοποιήθει. «Θα καταργήσουμε το χρηματιστήριο ενέργειας; Θα εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ; Θα απαγορεύσουμε την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών χωρίς την έγκριση της ΑΔΑΕ; Θα πάμε τον ΦΠΑ στο 15% και τον φόρο μικρών επιχειρήσεων στο 10%, ανεβάζοντας παράλληλα τον φόρο των μεγάλων στο 30%; Θα εφαρμόσουμε το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο χωρίς εξευτελιστικά voucher επιτρέπει δωρεάν ψηφιακές δημοσιονομικές συναλλαγές, φοροαπαλλαγές και μόνιμη ενίσχυση των ευάλωτων μέσα από βασικό εισόδημα;», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει κάθε συγκυβέρνηση χωρίς συνεκτικό προεκλογικό πρόγραμμα, με τον ίδιο να αναφέρει ότι καλύτερα να μην σχηματιστεί κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση που -χωρίς πρόγραμμα-, θα κυβερνά ως λάιτ έκδοση της «Μητσοτάκης ΑΕ».

«Συνεπώς, το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει κάθε συγκυβέρνηση χωρίς συνεκτικό προεκλογικό πρόγραμμα. Θα τους καταψηφίσουμε με τη συνείδηση ήσυχη καθώς το ΜέΡΑ25 δεν ασπάζεται το δόγμα της κυβερνησιμότητας. Λέμε ευθαρσώς: Καλύτερα να μην σχηματιστεί κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που, έτσι-χωρίς-πρόγραμμα, θα κυβερνά ως λάιτ έκδοση της "Μητσοτάκης ΑΕ"», πρόσθεσε.

«Τις προάλλες δημσιεύματα έλεγαν πως η ΕΥΠ οσονούπω ξαναχτίζεται στο μοντέλο του Βρετανικού MI5: της βρετανικής ΕΥΠ που παρακολουθούσε, διέβαλε και υπονόμευε τον πρωθυπουργό των Εργατικών Χάρολντ Γουΐλσον. Προσθέστε τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, τη μονομανία με την πανεπιστημιακή αστυνομία που τη συνοδεύουν τα ΜΑΤ για να πλήξει τον "εθνικό εχθρό" (δηλαδή τους αντιδρώντες φοιτητές), τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο που αποτελούν ανθρώπινες θυσίες στο βωμό του ακροδεξιού λαϊκισμού – και έχετε σχεδόν πλήρη την εικόνα του Νέου Παρακράτους της Δεξιάς», είπε ο γραμματέας.