Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Οι αγνοούμενοι του Κυπριακού είναι πληγή που δεν έχει κλείσει

«Οι αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας είναι μία πληγή που δεν έχει κλείσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Οι αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας είναι μία πληγή που δεν έχει κλείσει» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Επίσης, υπογράμμισε πως «το ελληνικό κράτος στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των συγγενών που αναζητούν δικαίωση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη θυσία των Αγνοουμένων μας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο». Χαρακτήρισε, ακόμη, ως απαράδεκτο το γεγονός ότι 47 χρόνια μετά την εισβολή δεν έχει επιλυθεί οριστικά το θέμα των Αγνοουμένων, σημειώνοντας παράλληλα την προκλητική άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεισφέρει ουσιαστικά στην παροχή πληροφοριών.

Την Πανελλήνια Επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκπροσώπησαν η πρόεδρος Μαρία Καλμπουρτζή, η γενική γραμματέας Χαρά Τοπαλίδη και το μέλος του ΔΣ Παύλος Ζώης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, πρότειναν να υπάρξει Κοινή Σύσκεψη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, διεθνής εκστρατεία για το θέμα των Αγνοουμένων ενόψει και της πενταμερούς για το Κυπριακό, να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τη λίστα των συγγενών Αγνοουμένων (λήψη γενετικών δειγμάτων, επιστροφή λανθασμένων λειψάνων), η επιστροφή του αρχειακού υλικού και η συζήτηση του θέματος σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.