Skip to main content

Vassilis Moralis: Το… πράσινο brand κοσμημάτων από τη Θεσσαλονίκη που προσεγγίζει εικαστικά το αλουμίνιο

Τα κοσμήματα του Βασίλη Μόραλη επενδύουν στη ζωή και ταξιδεύουν από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία

Η τέχνη του… φοριέται, είναι «πράσινη», συνομιλεί σιωπηλά με τους αποδέκτες της και αγαπά τη ζωή, ακροβατώντας μεταξύ του μάξιμαλ μεγέθους και του μίνιμαλ υλικού. Το brand κοσμημάτων Vassilis Moralis από τη Θεσσαλονίκη, που αξιοποιεί ένα διαφορετικό μέταλλο, το αλουμίνιο, ως πρώτη ύλη, ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια την εικαστική ανησυχία του δημιουργού του, Βασίλη Μόραλη, από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία.

Image

Τα κοσμήματά του, με έναν πηγαίο avant garde αέρα, αντλούν την έμπνευσή τους τόσο από το τώρα όσο και από το παρελθόν, από την αλληλεπίδραση με το σύγχρονο περιβάλλον και τη φύση, αλλά και από τους δεσμούς με την αρχαιότητα, τη μυθολογία και την παράδοση. Η σπείρα, που παραπέμπει σε μια αρχή χωρίς τέλος, ο μαίανδρος, ο ήλιος, οι πτυχώσεις των αγαλμάτων, όλα αυτά τα σύμβολα και τα στοιχεία γίνονται αφορμές τέχνης για τον Βασίλη Μόραλη.

Image

Ο δημιουργός μέσα από μια πρόκληση με την υγεία του πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε το αλουμίνιο, ένα ευκολότερο στη διαχείρισή του και ελαφρύτερο μέταλλο, το οποίο τού άνοιξε νέους δρόμους, όπου… περπατά δημιουργικά, ξορκίζοντας τους στενούς χώρους και επενδύοντας στην άλλη πλευρά, στη ζωή και την επικοινωνία. Άλλωστε, πιστεύει πως όταν έρχονται τα δύσκολα, ο τρόπος αντιμετώπισής τους και ο προορισμός είναι δική μας επιλογή. Αυτή η αισιοδοξία είναι εμφανής στα κοσμήματά του, που μετατρέπονται σε μικρές δηλώσεις ζωής μέσα από τις μαξιμαλιστικές μορφές τους.

Image

Το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο, προσφέρει στα κοσμήματα του brand ανθεκτικότητα στον χρόνο, ενώ δεν υπόκειται σε περαιτέρω χημική επεξεργασία όπως τα πιο βαριά μέταλλα. Παράλληλα, εξυπηρετεί τον στόχο του Βασίλη Μόραλη να έχουν οι δημιουργίες του ένα «πράσινο», οικολογικό αποτύπωμα κι έναν σεβασμό στις επόμενες γενιές.

Image

Η πιο μεγάλη χαρά του πάντως είναι να βλέπει τα κοσμήματά του φορεμένα, καθώς αισθάνεται πως στο σημείο αυτό έχει ολοκληρωθεί η τέχνη του. Το γεγονός μάλιστα πως οι δημιουργίες του είναι πια αναγνωρίσιμες εντός και εκτός συνόρων έρχεται να συμπληρώσει την καλλιτεχνική ευφορία. «Νιώθω ευλογημένος, γιατί μέσα από την τέχνη νιώθω δημιουργικός» λέει στη Voria.  

Image

Η εικαστική ματιά στο κόσμημα

Ο Βασίλης Μόραλης ήθελε ανέκαθεν –ακόμα κι όταν ήταν παιδί- να εκφράσει κάτι πιο εσωτερικό με τη δημιουργία και την τέχνη. Ήδη από τις αρχές του δημοτικού αναζητούσε καλλιτεχνικούς δρόμους, χωρίς να γνωρίζει πού θα τον βγάλουν, καθώς έβλεπε στα πάντα σχήματα και μορφές που ήθελε να αναπαραστήσει στο χαρτί και στα υλικά.

 

Image

Ξεκίνησε ως εικαστικός με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και μεγάλες γλυπτές φόρμες που έδωσαν στη συνέχεια τη θέση τους σε μικρότερους όγκους. Καταλυτική για την εξέλιξη της τέχνης του ήταν η διάγνωσή του με τη νόσο Wilson το 2013, που τον έκανε να θέλει να σμιλέψει τη ζωή, όπως λέει χαρακτηριστικά και τον έφερε σε επαφή με το αλουμίνιο, το οποίο χαρακτηρίζει μέταλλο του αιώνα μας. Με το πέρασμα του χρόνου οι μεγάλες κατασκευές του έγιναν μεσαίες και έπειτα πιο μικρές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μεγεθών από αντικείμενα και κοσμήματα.

Image

Έχοντας σπουδάσει τόσο σχεδιασμό και κατασκευή κοσμημάτων όσο και στη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Κινηματογράφου), διαμόρφωσε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική ταυτότητα, η οποία οραματίζεται τους ανθρώπους να φορούν κομμάτια τέχνης και να τα ενσωματώνουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Image