Skip to main content

Βέργουλας: Η αποτελεσματική πολιτική για αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή με το ΜέΡΑ25 στην Α' Θεσσαλονίκης σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών και την αντιμετώπισή του.

Του Γεώργιου Βέργουλα*

Ποιος θυμάται το πρόβλημα των ναρκωτικών; Ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες στην χώρα μας, δυστυχώς με τις εξαρτήσεις να αγγίζουν νεαρά παιδιά ακόμα και από την ηλικία των 13 ετών.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών οφείλουμε ξανά να μιλήσουμε, να θυμίσουμε στον κόσμο το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να εφαρμόσει καινοτόμες, ουσιαστικές και ανθρώπινες λύσεις.

Μέχρι τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικές απαγόρευσης χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η ποινικοποίησή τους (όπως αυτή που έχουμε στην Ελλάδα) έχουν αποτύχει. Οι αιτίες αποτυχίας πολλές: αποτυχία πάταξης της διακίνησης των ναρκωτικών, αποτυχία προστασίας της ζωής των χρηστών, αποτυχία προστασίας μετάδοσης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Αντίθετα αυτές οι πολιτικές δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, προκαλούν έντονες κοινωνικές διακρίσεις, προκαλούν αδικαιολόγητο πόνο στους πολίτες, αυξάνουν τον πληθυσμό των φυλακών με άτομα που απλώς χρειάζονται ιατρική βοήθεια, παραβιάζουν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας.

Τα διεθνή standards υπαγορεύουν ότι οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται πρέπει να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, να έχουν σχεδιαστεί με πλήρη διαφάνεια και ρεαλιστικούς στόχους. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα πολιτική απαγόρευσης των ναρκωτικών δεν πληροί κανένα από αυτά τα κριτήρια.

Μια αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών πρέπει να περιλαμβάνει:

 1. Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών

2. Καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων που δέχονται οι χρήστες και το περιβάλλον τους

3. Οικονομική στήριξη και στελέχωση με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό των ήδη υπάρχουσων δομών απεξάρτησης

4. Δυνατότητα ελεγχόμενης χορήγησης φαρμάκων – ναρκωτικών από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό (αποφυγή μετάδοσης ασθενειών από ήδη χρησιμοποιημένες σύριγγες, προστασία του χρήστη και του περιβάλλοντός του)  

5. Μέτρα στήριξης του χρήστη και του περιβάλλοντός του σε όλη τη διάρκεια της απεξάρτησης αλλά και μετά από αυτήν  

Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους χρήστες, τις οικογένειές τους, τους απεξαρτημένους. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την επανένταξή τους και θα τους δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις ουσίες.

*Ο Γεώργιος Βέργουλας είναι ιατρός και υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στην Α' Θεσσαλονίκης