Skip to main content

Via Egnatia: Τι να δείτε, πού να φάτε, πού να πιείτε στη Βόρεια Ελλάδα

Μία πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή σχεδιάζει το ΥΜΑΘ σε σύμπραξη με τις Περιφέρειες και την Εγνατία Οδό ΑΕ για την τουριστική ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας

Την τουριστική ανάδειξη των περιοχών τις οποίες διασχίζει η Εγνατία Οδός φιλοδοξεί το πρόγραμμα Via Egnatia, που ενώ έμεινε στον πάγο για μερικά χρόνια, μπαίνει πάλι σε τροχιά υλοποίησης, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για μια ταξιδιωτική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους χρήστες για τα αξιοθέατα, τα ιστορικά μνημεία αλλά και τα μέρη που ο επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τοπικά προϊόντα.

Στο εγχείρημα, συμμετέχουν οι περιφέρειες τις οποίες διασχίζει άμεσα η Εγνατία Οδός, δηλαδή η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και αυτές που επηρεάζονται άμεσα δηλαδή η Θεσσαλία και των Ιονίων Νήσων.

Η Via Egnatia ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012, υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Καράογλου που τότε τελούσε την πρώτη του θητεία ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ενώ το 2014 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την Εγνατία Οδό Α.Ε., ωστόσο με την αλλαγή της κυβέρνησης το έργο δεν προχώρησε.

Σήμερα εκπρόσωποι των περιφερειών έδωσαν το παρών στο ΥΜΑΘ, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα επόμενα βήματα του έργου και ενημέρωση της εταιρείας για το τι αυτό θα περιλαμβάνει.

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Καράογλου, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφεί εκ νέου μνημόνιο συνεργασίας, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να δίνουν τα χέρια.

«Η Εγνατία Οδός είναι ένα σημαντικότατο έργο που περισσότερα από 10 χρόνια λειτουργεί και ενώνει Δύση με Ανατολή. Είναι ένα πέρασμα ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, γιατί αυτή ουσιαστικά διασχίζει», επισήμανε ο κ. Καράογλου.

«Ο σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι να συνεχίσουμε από κάτι που είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη περίοδο που ήμουν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και να το ολοκληρώσουμε, διότι δεν ολοκληρώθηκε τα χρόνια της προηγούμενης αρχής. Να εκμεταλλευτούμε τουριστικά την Εγνατία οδό που ενώνει αυτές τις Περιφέρειες», συμπλήρωσε.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα portal, ένα ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας έτσι ώστε ο επισκέπτης, μπαίνοντας είτε από Ανατολή είτε από Δύση, να έχει την δυνατότητα με μια απλή εφαρμογή στα κινητά ή στα tablet να ξέρει σε κάθε περιοχή τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, τα ιστορικά μνημεία, τους δρόμους του κρασιού, σημεία που θα μπορούσε να φάει τοπικά φαγητά ή να φιλοξενηθεί. Πρόκειται για μια σειρά χρήσιμων λεπτομερειών και μάλιστα μέσα από την σύσκεψη προέκυψε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ειδική αναφορά και στην επιχειρηματικότητα της κάθε περιοχής», τόνισε ο κ. Καράογλου.

«Ήδη σήμερα με την παρουσία τεσσάρων εκπροσώπων περιφερειών και του ΣΕΒΕ συναποφασίσαμε μέσα από το διάλογο και την παρουσίαση της πρότασης, να υπάρξει μια ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου καταρχήν θα καταλήξει στο μνημόνιο συνεργασίας. Επίσης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η ίδια ομάδα θα έχει καταλήξει στην μορφή του εταιρικού σχήματος που θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο γιατί όλοι αυτοί οι φορείς ήταν θετικοί και βέβαια αμέσως μετά θα δουλέψει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να προετοιμάσει καταρχήν το κόστος του όλου έργου, την κατανομή του κόστους μεταξύ των ενδιαφερομένων και τους τρόπους κάλυψης του κόστους που μπορεί να είναι εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ίδιοι πόροι των συμμετεχόντων ή από ιδιωτικά συμφέροντα και βεβαίως ίση κατανομή του υλικού ανά τόπο», είπε τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του έργου.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος ανέφερε πως «είμαστε σύμφωνοι για την προσπάθεια αυτή. Εξάλλου η αρχαία Via Egnatia είναι ο βασικός άξονας που όχι μόνο ενώνει την Βόρεια Ελλάδα αλλά που εδώ και 2000 χρόνια ενώνει την Δύση με την Ανατολή. Χρόνια τώρα μετακινούνται άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα. Συνεπώς, ο όνομα Via Egnatia είναι κάτι που θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη του τόπου μας. Εμείς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουμε προχωρήσει σε κάποια θέματα, διότι δημιουργούμε μια πολιτιστική διαδρομή χρηματοδοτώντας σημαντικά μνημεία στην διαδρομή της Εγνατίας Οδού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και άλλες δράσεις για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Υπάρχουν πράγματα που θα διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα αλλά είμαστε αισιόδοξοι»,

Ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. και του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως «έξι χρόνια μετά με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό πια είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα, να το εμπλουτίσουμε, να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό για όλους τους χρήστες».

Παράλληλα έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα της απορρόφησης κονδυλίων, τονίζοντας τη γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος. «Σε αυτό το εγχείρημα υπάρχουν δύο μεγάλα λιμάνια τα οποία ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα οποία συνδέονται με την Εγνατία Οδό και δίνουν μια άλλη προοπτική στην γεωγραφία της περιοχής μας. Είμαστε θα έλεγα στο μάτι του κυκλώνα», ανέφερε σημειώνοντας πως θα επιχειρήσουν να γίνει μια διαπεριφερειακή σύμπραξη ώστε η χρηματοδότηση να είναι πλήρης, ουσιαστική και χωρίς προβλήματα.

Τέλος, ο Αλέξανδρος Θάνος, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε πως η συνεργασία τόσο με το ΥΜΑΘ όσο και με το Υπουργείο Τουρισμού είναι στενή, ενώ «μπορούμε και περιφερειακά πλέον σε εθνικό επίπεδο να δίνουμε δυνάμεις στις περιφέρειες για να παράγουν το τουριστικό προϊόν. Η Via Egnatia είναι μια προσπάθεια, ένα πολύ δυναμικό τουριστικό προϊόν που δημιουργεί ένα ισχυρό τουριστικό πρόγραμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει συνεργασίες με τις όμορες περιφέρειες και όχι μόνο. Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουν μείνει αναξιοποίητα, μέσω αυτού του προγράμματος. Θα προχωρήσουμε σε ένα εύρος στρατηγικής τετραετίας και είμαι σίγουρος έχουμε άμεσα πολύ καλά αποτελέσματα».