Skip to main content

Vladikas Winery Distillery: Μαγεύει με τον Lord Amber τούς ξένους γευσιγνώστες

Το παλαιωμένο τσίπουρο του σερραϊκού οινοποιείου-αποσταγματοποιείου Βλαδίκα ετοιμάζεται για τη γαλλική αγορά, έχοντας κερδίσει Βέλγιο και Γερμανία

O… κεχριμπαρένιος άρχοντάς του, Lord Amber, κάνει θραύση στο Βέλγιο και τη Γερμανία και ετοιμάζεται να κατακτήσει και την αγορά της Γαλλίας. Πολλοί τον μπερδεύουν με malt whiskey, είναι όμως το παλαιωμένο τσίπουρο του σερραϊκού αποσταγματοποιείου Βλαδίκα από Merlot, Λημνιό, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, που μένει πέντε χρόνια στο βαρέλι. Έχει ήδη κατακτήσει δύο αστέρια από τον γνωστό διεθνή οργανισμό ITQI στις Βρυξέλλες, ενώ με την ιδιαίτερη γεύση του, που δεν προδίδει πως είναι τσίπουρο από την πρώτη γουλιά, έχει κερδίσει τους γευσιγνώστες. Μάλιστα, η επιτυχία του ανοίγει τον δρόμο και για ένα ακόμα παλαιωμένο απόσταγμα από το Vladikas Winery Distillery, με μεγαλύτερο χρόνο παλαίωσης, που θα βγει στην αγορά στο επόμενο διάστημα.

Το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο από τις Σέρρες έχει σήμερα παραγωγική δυναμικότητα 600 τόνων και ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου φιαλών. Διαθέτει δε τέσσερις ετικέτες τσίπουρου, ένα διάφανο πολυποικιλιακό, δύο μονοποικιλιακά από Ασύρτικο και Λημνιό και το παλαιωμένο Lord Amber, όπως επίσης και 12 ετικέτες κρασιών, που αξιοποιούν τις ποικιλίες Merlot, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Syrah, Λημνιό και τη σερραϊκή Κοϊνιάρικο, οι οποίες καλλιεργούνται σε έναν αμπελώνα 120 στρεμμάτων σε Μελενικίτσι και Σέρρες. Στα σχέδια όμως του Νίκου Βλαδίκα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οινοποιείου-αποσταγματοποιείου, είναι η στροφή σε αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες και η μείωση των ετικετών των οίνων σε έξι, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η ποιότητα. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα αποστάγματα, με επόμενο βήμα τη δημιουργία ενός τσίπουρου από την τοπική ποικιλία Kοϊνιάρικο, αλλά και τη διαδοχή του Lord Amber. Άλλωστε, η εμπειρία της οικογένειας Βλαδίκα στο τσίπουρο είναι πολυετής. Στα σχέδια είναι επίσης και η μετατροπή του οινοποιείου-αποσταγματοποιείου σε επισκέψιμο, ενώ ξεκινά και μια φύτευση της ποικιλίας Μαυροτράγανο, στο πλαίσιο της στροφής στις ελληνικές ποικιλίες. «Η δύναμή μας είναι η ελληνική ποικιλία και εκεί θέλουμε να εστιάσουμε. Να δυναμώσουμε την Ελλάδα» λέει ο Νίκος Βλαδίκας στη Voria.

Οι δεσμοί με την αμπελουργία και ο αέρας της τρίτης γενιάς

Η σχέση της οικογένειας Βλαδίκα με την αμπελουργία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν ο παππούς Δημήτρης φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα. Το 1983 ο εγγονός του, Δημήτρης Βλαδίκας, πατέρας του Νίκου, έχοντας και αυτός «προσβληθεί» από το… μικρόβιο του κρασιού, φύτεψε νέους αμπελώνες στο Μελενικίτσι Σερρών. Ήταν όμως το 2008 που η οικογένεια Βλαδίκα έγραψε το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο στην οινική της ιστορία, δημιουργώντας το δικό της οινοποιείο-αποσταγματοποιείο με πρωτοβουλία της τρίτης γενιάς, του Νίκου Βλαδίκα, που μεγάλωσε μέσα στους αμπελώνες. Μάλιστα, ο ίδιος έχει μνήμες από τεσσάρων χρονών να τριγυρνά με το τρίκυκλο ποδηλατάκι του ανάμεσα στις γραμμές του αμπελώνα και να σκάνε τα λάστιχά του από τα τριβόλια. Έτσι, η πορεία του στον κλάδο ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Μάλιστα, η ενασχόλησή του με τους οίνους και τα αποστάγματα από μικρή ηλικία έφερε και τις σπουδές στην οινολογία και τη γεωπονία, αλλά και μια σειρά σεμιναρίων για μεγαλύτερη εξειδίκευση. «Επενδύουμε συνεχώς σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτουμε ειδικές μηχανές συγκομιδής σταφυλιού, ώστε να ελαχιστοποιούμε τον χρόνο και να αυξάνουμε την ποιότητα των προϊόντων μας. Μάλιστα, με κλασματικούς άμβυκες ανακαθαρισμού της αλκοόλης στοχεύουμε σε παλαιώσεις αποσταγμάτων με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημειώνει ο Νίκος Βλαδίκας.