Skip to main content

Κορωνοϊός - Β. Ελλάδα: Αλαλούμ στα λιμάνια - Ελλιπείς ελέγχοι στους επιβάτες

Τι λένε επιβάτες που ταξίδεψαν πρόσφατα με πλοία - Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για τον μη έλεγχο κατά την επιβίβαση.

Την ώρα που κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς, οι ΜΕΘ γεμίζουν και η αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία το Σεπτέμβριο, ενισχύεται καθημερινά, καθώς η κινητικότητα συνεχίζεται αμείωτη, οι εντατικοί έλεγχοι που είχαν εξαγγελθεί στα λιμάνια της χώρας, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε άλλο παρά πραγματοποιούνται.

Παρά τις εξαγγελίες, οι έλεγχοι των πιστοποιητικών που οφείλουν να έχουν μαζί τους οι επιβάτες κατά την επιβίβαση τους στο πλοίο (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μοριακό ή rapid test) σπανίως διενεργούνται. Σε πολλά λιμάνια εκτός, ίσως, ελαχίστων περιπτώσεων, δημιουργείται ένα μικρό αλαλούμ με επιβάτες που κρατούν ανά χείρας τα απαραίτητα πιστοποιητικά και το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) τα οποία τελικά κανείς δεν ελέγχει ως όφειλε.

Οι καταγγελίες επιβατών που ταξίδεψαν είτε προς τα νησιά του Ιονίου, είτε στο Βόρειο Αιγαίο, είτε στις δημοφιλείς Κυκλάδες, αλλά και σε άλλους προορισμούς, ειδικά όταν οι διαδρομές είναι σύντομες, είναι πολλές. Όπως, χαρακτηριστικά, λένε επιβάτες «δεν γίνεται κανένας έλεγχος ούτε των πιστοποιητικών, ούτε των δηλώσεων. Το προσωπικό σε κάποιες περιπτώσεις φορούν μάσκα, δεν κάνουν όμως παρατήρηση στους επιβάτες που δεν φορούν ή τη φορούν λάθος και δυστυχώς είναι πολλοί».

Σε αλλά περίπτωση, σε ερώτηση επιβάτη κατά την είσοδο στο πλοίο «δεν θα γίνει έλεγχος των πιστοποιητικών;» η απάντηση είναι αποστομωτική «τέτοια ώρα δεν προλαβαίνουμε».

Ακόμη και σε παροτρύνσεις από τους ίδιους τους επιβάτες, προκειμένου να επιδείξουν, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού η αντιμετώπιση είναι αποκαρδιωτική, καθώς είτε σκανάρονται απρόθυμα και βιαστικά, είτε η απάντηση είναι «προχωρήστε παρακαλώ» εν ολίγοις μη... μας καθυστερείτε. Ανάλογες εμπειρίες είναι πολλές.

Ο όγκος του κόσμου που μπαίνει στα πλοία και το γεγονός πως δεν τηρείται η υποχρέωση των επιβατών, πολλές φορές, να βρίσκονται μιάμιση ώρα πριν τον απόπλου στο λιμάνι αποτελεί την τέλεια δικαιολογία για να μην διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι ή να διενεργούνται κατά το δοκούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις κατά την είσοδο κρατούνται τα έντυπα προ- επιβίβασης εντοπισμού επιβάτη χωρίς να σκανάρονται τα πιστοποιητικά, για τα οποία έχει γίνει τόση συζήτηση. Σε άλλες, όταν πρόκειται για μικρά πλοία και μικρές διαδρομές, ζητούνται τα πιστοποιητικά αλλά όχι το έντυπο προ επιβίβασης, που αποτελεί ένα εχέγγυο για να εντοπιστεί κάποιος επιβάτης αν χρειαστεί.

Πάντως για τον ...φόβο των Ιουδαίων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ακούγεται ηχογραφημένο μήνυμα πως οι επιβάτες πρέπει να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα σε περίπτωση... ελέγχου!

Ο μη έλεγχος ή ο ελλιπής έλεγχος των απαραίτητων εγγράφων δημιουργεί ανασφάλεια και απορία γιατί ένα μέτρο που θα μπορούσε να συνδράμει καταλυτικά για την αποφυγή χιλιάδων ανεπιθύμητων νοσήσεων δεν τηρείται όπως είχε εξαγγελθεί.

Παράλληλα, ερώτημα, παραμένει, αν κάποιος επιβλέπει την τήρηση των κανόνων –μάσκα και αποστάσεις– στη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς οι εργαζόμενοι στα πλοία είναι σχεδόν άφαντοι.